Bylykbashi: Para drejtësisë ata që bënë krime kundër njerëzimit

PD, projektligj kundër simboleve para 29 nëntorit

Gazeta Shqiptare - - QEVERISJA -

Demokratët

po përgati sin një projektligj të posaçëm për ndalimin e simboleve të komunizmit. Grupi i punës i ngritur në PD për këtë çështje pritet ta përfundojë atë para datës 29 nëntor. Por, veç dënimit të përdorimit të simboleve të komunizmit me një ligj të posaçëm, demokratët kërkojnë dhe dërgimin para drejtësisë të gjithë atyre që bënë krime kundër njerëzimit në komunizëm. Deputeti i PD- së, Oerd Bylykbashi, tha për "Abc News" se çështja nuk duhet trajtuar si fenomen, por duke evidentuar përgjegjësinë kriminale të gjithsecilit, sipas dispozitave në fuqi të Kodit Penal. "Kodi Penal ka një dispozitë specifike jo vetëm për gjenocidin, por edhe për krimet kundër njerëzimit, dhe ajo dispozitë vetëm pret që të furnizohet me rastin konkret përpara gjykatës. Pret që

përsëritur, deklaroi se ishim mbledhur aty për shkak të miratimit nga mazhoranca e tij të ligjit të dosjeve, ligj që mbronte xhelatët e Sigurimit të Shtetit, ndërkohë që memoria e parlamentit dhe dokumentet e këtij shteti faktojnë se, parlamenti ka mbajtur më parë sesione komemorative në nderim të martirëve të 10 dikush, jo vetëm individ, por edhe institucion, por edhe parti apo qoftë dhe organizatë, ta bëjë gati dosjen për x apo y kriminel të kohës së komunizmit dhe ta çojë atje", - tha z. Bylykbashi. Por, nga çfarë duhet pasur kujdes, që nisma të mos mbetet rrugës? Sipas Bylykbashit, nuk duhet trajtuar situata si fenomen, por duhet vepruar me individualizimin e përgjegjësisë kriminale, dhe

tetorit 1947; natyrisht, jo i kryesuar nga ministri i policisë terroriste sekrete të Enver Hoxhës, Gramoz Ruçi, por nga një përfaqësuese e denjë e shtresës së tyre, znj. Jozefina Topalli, si dhe vite më parë ata janë shpallur "Martirë të Lirisë". Si përfundim, dua t'i them Edi Ramës se, as me një apo tridhjetë majorë apo për këtë nuk ka nevojë për shumë legjislacion. "Fenomenin të gjithë e dimë dhe e kemi dënuar. Qasja, besoj fituese, është individualizimi i përgjegjësisë kriminale të atyre që kanë vrarë ata gati 7 mijë vetë në Shqipëri. Kemi 7 mijë emra që po t'i rendisim anash tyre, në shumicën e rasteve nuk kemi emrin e kriminelit të dënuar", - tha deputeti i PD- së.

kapitenë kriminelë e terroristë, nuk mund të mbulosh fytyrën prej xhelati të Enver Hoxhës, Hitlerit shqiptar të pas Luftës së Dytë dhe të gjithë atyre që urdhëruan, firmosën, edhe si puna e babait tënd biologjik, varjen, ekzekutimin, torturimin apo burgosjen e viktimave të gjenocidit komunist", - tha z. Berisha.

Ish- kryeministri Sali Berisha

Deputeti i PD- së, Oerd Bylykbashi

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.