Shtatë këshilla për Forcat e Armatosura

Qeveria duhet të kuptojë se FA- të nuk mund të vihen në shërbim të çdo urdhri të qeverisë, por të atyre që janë përcaktuar në misionin e tyre. Ato ndërhyjnë vetëm në rastin e emergjencave, kur janë ezauruar të gjitha kapacitetet e tjera shtetërore. FA- të

Panorama (Albania) - - PANORAMA - FATMIR MEDIU

me deklarime butaforike. Duke u uruar suksese FA- ve për këtë takim dhe garantuar mbështetjen për to, mendoj se është e rëndësishme që politika, pa dallim, të marrë një qëndrim të drejtë si vend anëtar i NATO- s.

Ky takim kërkon një reflektim me përgjegjësi për FA- të e vendit tonë, si vend anëtar i NATO- s.

Së pari: është e papranueshme që buxheti i mbrojtjes të jetë në minimumin historik, nën 1%, në kundërshtim me vendimin e Parlamentit dhe angazhimin në samitet e fundit të NATO- s.

Së dyti: kërcënimet nuk janë më thjesht siç i ka paraqitur qeveria në programin e saj, por shumë më hibride dhe kjo kërkon një strategji të re të mbrojtjes, mbështetur nga Pentagoni, mbas një "defense reviee" të domosdoshme.

Së treti: kërcënimet më reale për vendin tonë janë influencat e reja dhe historike gjeopolitike në Ballkan, si dhe kërcënimi terrorist.

Së katërti: Demagogjia dhe deklarimet boshe politike duhet të zëvendësohen me një analizë të plotë në Këshillin e Sigurisë Kombëtare për aleancat që po përvijohen ndërmjet vendeve të Ballkanit me Rusinë, të cilat janë një problem serioz që kërkon një gjykim të kthjellët të marrëdhënieve tona rajonale.

Së pesti: FA- të duhet të tejkalojnë pjesëmarrjen në misione si Forcë ruajtëse "Protection" të njësive të ushtrive të vendeve të tjera në mision, por të zhvillojnë kapacitete në përputhje me standardet e NATO- s.

Së gjashti: Qeveria duhet të kuptojë se FAtë nuk mund të vihen në shërbim të çdo urdhri të qeverisë, por të atyre që janë përcaktuar në misionin e tyre.

Ato ndërhyjnë vetëm në rastin e emergjencave, kur janë ezauruar të gjitha kapacitetet e tjera shtetërore.

FA- të nuk mund të shndërrohen në shërbimin komunal të qeverisë.

Së shtati: Është nevojë urgjente, miratimi i një ligji për organizmin dhe funksionimin e Këshillit të Sigurisë Kombëtare, i cili drejtohet nga Presidenti.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.