For­ever home

Kay David­son-kay and Tim Kay re­placed an old ex­ten­sion with one twice as big to cre­ate a stun­ning fam­ily home that makes the most of its in­cred­i­ble set­ting

Real Homes - - CONTENTS -

Dis­cover how Kay David­son-kay and Tim Kay re­placed an ex­ten­sion with one twice as big, plus shop bath­room tech

It was like at first sight and love at sec­ond for Kay and tim when they walked into their cur­rent home, even though the ini­tial view­ing cir­cum­stances were less than ideal. they vis­ited the early 1900s house on a cold, dark evening and wan­dered around for only 10 min­utes be­fore de­cid­ing it was for them. A visit the fol­low­ing day con­firmed just how idyl­lic the lo­ca­tion was, with in­cred­i­ble views of rolling coun­try­side in all direc­tions. It al­ready had a sin­gle-storey kitchen ex­ten­sion down­stairs, and there were three good-sized be­d­rooms up­stairs. ‘It didn’t tick ev­ery box but was in good con­di­tion,’ says Kay. ‘We didn’t have kids then, so it was def­i­nitely big enough, al­though we thought we’d like an ex­tra bed­room up­stairs at some point.’

As their fam­ily grew, the cou­ple re­alised there were some ar­eas where the house was lack­ing. ‘We spent all our time in the ex­ten­sion, but it was north fac­ing and poorly in­su­lated so al­ways felt cold and dark,’ re­calls Kay. ‘the house also felt out of bal­ance as it was spa­cious down­stairs but much smaller up­stairs.’ Re­luc­tant to leave the lo­ca­tion, they searched for an ar­chi­tect who could make the prop­erty work bet­ter for them, dis­cov­er­ing Keith Ren­ton through the in­ter­net. their brief to him in­cluded im­prov­ing the ex­ist­ing ex­ten­sion; cre­at­ing a lighter kitchen-liv­ing-din­ing space that max­imised the views; adding a bed­room, en suite and dress­ing room up­stairs; and a shower room down­stairs. the old ex­ten­sion was to be de­mol­ished and Keith de­signed a two-storey side and rear ex­ten­sion, which, al­though the same foot­print as the orig­i­nal ad­di­tion, re­quired plan­ning per­mis­sion. this was granted rel­a­tively quickly, and the cou­ple hired Crannog Con­struc­tion, who came highly rec­om­mended by friends, to build it.

to es­cape the noise and dis­rup­tion dur­ing the six months it took to com­plete the work, the fam­ily moved into rented ac­com­mo­da­tion less than half an hour’s drive away. ‘Keith agreed to project-man­age and we had fort­nightly site meet­ings and reg­u­lar vis­its to check on progress,’ says Kay.

Kitchen de­signer Iso­bel Macin­tyre, from Vi­daco, worked with the cou­ple on the per­fect lay­out for their new open-plan space. ‘We orig­i­nally wanted an is­land but she sug­gested a penin­su­lar break­fast bar, so who­ever’s cook­ing feels part of what­ever is hap­pen­ing else­where in the room,’ re­calls Kay. White-limed oak floor­ing and wenge wall cladding help to link the spa­ces to­gether and com­ple­ment the grey and white gloss units. the rest of the open-plan space is neu­trally dec­o­rated, al­low­ing the views out­side – framed by be­spoke glaz­ing, in­clud­ing a pic­ture win­dow and cor­ner win­dow – to take cen­tre stage.

‘By liv­ing here for years and work­ing out ex­actly what needed to be done, and then work­ing with a won­der­ful team, we’ve cre­ated a beau­ti­ful, prac­ti­cal space per­fect for us,’ says Kay. ‘this is cer­tainly our for­ever home.’

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.