IN­SIDE STORY

Living Etc - - DESIGN/PROJECT -

THE PROP­ERTY An el­e­gant five-bed­room house built be­tween the late Ge­or­gian and early Vic­to­rian eras in leafy Sur­biton, and the home of Ed­ward Foy – founder of juice com­pany Press Lon­don.

THE PROJECT The bath­room was orig­i­nally two bed­rooms, which have been con­verted into a master suite with a walk-in dress­ing room and gen­er­ous en suite.

BATH­ROOM SIZE 4x7m.

THE DE­SIGNER Re­becca Leivars of Leivars.

DE­SIGN BRIEF ‘Ed­ward wanted a re­treat to es­cape to af­ter long, busy days. He didn’t re­quire lots of gad­gets or to be en­ticed by any form of me­dia that might hin­der his abil­ity to switch off,’ ex­plains Re­becca. The bath­room has wide, dou­ble doors into the bed­room, which are mainly de­signed to be left open. The feel was about re­laxed el­e­gance with a con­tem­po­rary twist.

‘It is de­signed so you can sit in bed and chat with who­ever is in the bath but equally, from the bath, you can see the tex­tures from the bed­room so the large, tall space doesn’t feel cold,’ says Re­becca. The rest of the en suite is zoned into a wash area, with the WC tucked in the cor­ner, and the shower is en­cased in a walk-in area that’s long enough to re­tain wa­ter without need­ing a door.

SUR­FACES ‘We wanted a de­tailed her­ring­bone floor de­sign but didn’t want it to ap­pear too busy,’ says Re­becca. A rug-like bor­der ef­fect high­lights key ar­eas like the bath, which helps break up the large sur­face ex­panse. The bor­ders also add a con­sid­ered de­tail.

‘The wall colour is a won­der­ful soft grey hue with a hint of pink that al­lows warm tones to come through.’ Ed­ward also asked for a neu­tral back­drop that would work equally well with both clean-line con­tem­po­rary or tra­di­tional fur­ni­ture.

‘That way the fit­tings could be changed without re­quir­ing a to­tal over­haul.’

FUR­NI­TURE While the space is neu­tral, sub­tle de­tails keep it in­ter­est­ing. ‘The bead­ing de­tail on the van­ity unit doors add def­i­ni­tion to what would other­wise be an un­re­mark­able flat sur­face,’ ex­plains Re­becca.

FIT­TINGS The bath is one Re­becca has used a few times in pre­vi­ous projects. ‘Clients love its high back for read­ing and its time­less look – it’s a cosy, cast-iron roll-top. You can also cus­tom colour the ex­te­rior – in this in­stance, we used Far­row & Ball’s Mole’s Breath – so it’s a great way to get a lit­tle punch into a de­sign scheme,’ she ex­plains.

STYLE TAKE­AWAY The wall be­hind the bath per­forms a num­ber of roles. ‘It pro­vides pri­vacy when get­ting dressed and helps achieve a smooth flow through the space,’ says Re­becca. ‘A re­ally large bath­room can feel a lit­tle im­per­sonal, so we used the wall to cre­ate small pock­ets of cosi­ness. The wall also ac­com­mo­dates a softly-lit niche de­tail, which acts as a great fo­cal point in the evening when viewed from the bed­room. Fi­nally, it con­ceals es­sen­tial plumb­ing pipework

– the not so glam­orous side of our work!’

CLOCK­WISE FROM TOP A neu­tral back­drop works with con­tem­po­rary and clas­sic fit­tings; a di­vid­ing wall zones the space, en­hanc­ing the sense of re­lax­ation

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.