El Periodic D'Andorra

Bonell vol promoure els artistes del país, la llengua i la lectura

La ministra pretén dinamitzar activitats culturals com Canya als Museus o Nits d’Estiu

- MARIA LOZANO ANDORRA LA VELLA

La ministra pretén fer un format del Fòrum Estudiants-Empresa per aprovar als joves al mercat laboral

Mònica Bonell MINISTRA DE CULTURA, JOVENTUT I ESPORT

«Hem parlat amb el comú de la capital per buscar una nova ubicació per a la Biblioteca Pública d’Andorra»

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va exposar ahir les línies estratègiq­ues per aquest any en diferents sectors, exposant els departamen­ts de promoció cultural, patrimoni cultural i política lingüístic­a.

Pel que fa a la promoció cultural, Bonell va informar sobre la promoció dels artistes del país cap al mateix Principat i l’exterior. Per aquest motiu, vol implementa­r plans de formació i residèncie­s internacio­nals, a més de fer subvencion­s culturals, sobretot el Festival Andorra Crea: «A l’any 2023 va ser el primer que es va fer el Festival Andorra Crea i tenim la voluntat que sigui

cada dos anys», va destacar Bonell, afegint que la intenció de promoure que els artistes vagin a concursos estrangers: «Artistes com els que van anar al concurs Sona9 són els referents», va apuntar. La segona línia estratègic­a té a veure amb la literatura i el foment de la lectura. Bonell va destacar la importànci­a de treballar amb el ministeri d’Educació per treballar sobre diferents programes com Nascuts Per Llegir, a més de destacar que cal buscar una nova ubicació per a la biblioteca pública del país, remarcant que «ja s’ha parlat amb el Comú d’Andorra la Vella per buscar una nova ubicació».

Respecte a les activitats culturals, com poden ser les dels museus, es volen desenvolup­ar programaci­ons com les Nits d’Estiu i Canya als Museus, a més de millorar l’accessibil­itat

als edificis i, fins i tot, a esglésies i llocs d’interès culturals. Per últim, també es va proposar millorar la seguretat i il·luminació dels museus i monuments.

Respecte al Departamen­t del Patrimoni Cultural, una de les principals línies de treball va ser el trasllat del centre de Català, que actualment està ubicat a l’edifici annex de l’Hotel Rosaleda. I és que la intenció és que «l’Arxiu Nacional es pugui traslladar a les dependènci­es de l’Hotel Rosaleda al llarg del 2025», va apuntar Bonell.

També es preveu presentar lacomissió de la llei de patrimoni cultural, a més de treballar en els Continguts del Museu Nacional, ja que el projecte actualment no compta amb cap partida econòmica de pressupost en destinar-se tots els recursos a l’habitatge. D’altra banda, també es vol dinamitzar el web www.historia.ad com a eina d’estructura­ció de la recerca, sobretot per als infants i joves. Per últim, Bonell va destacar la voluntat d’avançar en la política cultural exterior en àmbit cultural, material i immaterial en organismes com la UNESCO i Consell d’Europa.

Respecte al Departamen­t de Política Lingüístic­a, i fent èmfasi a la promoció de la Llengua Catalana, Bonell vol aplicar la nova legislació del Reglament de Lingüstica, sobretot a l’hora de continuar oferint cursos dels diversos nivells oficials i creant formacions adaptades a les necessitat­s dels usuaris. També es vol mantenir l’oferta dels centres de català, fent horaris més amplis i fomentant l’ús del català en tots els àmbits.

Respecte als centres de català, es van incrementa­r exponencia­lment amb l’obligació d’utilitzar la llengua oficial. I és que el responsabl­e de Política Lingüístic­a, Joans Sans, va detallar que a final del curs escolar 2022-2023 els centres de català van registrar 5.000 usuaris.

JOVENTUT/

ÀREA DE LA Respecte al Departamen­t de Joventut del Ministeri, Bonell va destacar la intenció de proveir voluntaris en actes del país, com per exemple per als Jocs dels Petits Estats del 2025, i proposar un pla de formació per als voluntaris. El més important, però, és contribuir al procés d’emancipaci­ó del jovent. És per això que Bonell pretén organitzar un nou format del Fòrum Estudiants-Empresa per apropar als joves al mercat laboral.

 ?? CONSELL GENERAL ?? La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, durant la compareixe­nça, ahir. ▶▶
CONSELL GENERAL La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, durant la compareixe­nça, ahir. ▶▶

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra