The News-Times

Rediscover­ing America

-

Jan. 17 is Martin Luther King Jr. Day. On this holiday, we celebrate one of the great civil rights leaders of the 20th century. The Rev. King challenged Americans to uphold the Declaratio­n of Independen­ce’s promise “that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienabl­e Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.”

The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University, provides an opportunit­y to test your knowledge of King and his efforts to further civil rights in America.

1. King became pastor of which Georgia church in 1960?

A. Wheat Street Baptist Church

B. Milestone Baptist Church

C. Ebenezer Baptist Church

D. Zion Baptist Church

Which leader inspired King’s belief in “nonviolent resistance” and, according to King, provided “the method for social reform that I had been seeking”?

Nelson Mandela

Dalai Lama

Eleanor Roosevelt

Mahatma Gandhi

King said in an interview that if he were marooned on a desert island with only one book other than the Bible, he would choose what book?

A. Plato’s “The Republic”

B. John Stuart Mills’ “On Liberty”

C. Ralph Waldo Emerson’s “Essays by RW Emerson”

D. James Baldwin’s “Notes of a Native Son”

4. After which civil rights victory did King become a recognized national leader of the civil rights movement?

A. Civil Rights Act of 1964

B. Montgomery Bus Boycott

C. Birmingham Campaign of 1963

D. School integratio­n in Little Rock

5. In what city in 1968 was King assassinat­ed?

A. Memphis, Tenn.

B. Jackson, Miss.

C. Little Rock, Ark.

D. Selma, Ala.

6. Before his famous “I Have a Dream” speech, King gave another speech from the Lincoln Memorial. What was the topic of that speech?

A. Vietnam War

B. Importance of nonviolenc­e

C. Economic equality

D. African-American voting rights

7. In 1964, King received what important award?

A. United Nations Human Rights Award

B. Nobel Peace Prize

C. Presidenti­al Medal of Freedom

D. Congressio­nal Medal of Honor

8. Which other civil rights leader did King work closely with before his death?

A. Ralph Abernathy

B. Jesse Jackson

C. Benjamin Mays

D. All of the above

9. What was the name of the speech King gave the day before his assassinat­ion?

A. “I’ve Been to the Mountainto­p”

B. “The Three Evils of Society”

C. “Our God Is Marching On”

D. “The Other America”

10. Which president signed legislatio­n designatin­g Martin Luther King Jr. Day as a federal holiday?

A. Barack Obama

B. Jimmy Carter

C. Ronald Reagan

D. George Bush

Answers: 1-C, 2-D, 3-A, 4-B, 5-A, 6-D, 7-B, 8-D, 9-A, 10-C

Peter C. Myers is a member of the faculty at the Ashbrook Center, a professor of political science at the University of Wisconsin-Eau Claire, and curator of Ashbrook’s newly released collection “Race and Civil Rights: Core Documents.” He wrote this for InsideSour­ces.com.

 ?? J.A. MILLS / AP ?? 2.
A. B. C. D. 3.
J.A. MILLS / AP 2. A. B. C. D. 3.
 ?? AP ?? Martin Luther King Jr. center, with hat, rides a newly integrated bus Dec. 21, 1956, after the Supreme Court's integratio­n order went into effect in Montgomery, Ala. In front of King, left, is the Rev. Ralph D. Abernathy, and to the right of King is the Rev. Glenn Smiley of New York.
AP Martin Luther King Jr. center, with hat, rides a newly integrated bus Dec. 21, 1956, after the Supreme Court's integratio­n order went into effect in Montgomery, Ala. In front of King, left, is the Rev. Ralph D. Abernathy, and to the right of King is the Rev. Glenn Smiley of New York.
 ?? Getty Images ?? Former South African President Nelson Mandela, clockwise from above, Eleanor Roosevelt and Mahatma Gandhi.
Getty Images Former South African President Nelson Mandela, clockwise from above, Eleanor Roosevelt and Mahatma Gandhi.
 ?? AP ?? Dr. Martin Luther King Jr. waves to the crowd at the Lincoln Memorial before his “I Have a Dream” speech Aug. 28, 1963 in Washington, D.C.
AP Dr. Martin Luther King Jr. waves to the crowd at the Lincoln Memorial before his “I Have a Dream” speech Aug. 28, 1963 in Washington, D.C.
 ?? M. Ryder ??
M. Ryder
 ?? AP ??
AP

Newspapers in English

Newspapers from United States