Back to na­ture

Ar­chi­tect Olly Bray de­signed a glazed ex­ten­sion to re­con­nect a New For­est house with its ru­ral sur­round­ings

Real Homes - - CONTENTS -

Ar­chi­tect Olly Bray de­signed a glazed ex­ten­sion to re­con­nect a New For­est house with its ru­ral sur­round­ings

This charm­ing de­tached four-bed­room home, lo­cated in a beau­ti­ful pad­dock set­ting in the New For­est, had fallen into a tired state. Its char­ac­ter had been con­sumed by a se­ries of un­sym­pa­thetic mod­ern ex­ten­sions and it had been left unloved for a num­ber of years. The own­ers tasked us with ex­tend­ing and re­fur­bish­ing the house to cre­ate a light-filled, mod­ern fam­ily home that en­gaged more with its sur­round­ings.

We set about cre­at­ing a vi­sion that would re­in­state the orig­i­nal char­ac­ter of the house while open­ing it out to the stun­ning views over the pad­dock. To the front of the house, we re­moved the im­pos­ing, box-like ex­ten­sion and re­placed it with a two-storey glazed sec­tion set be­tween two white ren­dered gables.

Af­ter gut­ting and re­or­gan­is­ing the in­te­rior to cre­ate an open-plan liv­ing area, we re­moved the heavy ma­sonry walls over­look­ing the out­door space to the rear of the prop­erty. We re­placed them with a glazed ex­ten­sion wrapped around three sides of the house, of­fer­ing a panoramic view of the sur­round­ing coun­try­side from the liv­ing spa­ces. Out­side, a strik­ing wooden struc­ture ex­tends out onto the ter­race, while the fire pit and seat­ing area pro­vide the own­ers with a space to sit out­doors on warm sum­mer nights.

Ar­chi­tects: OB Ar­chi­tec­ture, 01962 865 344, obar­chi­tec­ture.co.uk Num­ber of be­d­rooms: Four To­tal project cost: £250,000, ex­clud­ing VAT

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.