PROJECT NOTEBOOK

Atomic Ranch - - BUDGET BUSTERS -

PROJECT BREAK­DOWN

Year built: 1958

Year of Ren­o­va­tion: 2016 Length of Ren­o­va­tion: 1 year Bed­rooms: 4

Bath­rooms: 3 ½

SPLURGE

Although many of the orig­i­nal de­tails were kept in­tact in this home, the home­own­ers also wanted an abode out­fit­ted with con­tem­po­rary con­ve­niences that felt very high qual­ity. Ar­chi­tect Gre­gory Wiede­mann ex­plains, “In most as­pects of the home, qual­ity of ex­e­cu­tion was highly val­ued. That is par­tic­u­larly ev­i­dent in the finely crafted American wal­nut pan­el­ing through­out the home. The client wanted to main­tain the char­ac­ter of the orig­i­nal home while cre­at­ing a home that met the needs of a 21st-cen­tury fam­ily.”

SAVE

Even for a large-scale ren­o­va­tion like this one, there are al­ways op­por­tu­ni­ties for cost sav­ings, and Wiede­mann and his team dis­cov­ered an un­der-ther­adar chance to save on the bud­get, but some­times you need to forgo an orig­i­nal fea­ture in or­der to save on the bot­tom line. “The orig­i­nal home had a very early low-volt­age elec­tri­cal con­trol sys­tem for the lights,” Wiede­mann says. “Although we in­ves­ti­gated find­ing a way of pre­serv­ing the sys­tem, it proved to be dif­fi­cult and cost-pro­hib­i­tive.”

UNIQUELY MID­CEN­TURY

The bones of this home and its up­dated ma­te­ri­als and sil­hou­ettes are what set it apart from other MCM dwellings. As Wiede­mann says, “The car­port sus­pended from the tim­ber beams of the home con­tin­ues the lan­guage of the home, with its ex­posed glu­lam beams and steel posts.” The floor plan lends it­self to a uniquely open feel as well— specif­i­cally, Wiede­mann says that the “hor­i­zon­tal da­tum” (a de­sign an­chor) cre­ated by the wood pan­els sep­a­rates the roof from the en­clos­ing walls to pro­vide cross-ven­ti­la­tion and an open­ness in the home. And you cer­tainly can’t beat that ex­quis­ite view of the Tred Avon River.

TURN­ING BACK TIME

This one-time mid­cen­tury beauty was in dire need of TLC. Left unat­tended for sev­eral years, it fell into se­vere dis­re­pair, but the home­own­ers knew they had found a gem. The floor plan was only min­i­mally mod­i­fied, while liv­ing spa­ces were up­dated to re­flect mod­ern needs and pref­er­ences. Many of the ex­te­rior as­pects of the home, like the car­port and brick, were re­freshed to look just as they would have 60 years ago.

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.