El Periodic D'Andorra

Neix Cultura Activa per revertir la situació de la llengua catalana

La finalitat és treballar plegats en la importànci­a de la llengua i la cultura

- SÒNIA LECHA ESCALDES-ENGORDANY @SoniaLecha

La sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany va quedar plena de gom a gom ahir al vespre perquè són molts els que van voler assistir a la presentaci­ó de ‘Cultura Activa’, una iniciativa per promoure l’ús de la llengua i la cultura. Les primeres a trencar el gel van ser Emma Casas i Abril Melà, dues noies de la Jove Companyia Nacional d’Andorra que a través del moviment van voler expressar la importànci­a de la llibertat i de deixar fluir el moviment. Les lletres que hi havia col·locades damunt de l’escenari les ajudaven a fer el ball inicial, que van acabar inaugurant la nova iniciativa després de col·locar les lletres a l’escenari i on es podia llegir perfectame­nt Cultura Activa.

Aquesta iniciativa neix perquè estimen la llengua i amb el convencime­nt que s’han de fer accions, iniciative­s i promoure activitats per revertir la situació de la llengua.

Entre parlament i parlament, anaven projectant píndoles audiovisua­ls remarcant la importànci­a del català i, sobretot de mantenir-la, ja que la situació actual de la llengua és preocupant. En aquestes petites mostres audiovisua­ls el que també mostraven eren les diferents activitats que formen part de la cultura com poden ser el teatre, la poesia i els castellers, entre altres. Per donar visibilita­t a la cultura van comptar amb l’Esbart Valls del Nord que van ballar una rumba amb molt de ritme.

Seguidamen­t, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va pujar damunt l’escenari per fer un discurs d’agraïment a la iniciativa. «La llengua i la cultura ens identifica com a poble i com a país. El català és la llengua oficial d’Andorra i el nostre deure és defensar-la, protegir-la i promoure-la. Totes i tots hem de posar el nostre granet de sorra», va manifestar Gili. La cònsol major va afegir que «les institucio­ns públiques juguen un paper rellevant en aquesta tasca».

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va participar també en la presentaci­ó de Cultura Activa. «Voldria agrair a tots els impulsors d’aquesta iniciativa. El

nostre propòsit és compartir perquè hem de ser capaços de treballar plegats en la importànci­a de la nostra cultura i la nostra llengua».

A l’acte també hi va assistir el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, perquè l’associació de Cultura Activa s’ha agermanat amb Òmnium. Antich va recalcar la importànci­a de protegir el català al carrer, al món educatiu i en les noves tecnologie­s.

 ?? ?? Els membres de l’Esbart Valls del Nord en la presentaci­ó de Cultura Activa, ahir. ▶▶
Els membres de l’Esbart Valls del Nord en la presentaci­ó de Cultura Activa, ahir. ▶▶

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra