Oak­wrights

Scottish Field - - NEW HOMES -

Asea­side lo­ca­tion and a har­bour view make for a pretty enviable lo­ca­tion to build in. The rhythm of the chang­ing tides, the re­flec­tion of sun­light on the wa­ter, and the move­ment of boats com­bine to cre­ate a pic­turesque scene that al­ways cap­ti­vates. When the op­por­tu­nity arose to buy an unin­spir­ing bun­ga­low, with plan­ning per­mis­sion ap­proved for its re­place­ment (in a lo­ca­tion just me­tres from the beach), Peter and Jan couldn’t re­sist. Hav­ing spent many years vis­it­ing and stay­ing near to this pretty sea­side town, the site of­fered them the chance to cre­ate a unique hol­i­day home very close to its cen­tre, but still with those all-im­por­tant views.

Although the ap­proved draw­ings they in­her­ited with the site didn’t match Peter and Jan’s de­sign brief and vi­sion for their project, what they did do was es­tab­lish a num­ber of very pos­i­tive prin­ci­pals: the re­place­ment of a bun­ga­low with a two-storey house; the repo­si­tion­ing of the build­ing on the site up to the ‘build­ing line’ cre­ated by the neighbouring prop­er­ties; and the ad­di­tion of a sep­a­rate garage at a lower level with a ter­raced gar­den on top.

Ar­chi­tec­tural De­signer John Wil­liams ex­plains, ‘While start­ing afresh with the de­sign al­lowed us to ex­plore new op­por­tu­ni­ties, we were aware that the prin­ci­pals ap­proved in the ear­lier scheme had been hard-won. With this in mind, the changes we sug­gested were care­fully jus­ti­fied; a mod­est in­crease to the over­all roof-height could be achieved with no neg­a­tive im­pact, if we re­vised the lay­out of gables, mov­ing them away from po­si­tions close to neighbouring bound­aries. Large ar­eas of glaz­ing could also be in­cor­po­rated by care­fully choos­ing po­si­tions and us­ing de­signs that didn’t im­pact on neigh­bourly pri­vacy.’

For Peter and Jan it was im­por­tant that the new house had a bright, wel­com­ing and gen­er­ous feel, per­fect for re­laxed fam­ily hol­i­days as well as par­ty­ing with friends. To com­ply with the plan­ning con­straints they chose to clad the house ex­ter­nally with a mix­ture of white ren­der and tim­ber board­ing be­neath slate roof­ing. In­ter­nally they wanted to use a post-and beam style oak-frame through­out to cre­ate im­pact, in­cor­po­rat­ing fea­tures such as vaulted ceil­ings, gal­leried land­ings and a de­fined but open­plan style lay­out.

The new house sits in an el­e­vated po­si­tion two-thirds of the way into the site, where it gains the best views of the bay and coast­line be­yond. The project is a tes­ta­ment to how a con­sid­ered de­sign that en­hances the lo­cal ver­nac­u­lar is not only go­ing to make for a smoother plan­ning process but will also stand the test of time.

Led by Iain Hendry from their base in Ayr­shire, Oak­wrights Scot­land’s key strength is in tak­ing your oak frame build idea or con­cept and ful­fill­ing the en­tire process to com­ple­tion in a seam­less and co­he­sive man­ner.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.