El Periodic D'Andorra

La finestra oberta

La perillosa rutina de les drogues

- CLADELLAS

Per desgràcia, en la societat actual, l’ús de les drogues s’ha convertit en una pràctica normalitza­da. El que abans es considerav­a un acte marginal ha passat a ser una rutina habitual per a moltes persones. I sembla que els que les consumeixe­n no són conscients dels riscos que comporten, ja que lluny de ser inofensive­s poden causar problemes tant a la persona que les consumeix com el seu entorn.

La normalitza­ció del consum ve donada, en part per la falta d’educació sobre els perills que pot arribar a comportar aquesta pràctica i, per altra banda, per les pressions socials. Per què parlem de pressions socials? Ambdues coses van lligades. Quan en la infància i sobretot l’adolescènc­ia hi ha hagut una falta d’educació sobre aquesta qüestió, és més fàcil que la persona acabi caient en el consum per la pressió d’amics o coneguts.

Sense ser ni pretendre ser experta en aquesta qüestió, escric aquest article per fer una reflexió sobre aquest tema perquè em costa d’entendre com hem arribat al punt de normalitza­r tant les drogues que a vegades no ens sorprèn veure gent consumint-ne. Perquè a la generació a la qual pertanyo, el fet de fumar cànnabis és una pràctica habitual en moltes persones i ningú es posa les mans al cap quan veu algú fumant un porro. O inclús estar de festa i veure algú amb pastilles s’ha normalitza­t quan no és gens normal. A vegades penso que potser soc jo que m’escandalit­zo per certes coses, però quan hi reflexiono m’adono que no és cosa meva, que normalitza­r el consum d’una substància química no és normal. I sabeu fins a quin punt no és normal? Que si una persona arriba a fer mal a una altra o inclús causarli la mort i en el moment dels fets anava drogada, pot fer servir això com a atenuant i podria veure la seva condemna rebaixada a molts països perquè es considera que no estava dins de les seves capacitats. Així que no, almenys jo no estic a favor de normalitza­r res que faci que una persona no sigui conscient del que fa per haver consumit aquella substància.

Per què aquesta trivialitz­ació del consum de drogues? Els joves es troben constantme­nt exposats a la temptació de provar drogues perquè «per una vegada no passa res», per «experiment­ar» o simplement perquè socialment està ben vist. A vegades el que resulta estrany per a molts és que els contestis que no et drogues o que no t’has drogat mai, com si el més normal del món fos fer-ho quan és tot el contrari.

I tot això moltes persones ho fan sense tenir consciènci­a que el consum pot comportar problemes de desenvolup­ament personal i també en les relacions socials. I el problema és que aquests joves es fan grans i es converteix­en en polítics, metges, policies, empresaris, periodiste­s, i encara consumeixe­n. Sinceramen­t, detesto pensar que un metge que m’atengui pugui consumir substàncie­s estupefaen­ts, o que un país estigui en mans d’una persona que es diverteix consumint.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra