A light touch

A new ex­ten­sion fea­tur­ing lots of glaz­ing has turned Camilla and Ian Pond’s dark, im­prac­ti­cal kitchen into a wel­com­ing space

Real Homes - - CONTENTS -

An ex­ten­sion with ex­ten­sive glaz­ing turned Camilla and Ian Pond’s dark kitchen into a wel­com­ing space, plus shop the lat­est cop­per de­signs

Good

things come to those who wait, aware some­thing Camilla is all too of as the stylish kitchen ex­ten­sion to her fam­ily’s Vic­to­rian home has been 20 years in the mak­ing. Hav­ing bought the house when their el­dest son, Rory, was just a baby, Camilla and Ian have grad­u­ally up­dated each of the key spa­ces. ‘The house was in such a poor state of re­pair when we first moved in,’ re­calls Camilla. ‘All the orig­i­nal fea­tures, such as the fire­places, door han­dles and stained-glass win­dows, had been torn out. Bring­ing the house back to life has been a slow process as a lot of the work re­quired was quite ex­pen­sive.’

Four years af­ter mov­ing in, the cou­ple up­dated the old kitchen with new units and a lighter colour scheme, how­ever, the changes did lit­tle to solve the prop­erty’s awk­ward lay­out. ‘The kitchen and din­ing room felt too

small com­pared to the rest of the house, and as the rear of the house is north fac­ing it was quite dark,’ says Camilla. ‘We lived with the kitchen as it was for a long time, but what we re­ally wanted was some­where with a feel­ing of space and lots of light. Last year we fi­nally took the plunge and de­cided to re­design the rear of the house.’

Af­ter be­ing put in con­tact with ar­chi­tect Elke Dit­trich, of Dit­trich Hud­son Vasetti Ar­chi­tects, Camilla and Ian drew up their wish­list for the space. A so­cia­ble lay­out was a key pri­or­ity, so Elke sug­gested re­plac­ing the old kitchen with a wider ex­ten­sion, and also knock­ing through to the ad­join­ing din­ing room for a more open-plan feel. Full­height win­dows and doors com­bined with sev­eral rooflights re­solve the is­sues with nat­u­ral light, while the wooden frames bring ex­tra warmth to the new room. ‘Camilla and Ian wanted an ex­ten­sion that would work with the ex­ist­ing Vic­to­rian house yet give it a con­tem­po­rary edge,’ says Elke.

With plan­ning per­mis­sion swiftly ap­proved, work soon started and project man­ager Si­mon Heck­ford, of Oasys Prop­erty So­lu­tions, en­sured ev­ery­thing ran to plan. ‘It took around 12 weeks, but it wasn’t as much of an up­heaval as we’d feared,’ says Camilla. ‘Our builder made a tem­po­rary kitchen in our liv­ing room with most of the ap­pli­ances and some of the old units. Al­though it wasn’t the most at­trac­tive so­lu­tion, it meant we could carry on with fam­ily life as usual.’

The new kitchen has sleek han­dle­less units in com­ple­men­tary tones teamed with con­tem­po­rary work­tops – a sharp con­trast to the more tra­di­tional style Camilla had orig­i­nally en­vis­aged for her ex­ten­sion. ‘Vis­it­ing my lo­cal kitchen shop was quite an eye opener as I sud­denly saw how a more mod­ern style could work re­ally well in this new space,’ she says. ‘Once I had seen the ce­ramic-ef­fect black doors with a cop­per glaze, I knew I’d found the unique ef­fect I was look­ing for. All the units are trimmed with wal­nut- ve­neer grip rails, which blend in with the dark wal­nut break­fast bar, too.’ To en­hance the cop­per ef­fect on the doors, Camilla has ac­ces­sorised with state­ment pen­dants over the is­land and a cop­per wall etch­ing made by one of her friends.

The win­dows are one of Camilla’s favourite fea­tures in the room, and built-in elec­tric blinds are a sleek fin­ish­ing touch to the space. ‘By day they are com­pletely hid­den, but with the flick of a switch at night the blinds lower over the win­dows to give us the pri­vacy we need,’ she says.

Al­though the cou­ple went over bud­get, they don’t be­grudge the ad­di­tional ex­pense needed to trans­form the once-dreary kitchen into a light-filled, open-plan lay­out. ‘It’s amaz­ing the im­pact new win­dows and light­ing can have on a space,’ she says. ‘We spend so much more time now in the kitchen, whether it’s cook­ing or so­cial­is­ing. It makes me smile ev­ery time I walk in here.’

Full-height glaz­ing

The win­dows and doors by Velfac are a real fea­ture, but muted grey elec­tric blinds from Mar­i­alina can be closed when pri­vacy is needed. Cop­per pen­dant lights, Cox & Cox. About a Stool black bar stools, Am­bi­ente

For more in­spi­ra­tion, fol­low us on in­sta­gram @re­al_homes

gar­den link

Left The Velfac glazed door at the end of the kitchen leads to the path and lawn via match­ing me­tal steps oak Floor­ing runs through the kitchen and din­ing area, en­hanc­ing the open-plan Feel

Fo­cal point

Right The is­land has a stain­less-steel sink by Franke, Blanco gal­axy tap and in­te­grated Siemens dish­washer. Cae­sar­stone work­tops, Brad­burys of Bris­tol. Boen Oak An­i­moso matt lac­quered floor­ing, Oak Floor­ing Di­rect. Mi­lano Aruba ver­ti­cal ra­di­a­tor in An­thracite, Best heat­ing

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.