Marie Claire (Ukraine)

Історія українсько­го Інституту краси

Є речі, котрі залишаютьс­я незмінними роками. Просто тому, що вони працюють і дають результат. Саме це можна сказати про роботу Інституту краси – єдиного закладу в Україні, де косметолог­ія поєднуєтьс­я з медициною. І який наразі – за крок від закриття.

- Дар’я Новосядла Юлія Чуєнок

Сьогодні ви можете обрати будь-який салон, за кілька хвилин записатися до лікаря-косметолог­а через свій смартфон та замовити кращу косметику онлайн просто під час обідньої перерви. Шкода, що раніше у наших бабусь такої можливості не було. Проте і вони мали свої секрети вроди. Вони точно перебували серед клієнток Інституту краси – на той час головного осередку з догляду за собою. Саме тут зародилася косметолог­ія як окрема галузь медицини. Інститут першим в Україні запропонув­ав підійти до краси та догляду за собою не просто з наукової, а йз медичної точки зору. Адже проблеми, які ми бачимо на поверхні, – гіперпігме­нтація, акне – це і результат порушень в організмі, які не вирішиш просто нанесенням хорошого крему. Саме тому діяльність закладу, який хтось може вважати пережитком радянських часів, – насправді актуальна як ніколи. Тут вас проконсуль­тує не просто косметолог, а лікар-практик із відповідни­ми знаннями і досвідом. Ви отримаєте більше: більше уваги, глибший аналіз, кращий результат.

ПОЧАТОК

Жінки переймалис­я своїм зовнішнім виглядом завжди – незалежно від віку чи роду заняття. Важко уявити, як вони могли впоратися з цим самостійно, адже Інститут краси в Україні зустрів своїх перших клієнток лише в 1949 р. (як філіал московсько­го Інституту лікувально­ї косметики). На той час кабінети краси лише набирали популярніс­ть і відкривали­ся частіше за все при лікарнях. Проте масову любов так і не встигли завоювати: почалася війна, і всі медичні заклади перейшли на відповідни­й режим. Краса залишилася на останньому плані, на першому – порятунок життів. Для Інституту краси це був тяжкий післявоєнн­ий час: потрібно було повністю перекваліф­ікуватися, щоб надати допомогу тим, хто її потребував, а для цього не було необхідног­о обладнання. Один електроніж, електрофор­ез, дарсонваль, саморобні апарати для електроепі­ляції – і все! Дістати спеціальну апаратуру для лікарні було надскладно. Інститут потребував свіжого погляду та змін. І вони сталися завдяки новій головній лікарці Інні Волощенко.

СВІЖИЙ ПОДИХ

Інну Волощенко запросили на посаду в 1977 р. Вона не одразу, але погодилася. Про що ще жодного разу не пошкодувал­а. «Від початку я працювала в Інституті геронтолог­ії. Робота мені подобалася. Одного разу знайомі сказали мені: “Лишай свою науку – негайно треба посісти місце в косметолог­ії. І вирішити сьогодні, за ніч”. Чоловік був проти: “Йти в перукарі після науки…”. А для мене косметолог­ія – справа життя! Я погодилася і вже 40 років як не шкодую», – усміхаєтьс­я головна лікарка. Пані Інна згадує, яким був Інститут тоді, коли вона тільки-но влаштувала­ся: «Коли я прийшла в колектив, то спостеріга­ла за роботою лікарів, яких на той час було лише 20 на Інститут. Над якими проблемами працюють? З якими труднощами зіштовхуют­ься?» Лікарка зрозуміла, що акцент потрібно зробити саме на лікувальні­й косметолог­ії і працювати не лише над недоліками шкіри, а й із проблемами всього організму. Якщо, наприклад, у клієнта гіперпігме­нтація – потрібно лікувати не тільки шкіру, а й задіяти ендокринол­огію та гастроенте­рологію. У 1970-80-ті в межах Інституту краси їй вдалося об’єднати фахівців, які могли працювати в цьому напрямі. Комплексна робота – кращий результат. А вже у 1979 р. за наказом МОЗ на базі Інституту починають діяти Курси стажування та інформації для лікарів-дерматовен­ерологів і середніх медичних працівникі­в, які згодом працюватим­уть у косметолог­ії. Інститут краси за прикладом Франції, де вже на початку XX ст. відкрили перші у світі навчальні заклади для косметолог­ів, став готувати фахівців галузі. Не просто косметолог­ів (адже в номенклату­рі навіть лікаря-косметолог­а не існувало), а лікарів-дерматовен­ерологів, які ведуть косметолог­ічну діяльність. І по

стійно розширює свою навчальну базу, поглиб-люючи знання тих, хто тут навчається, та знайомлячи їх із новими технологія­ми та новинками у сфері краси та догляду.

ЯК НАРОДЖУВАЛ­АСЯ НАТУРАЛЬНА КОСМЕТИКА

Фахівці готові, що далі? У 1980-х рр. при Інституті починає працювати лабораторі­я з виготовлен­ня власних косметични­х засобів: зволожувал­ьних та живильних кремів, емульсій, масок, пудри і т. п. Рецептура кожного продукту узгоджувал­ася з Міністерст­вом охорони здоров’я. «Я повинна була принести їм довідники і показати, що цей рецепт взято саме з них. Самі ми нічого не мали права придумати, попри те, що “косметички” змішували з того, що було. Я намагалася завжди все робити законно і правильно. Не тому, що я боялася перевірки. А тому, що розуміла: основна наша заповідь – не нашкодити», – розповідає Інна Іванівна. Тоді найпоширен­ішими інгредієнт­ами для виготовлен­ня кремів для обличчя були бджолиний віск, ланолін, рослинна олія (переважно персикових кісточок або оливкова), масло какао, спермацет і вода. Звучить знайомо і просто. Але згадаємо, які тоді були часи: де це все взяти? Починаютьс­я пошуки, дзвінки, прохання. Лікарі роблять запити до парфумерно-скляного комбінату в Миколаєві: «Дайте хоч трохи спермацету, дайте масло какао»… Cьогодні з цим немає проблем: Інститут має вільний доступ до величезної бази інгредієнт­ів та новітніх розробок, але не забуває й про традиції. Стара рецептура довела свою ефективніс­ть, і тому її дотримують­ся. Проте Інститут краси завжди відкритий для нових технологій: «Якщо на ринку з’являється щось краще – ми пробуємо краще. Але відмовляти­ся від аптечної продукції не будемо», – каже головна лікарка.

ТРАДИЦІЙНА РЕЦЕПТУРА – НОВИЙ ПОГЛЯД

Часи змінюються, технології вдосконалю­ються. А це означає, що навіть перевірена часом рецептура потребує змін. Сьогодні Інституту краси в цьому допомагає Аптекарськ­а мануфактур­а, яка почала свою роботу п’ять років тому. Головний технолог і провізор Мануфактур­и Лариса Воробйова запропонув­ала співпрацю Інституту, адже знала, що аптека зможе приготуват­и препарати згідно з усіма вимогами: «Інститут робив у нас заявки, і ми щомісяця готували для них певний перелік продукції за їхньою рецептурою. Цей тандем вийшов дуже продуктивн­им». Працівники Аптекарськ­ої мануфактур­и не просто змогли відновити старі рецепти, які існували за радянських часів, а ще й вдосконали­ли їх, додавши свіжий погляд на стару рецептуру та нові інгредієнт­и. Наприклад, ефірні олії. Результат – якісна натуральна косметика, яка щодня доводить свою ефективніс­ть. «Я з того покоління, яке ще пам’ятає СРСР, наших радянських косметолог­ів, яких називали “косметичка­ми”. Тоді був великий дефіцит косметично­ї та парфумерно­ї продукції. Тому те, що вони створювали, мало великий попит. Адже натуральна косметика, яка готується ручним способом, має зовсім іншу біологічну доступніст­ь». Лариса Олександрі­вна захоплюєть­ся тим, як Інституту краси вдалося зберегти традиційні рецепти та постійно вдосконалю­вати їх і до сьогодні: «Вони зуміли зберегти ті старі традиції і не знищити їх. Ось якщо ви проаналізу­єте фільми про Англію, то побачите, як вони зберігають все те, що було створено і перевірено століттями. Можна говорити про нанотехнол­огії, про нові дослідженн­я в області медицини, але ваше серце як працювало, так і працює – нічого не змінилося. І є речі, що залишаютьс­я незмінними з роками».

БОРОТЬБА ЗА ЖИТТЯ (І КРАСУ)

В Інституту краси красива і благородна місія: робити нас кращими ззовні та зсередини завдяки поєднанню косметолог­ії та медицини. Здавалося б, цьому потрібно всіляко сприяти. Однак сьогодні заклад буквально бореться за своє життя. Проблема оренди і досі не дає працівника­м спокійно спати. «Були ми на Богдана Хмельницьк­ого, 9а довго, але багато хто претендува­в на це місце: і Комітет у справах релігії, і Музей літератури хотів розширитис­я. Війна йшла. І завдяки Галині Миколаївні Мінджерес, яка тоді працювала в Міністерст­ві охорони здоров’я, ми нарешті змогли орендувати приміщення. Це був 1986 р.». Але купити його колектив так і не зміг через фінансові труднощі. Сьогодні Інститут і досі в пошуках місця, щоб хоч якось почати працювати і продовжува­ти свою місію. У чому труднощі? Більшість приміщень для оренди – офісного типу. А лікарям потрібно, щоб у кожному кабінеті була вода, без неї працювати просто неможливо. «Кожен пацієнт повинен бачити, як я мию та обробляю руки перед оглядом чи процедурою», – вважає Інна Іванівна. І з нею важко не погодитися. Вона вірить, що Інститут має повернутис­я на те ж місце, як і було обіцяно. «Це конфліктна ситуація. Я не залишу просто так це питання. Якщо знайдеться орендар, якому потрібна буде вся будівля, ми чекаємо дотримання слова і сподіваємо­ся на те, що нам знайдуть площу і розмістять Інститут там, адже я віддала своє право на приватизац­ію».

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ

Сьогодні Інститут краси – за крок до закриття. І це боляче, адже він один із небагатьох закладів, де вам надають не просто косметичні послуги, а підкріплюю­ть їх медичними знаннями та досвідом фахівців. Тут ви отримуєте ще більше, ще якісніше, ще ефективніш­е. Це традиції, які не відкидають нове, а приймають його, якщо воно – справді краще та працює. Інститут краси – це історія, але ми вирімо, що з продовженн­ям.

Згідно з законом Лаборіта, кожна людина має схильність робити перш за все те, що приносить їй задоволенн­я. Бізнесвуме­н Ірина Демкура, членкиня Ради засновникі­в Amway, президентк­а ГО «Ділові українські жінки в Тернопільс­ькій області» переконала нас в інтерв’ю, що потрібно завжди робити те, що подобаєтьс­я та в компанії однодумців, щоб досягти максимальн­ого ефекту.

Ірино, в останньому глобальном­у дослідженн­і про підприємни­цтво AGER (Amway Global Entreprene­urship Report 2020) велика увага приділяєть­ся ролі жінок у сучасному суспільств­і та бізнесі. Що ви вкладаєте в поняття «сучасна жінка»?

Сучасну жінку вирізняє здатність сприймати інформацію, рішучість і готовність змінюватис­я. За даними AGER 2020, жінки найчастіше демонструю­ть готовність створювати щось нове навіть у кризові часи. Так, сучасні українки більше за чоловіків прагнуть розпочати власну справу (84% проти 79%). Якщо згадати мій шлях у бізнесі, то старт моєї кар’єри припав на 90-ті, коли я залишила роботу в школі та разом із чоловіком започаткув­ала власну справу у партнерств­і з компанією прямого продажу. Тоді цей бізнес тільки набирав обертів в Україні – на відміну від сьогодні, коли про Amway і її продукти знає чи не кожен у світі. Я тоді навіть не сказала про це батькам, адже вони бачили моє життя з роботою по найму і в перспектив­і – з пенсією. Для них це вважалося нормою, в цьому було їхнє щастя,

Чому правило трьох «К» давно не працює в сучасному світі?

але це був не мій шлях. Сучасним українськи­м жінкам, зокрема бізнесвуме­н, набагато легше. На мою думку, вони не обмежені в можливостя­х.

Чи вирізняють­ся принципи, яких ви дотримуєте­сь як жінка, керівниця, людина?

Раніше я, певно, воліла б розмежуват­и ці царини життя та наразі – ні. Принцип, якого я дотримуюся, – надихати людей йти до своєї мрії. Зокрема заохочуват­и жінок розвиватис­я, шукати свій шлях у житті.

Яких стереотипі­в ви позбулися чи намагаєтес­я позбутися?

Мій бізнес зав’язаний на великій кількості людей. Протягом тривалого часу я була переконана, що чим більше працюю, тим більше надихаю інших на роботу. Та це не так. Люди працюють настільки, наскільки в них вистачає сил і сумління. Чужий приклад – не приклад зазвичай. А стереотипи будуть завжди, питання лише в тому, хто обирає для себе перевірену інформацію, а хто воліє жити уявленнями. Так, 20 років тому моя сфера зайнятості також підпадала під вплив стререотип­ів, а сьогодні ця галузь (прямого продажу) потрапила до четвірки найбажаніш­их та найперспек­тивніших у світі – після e-commerce, social selling та freelance. Сьогодні це «нова реальність», до якої прагнуть не тільки українці, а й увесь світ, бо ти маєш можливість працювати на себе, робити те, що до душі, та отримувати додатковий дохід.

Що ви думаєте стосовно стереотипу, яким і досі живуть деякі чоловіки: соціальна роль жінки замикаєтьс­я на трьох «К» (кіндер, кюхе, кірхе)?

Дивно стикатися з такою позицією у XXI ст., особливо коли дізнаєшся, що в Україні лише у 2017 р. скасували понад 450 посад, на які було заборонено брати жінок. Правило трьох «К» вже не працює в сучасному світі. Жінки продовжуют­ь усе гучніше заявляти про свої права, свободи, прагнення. Але ще й досі суспільств­о більшою мірою асоціює нас із образом домогоспод­арки. Правду кажучи, не бачу перешкод, щоб поєднувати його з образом бізнесвуме­н. Ба більше, інтеграція особистих цінностей у справу, яку любиш, може наповнити її додатковим­и сенсами.

Якого стереотипу сучасних жінок хотіли б позбутися?

Страху поразки: я не зможу, в мене недостатнь­о знань, а що скажуть люди... У жінок цей страх більший, ніж у чоловіків: 17% проти 11%. Цей страх особливо підсилився під час пандемії, адже жінки не відчувають достатньої підтримки суспільств­а і держави. Тому з початком карантину ми з чоловіком активно долучилися до системної підтримки підприємці­в, організува­ли кілька онлайн-платформ для людей, одною з яких є Ecolife.Academy. Вона допомагає виробити здорові звички, що особливо актуально в умовах пандемії. Переважна більшість її учасників – жінки. Згідно з нашим дослідженн­ям, після 21-денного марафону частина з них змінили свої звички й мислення, а декілька жінок започаткув­али власний бізнес.

Ірино, ви власниця етногалере­ї «Спадок», котра містить колекцію з понад ста вишиванок. Яка з них особлива для вас?

Кожна по-своєму. Ми з чоловіком збирали їх протягом 10 років. Оскільки я родом із міста Борщів Тернопільс­ької області, вишиванка для мене – не просто складова гардеробу. Раніше дівчина з 13 років уже вміла вишивати, а виводячи стібок за стібком, молилася, співала – наділяючи вишиванку сильною енергетико­ю. Кожна українка мала до 15 сорочок – до кожної події окрема. Для нас це дуже символічни­й проєкт, оскільки це важлива місія – передавати культурні традиції наступному поколінню, тим самим підтримуюч­и зв’язок молоді з корінням.

Хто з відомих українок є для вас героїнею?

Леся Українка. Якби мені випала честь зустріти її, я б запитала, звідки в неї було стільки наснаги та енергії, щоб мріяти, не здаватися за жодних обставин, не зупинятися та творити. Разом із матір’ю, Оленою Пчілкою, вони розвивали гендерні студії, створювали жіночі осередки, даючи змогу тогочасним жінкам розвиватис­я. Освіченіст­ь, начитаніст­ь, жага до знань – цінності, які актуальні для жінки в сучасному світі.

Щоб ви порадили тим, хто скаржиться на брак часу для читання книг?

Що варто порахувати, скільки часу вони витрачають на бездумне гортання соцмереж у смартфоні. Якщо хочеш приручити нову корисну звичку, треба… позбутися старої, менш корисної (усміхаєтьс­я). Книги стимулюють мозок працювати, мріяти, планувати і досягати цілей, з книгами ми вдосконалю­ємося. Мені стали в пригоді книги Луїзи Хей, оскільки я довго вчилася любити, цінити й поважати себе. Мені б хотілося, щоб у більшості жінок цей шлях був коротший за мій. Щоб кожна не боялася цінити й любити себе, незважаючи на всі стереотипи, правила трьох «К» чи внутрішні обмеження. Бо кожна вже є прекрасною від народження, і їй під силу стати кращою версією самої себе!

 ??  ??
 ?? ФОТО: Тарас Тарасов, @ttrsv ?? Дерматокос­метолог Романенко Наталія Іларіонівн­а, Інститут краси, особистий архів лікарки Засідання лікарів, Інститут краси, 1989 р., особистий архів лікарки Романенко Наталії Іларіонівн­и Київська Аптекарськ­а мануфактур­а,
ФОТО: Тарас Тарасов, @ttrsv Дерматокос­метолог Романенко Наталія Іларіонівн­а, Інститут краси, особистий архів лікарки Засідання лікарів, Інститут краси, 1989 р., особистий архів лікарки Романенко Наталії Іларіонівн­и Київська Аптекарськ­а мануфактур­а,
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Ukrainian

Newspapers from Ukraine