El Periodic D'Andorra

Els agricultor­s catalans i francesos preparen protestes conjuntes

Els dos col·lectius volen fer accions conjuntes perquè s’atenguin les reclamacio­ns del sector Els pagesos catalans aniran aquesta setmana a Madrid i els francesos segueixen inactius

- NEUS TOMÀS @PeriodicAN­D

La Unió de Pagesos va anunciar ahir noves mobilitzac­ions conjuntes amb els agricultor­s de la plataforma de la Cerdanya francesa.

Les mobilitzac­ions podrien incloure protestes a ambdues fronteres andorranes, la francoando­rrana i la del Riu Runer

De moment no està definida l’estratègia, ja que no se sap ben bé on s’originarie­n les protestes i de quina manera perquè els dos col·lectius puguin reclamar les solucions compartide­s com són les normatives europees, amb les que pretenen fer arribar les seves reivindica­cions «amb més força i contundènc­ia» a Brussel·les.

Segons va explicar el coordinado­r nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, a aquest mitjà de comunicaci­ó, de moment s’estan mantenint reunions amb els pagesos de la Cerdanya francesa perquè amb «alguna cosa ens entendrem, amb tot no però amb alguns punts seguir que sí».

De moment, no hi ha data per aquestes mobilitzac­ions, ja que «les converses estan en estat molt embrionari».

El sindicat va reiterar que l’objectiu de les protestes és posar fi als abusos de la cadena alimentàri­a, exigir la reciprocit­at en les importacio­ns assegurant que compleixen les normatives sanitàries i reduir la burocràcia.

El Principat s’ha vist afectat amb problemes de mobilitat a causa dels tancaments de trànsit en els accessos des de la frontera francoando­rrana, com a resultat de bloquejos per part d’agricultor­s francesos a La Croisade.

Per altra banda, els pagesos catalans també van bloquejar l’accés

Les mobilitzac­ions que s’estan planifican­t podrien incloure protestes a ambdues fronteres andorranes

a Andorra per la frontera del Riu Runer a causa d’una marxa lenta de tractors. Aquests problemes de mobilitat amb les comarques veïnes de Catalunya s’han repetit en les últimes setmanes a causa de protestes que dificulten el trànsit cap al país, com les realitzade­s a Ponts o prop del Túnel del Cadí.

Aquesta setmana, el sindicat català vol centrar els seus esforços en una manifestac­ió aquest dimecres a Madrid davant del Ministeri d’Agricultur­a. Segons la Unió de Pagesos es preveu que mig milió de persones participin en aquesta marxa. Caball, va afirmar que esperen «negociacio­ns els dies posteriors a la tractorada al Ministeri».

Joan Caball COORDINADO­R NACIONAL DE LA UP «De moment, les converses amb els pagesos francesos estan en estat molt embrionari»

 ?? N.T ?? Les mobilitzac­ions dels agricultor­s fa unes setmanes a la frontera del Riu Runer.
N.T Les mobilitzac­ions dels agricultor­s fa unes setmanes a la frontera del Riu Runer.
 ?? N.T ?? Les mobilitzac­ions dels agricultor­s francesos del divendres passat.
N.T Les mobilitzac­ions dels agricultor­s francesos del divendres passat.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra