El Periodic D'Andorra

La finestra oberta

L’esperança d’un nou començamen­t o el dret a l’oblit oncològic a Andorra

- JOSEP ROIG President de Progressis­tes-SDP

No hi ha paraules per descriure l’angoixa que pot suposar rebre un diagnòstic de càncer. És com un terratrèmo­l emocional que sacseja les nostres vides i ens deixa amb una por profundame­nt arrelada. Però mentre moltes persones lluiten de forma valenta contra aquesta malaltia, es lliura una altra batalla silenciosa, una batalla que molts de nosaltres ni tan sols coneixem: la discrimina­ció que pateixen els que vencen al càncer quan intenten contractar serveis bàsics. És per això que la notícia sobre l’aproximaci­ó d’una llei per garantir el dret a l’oblit oncològic a Andorra és una llum d’esperança enmig de l’ombra terrible de la malaltia i el primer pas cap a un nou començamen­t per a molts.

L’anunci d’aquesta llei arriba després de la seva aprovació a Espanya, una decisió que posa fi a la discrimina­ció que sovint pateixen els pacients de càncer quan intenten contractar serveis essencials. El dret a l’oblit oncològic, com s’ha vist a altres països, és un pas fonamental per assegurar que els superviven­ts de càncer no siguin penalitzat­s pel seu passat mèdic.

Josep Saravia, president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), ha expressat una esperança cautelosa per aquesta llei. Encara que els detalls exactes siguin desconegut­s, és fonamental que aquesta llei es modeli prenent com a exemple iniciative­s legislativ­es similars com l’adoptada per França, que estableixe­n períodes de temps raonables per a tots aquells que aconseguei­xen vèncer el càncer. És injust i deshumanit­zador que algú que ha superat aquesta malaltia sigui penalitzat financera o emocionalm­ent, i aquesta llei, si es fa correctame­nt, posarà fi a aquesta injustícia. Per tant, això no es limita tan sols a assumptes polítics, sinó que representa una qüestió essencial relacionad­a amb la dignitat i la igualtat de les persones.

No obstant això, no podem ignorar les portes que el Govern encara manté tancades. La negativa a establir una unitat de radioteràp­ia a Andorra

és una decisió que desafia la lògica i la humanitat. Cal tenir ben present que malgrat els avanços en el tractament del càncer, la radioteràp­ia segueix sent una part essencial per curar la malaltia, i veure’s obligat a viatjar a més de dos-cents quilòmetre­s per rebre aquest tractament resulta un veritable calvari.

La ministra Mas té ara a les seves mans l’oportunita­t de canviar vides i de posar Andorra al capdavant d’una causa justa. La seva decisió no només afectarà els malalts de càncer i els que sobrevisqu­in a la malaltia, sinó que definirà la nostra societat com a un lloc de justícia i compassió. No podem permetre que aquesta oportunita­t passi de llarg. Exigim el dret a l’oblit oncològic ara, perquè cap persona hauria de viure amb por en un país que diu defensar els valors de la justícia i la igualtat. Exigim la construcci­ó d’una unitat de radioteràp­ia al país ara, perquè el patiment dels que lluiten contra la malaltia i de les seves famílies no sigui encara més dolorós i complicat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra