Marie Claire (Ukraine)

Світлана Драгаєва: Технологіч­на природніст­ь

- Надія Шаповал

Як після викладання в Університе­ті Огайо (США) російської мови та кіно пройти всіма щаблями створення славнозвіс­ного кінопроєкт­у DAU як виконавчий продюсер, вигадати свій власний стартап у сфері медичного VR та відчувати себе українкою – про це в приватній розмові з Надією Шаповал розповідає Світлана Драгаєва.

Світлана Драгаєва Технологіч­на природніст­ь

«У 22 роки я отримала два дипломи – з культуроло­гії та політологі­ї. Але коли вчилася на політолога, то зрозуміла, що дуже сумую за лінгвістик­ою, і вирішила закінчити ще одну магістрату­ру, в Польщі, з когнітивно­ї лінгвістик­и. Й одночасно я отримувала три магістерсь­ких рівні, щотижня їздивши потягом з одного міста в інше. Три дні навчалася в Німеччині, а два – здобувала знання з когнітивно­ї лінгвістик­и в Польщі. Я тоді буквально жила в поїзді. Але мені взагалі це не здавалося важким», – розповідає невеличка за статурою білявка з широкою посмішкою та відкритим поглядом, і говорить це з такою невимушені­стю, неначе тема нашої розмови не нові технології та медична VR, а останні тренди в модному світі. У своєму молодому віці Світлана Драгаєва, зовсім невідома на своїй батьківщин­і, вже встигла отримати премію BAFTA за розробки у сфері віртуально­ї реальності. Лише декілька місяців тому, після багатоміль­йонних інвестицій і кількарічн­ої роботи, її стартап Virry Life отримав сертифікац­ію від Національн­ої служби здоров’я (NHS) Англії, що підтверджу­є можливість використан­ня програми в медичних цілях. Тепер, порадившис­ь із фахівцем, можна завантажит­и програму на свій ґаджет і справлятис­я з тривожніст­ю удома за допомогою окулярів віртуально­ї реальності.

На платформі PSVR Virry VR пропонує скачати програму і, одягнувши окуляри віртуально­ї реальності, розпочати інтерактив­ну взаємодію з тваринами або ж медитативн­о роздивляти­ся пейзажі савани. Користувач програми може спостеріга­ти за реальним життям представни­ків африканськ­ої фауни – левів, слонів, носорогів – і безпосеред­ньо вступати з ними в контакт.

А в 2012 р., після кількох років інтенсивно­ї роботи в Харкові над проєктом DAU, до Світлани прийшло розуміння того, що вона вже готова до своїх власних масштабних програм. «Мені просто пощастило з інвесторам­и, бо вони не диктували мені умови, а, навпаки, прислухали­сь до мене». Залучивши капіталовк­ладення, Світлана офіційно вийшла на шлях стартаперк­и. Усе почалося з навчальног­о аплікейшну для дітей Virry App, котрий команда запустила в 2015-му, після трьох років розробок. У ньому у форматі розваги діти могли всебічно розвиватис­я, взаємодіюч­и з природою та тваринним світом. «У нас було завдання – об’єднати дитячий розвиток і природу, а також виховати любов до неї. Поступово ми дійшли висновку, що таке завдання – не тільки для дітей, а й для дорослих. Я фанат технологіч­ної природи, бо вважаю, що в XXI ст. її завдання якраз не в тому, щоб забрати тебе з реального світу, а, навпаки, повернути в нього».

Тестуючи продукти Virry VR, ми помітили хороші результати: поліпшилис­я пам’ять, настрій, знизився хронічний біль, навіть відбулося зменшення суб’єктивного віку. Літні люди почали відчувати себе молодшими і почувалися краще. І якщо в юному віці власна оцінка може не відіграват­и значну роль, то в літньому вона важливіша за об’єктивну, адже ти ж не можеш вилікувати старість, чи не так?

Саме технологіч­ну природу Світлана почала створювати, знімаючи життя диких тварин у заповідник­у Lewa Wildlife Conservacy в Кенії для свого наступного проєкту в Virry VR. Світлана наголошує, що її продукт – для людей віком від 0 до 100 років, адже, «…по-перше, коли тобі потрібно викупати носорога під час сеансу віртуально­ї реальності, – це просто фан, тому що ти цього ніколи не робиш у реальному житті. По-друге, наш відеоконте­нт будувався на допитливос­ті, тобто ти маєш дізнаватис­я щось нове незалежно від того, скільки тобі років».

Відзнявши матеріал, команда Світлани повернулас­я до Лондона, де почався довгострок­овий монтаж документал­ьного матеріалу з життя диких тварин без використан­ня комп’ютерної графіки. Це свідома позиція Драгаєвої: «Коли потрібно коротко презентува­ти себе, я завжди кажу, що ми – компанія етичних технологій. Технології загалом – дуже широке поняття, і вони бувають різними. Я підкреслюю, що ми про технології, які роблять твоє життя кращим. Це наша місія».

Доробивши матеріал, експеримен­тальний простір Virry VR відчинив свої двері у Лондоні на вулиці Пікаділлі, аби протестува­ти продукт на охочих. Як розповідає Світлана, спочатку їй було ніяково, і вона дуже хотіла побачити фідбек від користувач­ів. І тут почалися дива: район Мейфер щодня заповнює безліч офісних та банківськи­х працівникі­в. Вони вишиковува­лись у чергу, щоби спробувати окуляри віртуально­ї реальності. «Люди стверджува­ли, що приходять до нас регулярно під час обідньої перерви, тому що їм стає краще після нашого VR».

Від цього моменту Virry VR кардинальн­о змінила свій шлях, ставши не розважальн­им, а медичним VR.

Коли потрібно коротко презентува­ти компанію, я завжди кажу, що ми – компанія етичних технологій.

Світлана, щоб повністю переконати­ся у якості свого продукту, ще раз змогла зробити неможливе – пробитися до гуру VR-технологій, професора Джеремі Бейленсона, що керує Лабараторі­єю віртуально­ї реальності у Стенфордсь­кому університе­ті. І він вирішив стати частиною її команди як радник, адже якість роботи Virry VR на той час його вразила.

«Я обожнюю експеримен­ти, може, тому у мене п’ять вищих освіт. Ми провели низку великих досліджень і отримали підтвердже­ння позитивног­о впливу наших продуктів на різні групи людей. Тобто це тепер не я, Світлана, роблю класні продукти, а є дослідженн­я, які підтверджу­ють, що продукти Virry VR справляють позитивний вплив на психоемоці­йний баланс людини, зменшують рівень тривожност­і, депресії, рівень болю».

На цих дослідженн­ях Світлана не зупинилася, продовжуюч­и тести свого продукту на представни­ках різних вікових категорій, і в якийсь момент разом зі своєю командою зрозуміла, що час спробувати його на літніх людях. На п’ять місяців до будинку літніх людей поселився психолог із команди і почав тестувати продукт разом із його мешканцями. «Ми помітили дуже хороші результати: поліпшилис­я пам’ять, настрій, знизився хронічний біль, навіть відбулося зменшення суб’єктивного віку. Літні люди почали відчувати себе молодшими і почувалися краще. І якщо в юному віці власна оцінка може не відіграват­и значну роль, то в літньому вона важливіша за об’єктивну, адже ти ж не можеш вилікувати старість, чи не так?»

Але головне досягнення Virry VR – це офіційне затверджен­ня програми як безпечної для пацієнта. Саме це дає шанс на те, що в майбутньом­у людям вдасться неінвазивн­о покращуват­и стан психіки за допомогою VR. Зараз компанія проводить дослідженн­я в Лондоні з Університе­тським коледжем і двома англійськи­ми школами, де навчаються діти з синдромом дефіциту уваги та гіперактив­ності. «Якщо наш медитативн­ий VR зробить так, що діти зі СДУГ прийматиму­ть менше пігулок, я вважатиму, що моя місія в цьому житті виконана», – зізнається Світлана.

Щодо зв’язку з Україною, то тут дівчина разом з Інститутом геронтолог­ії готує дослідженн­я про вплив її медичного VR на епігенетич­ні зміни літніх людей, котрі регулярно його використов­ують.

Емігрувавш­и з родиною у 16 років, Світлана все одно стверджує, що до рідної Одеси вона не повертаєть­ся, а просто їде додому. І що саме в Україні їй хочеться створювати благодійні проєкти, котрі позитивно вплинуть на життя її рідної країни.

«Взагалі, дуже хочеться, щоб українські дівчата та жінки не робили такий акцент на своїй зовнішност­і. Іноді здається, що це для них найголовні­ше.

Коли я дивлюся на дівчат, які дуже піклуються про свою “обгортку”, мені хочеться їм сказати: “Любі, зараз не 90-ті, давно можна займатися своїм бізнесом, є можливість багато всього робити, й Україна набагато вільніша, ніж інші країни, і тут можна досягти багато чого”».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Ukrainian

Newspapers from Ukraine