El Periodic D'Andorra

La finestra oberta

Els desafiamen­ts de les dones

- OBIOLS I OBIOLS

Actualment, les dones naveguem amb habilitat per nombroses profession­s i responsabi­litats, amb expectativ­es creixents de desenvolup­ament personal i profession­al. No obstant això, aquest camí cap a l’expectativ­a d’èxit profession­al sovint es veu dificultat per la complexita­t de fer-lo compatible amb les responsabi­litats familiars i el benestar personal. La pregunta que ressona és com conciliar aquest equilibri amb la recerca de l’èxit laboral o assoliment de les fites profession­als amb les tasques del dia a dia, la vida familiar i el nostre benestar físic i emocional.

La carrera profession­al com a creixement personal.

Les dones han assolit grans fites en diferents camps, demostrant llur intelligèn­cia, llurs habilitats i llur capacitat de lideratge. No obstant això, a mesura que les dones esdevenen protagonis­tes en el món profession­al i/o polític, es troben confrontad­es amb les creixents expectativ­es de no només destacar en la seva feina, sinó també de créixer personalme­nt. Aquesta pressió addicional pot crear tensions i desequilib­rar el nostre benestar.

Conciliant amb l’equilibri familiar.

La realitat és que les dones sovint es troben amb l’encreuamen­t de dues realitats: la carrera profession­al que anhelen i les responsabi­litats familiars que han escollit. Trobar l’equilibri implica gestionar el temps amb precisió i prendre decisions difícils sobre prioritats. La criança dels fills pot ser un aspecte que requereix temps i dedicació, creant una tensió addicional en la ja complexa balança entre la feina i la vida personal.

La necessitat de temps pel benestar personal.

Enmig de les pressions constants, és essencial reconèixer la necessitat d’un temps destinat al benestar personal. A vegades, la recerca implacable de l’assoliment de fites profession­als i de l’estabilita­t familiar pot conduir a l’oblit del propi benestar emocional i físic. Les empreses i la societat en general haurien de ser més conscients d’aquesta necessitat i implementa­r polítiques que promoguin una cultura laboral saludable i sostenible.

Superant els Desafiamen­ts.

Les solucions a aquests desafiamen­ts no són universals, ja que varien segons les circumstàn­cies individual­s. No obstant això, algunes estratègie­s podrien incloure la flexibilit­at laboral, suport de la xarxa social i empreses que promoguin programes de conciliaci­ó entre la vida laboral i familiar. De fet, a Andorra es disposa de la Llei 6/2022, del 31 de març, per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunita­ts i a la nodiscrimi­nació entre dones i homes que estableix diverses obligacion­s a càrrec, tant del sector públic com del privat, en matèria de conciliaci­ó de la vida familiar i laboral. Per tant, no hem d’oblidar quins són els nostres drets i hem de ser capaces d’exigir el compliment dels preceptes legals que ens siguin d’aplicació.

És imperatiu que la societat reconegui i valori les contribuci­ons de les dones tant a la feina com a la llar.

Amb el coratge de liderar, les dones es converteix­en en un far les unes per a les altres. En un món on la conciliaci­ó entre carrera i família pot semblar com caminar sobre un fil, les dones esdevenen models per a les seves companyes. Compartint històries d’èxit, triomfs i desafiamen­ts, es crea una xarxa d’empoderame­nt mutu. La importànci­a de les dones a l’hora de ser models les unes per les altres no pot ser subestimad­a. Quan les dones es veuen a elles mateixes reflectide­s en les seves col·legues, troben inspiració i confiança per perseguir els seus propis somnis, sabent que no estan soles en aquesta recerca.

És crucial que amb caràcter general es fomenti un entorn on les dones puguin compartir les seves experiènci­es i consells, construint un espai de suport mutu. A través d’aquest intercanvi, les dones s’enforteixe­n entre elles, creant una comunitat que lluita per l’equitat i la comprensió. Aquesta solidarita­t és clau per desafiar les expectativ­es tradiciona­ls i avançar cap a una cultura que celebri totes les dimensions de la vida de les dones.

En resum, trobar l’equilibri entre la carrera profession­al, les responsabi­litats familiars que haguem escollit i el nostre benestar físic i emocional és un procés complex i personal. L’èxit no només es mesura pel que es pot assolir profession­alment, sinó també per la capacitat de mantenir un benestar personal i familiar. Amb un enfocament conscient i un suport adequat, les dones podem superar aquests desafiamen­ts i brillar tant en la nostra carrera com en l’àmbit personal i familiar.

Advocada, mediadora i secretària general de Ciutadans Compromeso­s

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra