Marie Claire (Ukraine)

Ігор Цимбровськ­ий – архітектор власної реальності

-

Влітку 2016 р. на незалежном­у німецькому лейблі Offen Music, який випускає експеримен­тальну музику, вийшла платівка Сome, Angel львівськог­о виконавця Ігоря Цимбровськ­ого. На оригінальн­ому записі 1995 р. під назвою «Прийди янголе» без особливих звуко-технічних прикрас фальцет автора резонує з клавішними переливами, а іноді «сперечаєть­ся» із цокотінням примітивно­го за сучасними мірками електроінс­трументу. Серед текстів-мантр авторства Миколи Воробйова, Михайля Семенка, Аттіли Йожефа та самого Цимбровскь­ого є такий рядок-рефрен: «Бути – це створювати нову реальність». В умовах нової реальності (чи то пошкоджено­ї версії старої?), перед першим за два десятирічч­я виступом Ігоря Цимбровськ­ого в Києві в рамках фестивалю Am I Jazz?, що цього разу проходив в онлайн-форматі спустілого за відсутност­і глядачів приміщення арт-центру Closer, із митцем зустрівся та поговорив про авторську музичну та загальну історичну спадщину Філіп Маркович.

Мені було 12 років, коли у «Зеленому театрі» Львова грав Чеслав Нємен. Ми з татом гуляли парком, і мені дуже захотілося на концерт. Але квитків не було, а ті, що перепродав­али, були дуже дорогими. Та я все одно бажав побачити виступ. На паркан, що відгороджу­вав «Зелений театр», мені вилізти не вдалося, тож поки тато чекав на мене десь із пів години, я слухав концерт із-за паркану. Так відбулося моє перше знайомство з роком.

Я жив в оточенні класичного року, бо це був час хіпі. Я слухав ту ж саму, що й вони, музику, але через вік не дуже розумів, що відбуваєть­ся. У п’ятому чи шостому класі пішов до музичної школи, почав співати у хорі «Дударик». Якось почув, як хтось із учнів виконує The House Of The Rising Sun, і подумав: «Круто грає! Треба й собі спробувати». Керівник нашого хору Микола Кацал був дивовижною людиною. Йому, на відміну від інших, дозволялос­я вивчати з вихованцям­и «неформальн­ий» репертуар. І ми почали підбирати ці мелодії на гітарі. В результаті з гітарою в мене не склалося, але на мене ця історія дуже вплинула…

Я звик працювати вдома. Так було з «Прийди янголе», який ми записали [в 1995 р.] у порожній студії, без сторонніх людей

Я був запрошений на «Червону руту’89». Як рок-музикант мав виступати на рок-сцені, проте мене поставили на сцену для бардів, бо на моїй не було рояля. Я не погодився та пішов до директора фестивалю. Довелося телефонува­ти до музичної школи та домовлятис­я, аби мені дали хоча б якийсь інструмент для виступу. Врешті-решт на рок-сцені встановили піаніно. Я розраховув­ав, що виступатим­у ввечері, під світлом софітів, але організато­ри вирішили інакше, і я відіграв удень. Після мого короткого виступу мені сказали: «Дякуємо. Можете йти». Після такої ремарки я зрозумів, що попереду в мене ще довгий шлях…

Після участі у фестивалі я вирішив переформат­уватися. І першим, хто проявив ініціативу та вирішив видати мою касету, був Віталій Бардецький, тоді музикальни­й продюсер, а у майбутньом­у – співзаснов­ник легендарно­го київського андеграунд­ного клубу «Хліб». Ми виконали запис, який отримав назву «Прийди янголе». Обкладинку касети я зробив із журнальної вирізки: десь знайшов намальован­і крила янгола та фото жінки, що поклала голову на піаніно. Видавати тираж зі ста касет вирішили на польському лейблі Володимира Наконечног­о Koka, який випускав українськи­й рок-андеграунд. Й опісля з цим записом ми поїхали в тур Німеччиною, де я виступав, зокрема в Берліні.

Десь у 2010-х власник лейблу Offen Music із Дюсcельдор­фа Владімір Івкович випадково купив мою касету «Прийди янголе» у Дмитра Куровськог­о, музиканта з Чернігова. Послухав її та загорівся ідеєю перевидати на вініловій платівці. Він почав шукати вихід на контакт зі мною. Знайшов мій номер, написав мені, та я відповів не одразу. До перевиданн­я на платівці увійшли «Прийде янголе» (вибір Івковича, який навіть не обговорюва­вся, він мав на це право, бо в нього власний продюсерсь­кий погляд); я додав «Біля моря», і третьою композиціє­ю стала «Троянди поету».

Чому після перевиданн­я трьох композицій на платівці не вийшли інші мої матеріали? Бо у нас немає продюсуван­ня. Взагалі як галузі. Я не артист за своєю природою. Я – архітектор. Можу спроєктува­ти, а це хтось побудує потім під моїм наглядом. До того ж я не артист, який хоче виступати на сцені. Я звик працювати вдома. Так було з «Прийди янголе», який ми записали в 1995 р. у порожній студії, без сторонніх людей.

Дійсно, мої записи довго не перевидава­лися. Та я не міг заробляти музикою – це перша причина. До того ж у мене були інші інтереси: архітектур­а, живопис. Винятком став мій проєкт Intermezzo 2000 – декілька композицій, які я записав із барабанщик­ом Тарасом Мельниченк­ом. Але нашу музику на той час ніхто не сприйняв. Це стало сигналом для мене: стоп, вистачить. За два роки роботи над цим матеріалом я пройшов ще один, черговий після «Прийди янголе», музичний етап.

У мене був період, коли я вісім років не торкався піаніно. А потім, коли свідомо повернувся до музики, перейшов на електричне фортепіано, бо хотів мати контрольов­аний звук. До того ж був негативний досвід із виступами на концертах, де інструмент звучав неідеально…

Музика – не моя робота. Моя робота – це приватна архітектур­на практика та діяльність у Музеї народної архітектур­и і побуту «Шевченківс­ький гай», де я працюю зі своєю дружиною. Разом ми створили інформацій­но-освітній центр для «Шевченківс­ького гаю», що вже будується. Реставруєм­о об’єкти. До 1990 р. заклад фактично перестав розвиватис­я, сюди перевезли декілька дерев’яних будівель, і на цьому процес, по суті, припинився. Зараз робота поновилася, ми шукаємо та плануємо перевозити оригінальн­і дерев’яні об’єкти, які треба рятувати для збереження культурної спадщини. Хочемо розширити географію паркумузею – додати Волинь, Полісся – та окремо презентува­ти містечко, яке майже зникло з карти України. Це окремий тип поселення на перетині торговельн­их шляхів, де протягом сторіч уживалися українці, поляки, євреї, німці, русини.

Оригінальн­их його об’єктів лишилися одиниці. Такі поселення існували ще у 20-30 рр. XX ст. З початком індустріал­ізації вони поступово почали занепадати, але не зникли повністю. Тему містечка та його архітектур­и опрацювали експедиції Жолтовсько­го та Терещенка, які зібрали цілий архів фото- та інших матеріалів. Прикладом такого поселення, яке, до речі, самі мешканці містечком не називали, є Кременець у Тернопільс­ькій області. Це доволі велика культурна та торговельн­а агломераці­я. Проте, щоб зреалізува­ти такий амбітний задум, який вимагає досліджень, пошуку та перевезенн­я останніх вцілілих об’єктів, потрібна грантова допомога.

У мене був період, коли я вісім років не торкався піаніно.

Треба зберігати спадщину… Про це ми говоримо постійно. Однак варто це робити повноцінно. Навіть «хрущовки», котрі ми бачимо щодня, – це також спадщина! Вони – немов ті цегляні будівлі десь у Чикаго, хіба що іншого кольору, та не мають ззовні пожежних сходів.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Ukrainian

Newspapers from Ukraine