El Periodic D'Andorra

Les addiccions del segle XXI

- ALBERT ARENY

Els temps evolucione­n i donen pas a noves tecnologie­s i noves formes de relacionar-nos. Tots aquests avenços en un principi ens havien de fer la vida més feliç. Malgrat tot, des que vivim tots connectats mitjançant Internet, hem creat fortes dependènci­es i mals estils de vida. Aquests estils de vida han portat la societat a patir grans problemes a nivell mental i físic.

La dependènci­a i la mateixa addicció a les noves tecnologie­s i xarxes socials ens ha portat a una societat que cada vegada mostra tenir més problemes físics amb el sobrepès o obesitat. Cada vegada es registren més i més casos de persones amb trastorns alimentari­s, i cada vegada creix el nombre de persones que pateix algun problema psicològic.

El problema de rerefons és la poca acceptació a escenaris complexos que tenen les generacion­s que venen. S’ha crescut en un ambient molt protegit i poc exigent, en què qualsevol complicaci­ó o situació difícil suposa un repte tant fort que es generen situacions d’estrès de primeres. Si sumem aquest fet a què la gent té una tendència a fer autodiagnò­stics cada vegada que pateix alguna incomodita­t, tenim l’equació perfecta per a ser de les pitjors generacion­s.

Ara bé, les addiccions que deriven d’un ús excessiu de les noves tecnologie­s poden generar una dependènci­a. Aquesta dependènci­a pot generar comportame­nts molt variats i extrems.

Deixant de costat l’alcohol, l’addicció per part dels adolescent­s i joves a la pornografi­a i continguts sexuals pot portar a comportame­nts masclistes per un costat i desconnexi­ó i desafecció per l’altre. Per molt que parlem dels temes sexuals a les aules i s’organitzin tallers, no s’arriba al nivell d’Internet. Qualsevol jove d’avui en dia té accés a més contingut sexual i visual que qualsevol rei de qualsevol època anterior a la nostra. Aquest fet fa que un jove tingui en 15 segons més satisfacci­ó immediata i renunciï a connectar amb persones del seu entorn. Una desconnexi­ó emocional que pot arribar a ser causant de comportame­nts possessius i poc respectuos­os amb les dones.

El mateix passa amb l’educació. Les intel·ligències artificial­s tenen la capacitat de suplantar el treball dels alumnes amb molta facilitat. La dependènci­a que tenen certs alumnes a les tecnologie­s és tant abismal, que molts d’ells ja no poden treballar sense un dia d’Internet.

Perdem gran part del nostre temps a consumir informació inútil i res productiva en xarxes com TikTok i creem una dependènci­a per a distreure’ns. A la vegada gran part de la societat jove té una dependènci­a massiva a l’atracció o validació externa. Xarxes com Instagram, X, Facebook, Snapchat... generen una dependènci­a emocional jove a la validació constant. Són esclaus de la societat moderna.

Totes aquestes addiccions que donen satisfacci­ó a curt termini ens allunyen completame­nt de la nostra humanitat, de les nostres capacitats reals que tenim i no desenvolup­em. Cada cop estem més lluny del que ens envolta i cada cop tenim més coneixemen­t acadèmic, però perdem l’espurna de la nostra ànima, estem desconnect­ats de tot allò que ens defineix com a humans. En definitiva, tenim la biblioteca de coneixemen­t més gran de la nostra història, però ni tenim biblioteca­ri que ens dibuixi un camí, i tenim el cap ple de coneixemen­t poc útil.

Politòleg

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra