El Periodic D'Andorra

La fiscalitat s’hauria de resoldre sense «perjudicar al contribuen­t»

Els governs són els que s’haurien de posar d’acord

- @PeriodicAN­D

La sala d’actes d’Andbank va acollir ahir la conferènci­a ‘Espanyols residents a Andorra. Prevencion­s i riscos fiscals al 2024’, a càrrec d’Stella Raventós, especialis­ta en fiscalitat internacio­nal, i Maika Nin, sòcia-directora de l’oficina d’Addwill a Andorra. La finalitat de la conferènci­a va ser explicar com funciona el tema de la fiscalitat per espanyols residents a Andorra. Durant la xerrada, Raventós va assegurar que no és un tema nou, però cada vegada s’incrementa més el problema que suposa.

Un dels punts que va destacar Raventós a la conferènci­a va ser que quan es parla de relacions fiscals entre dos estats, qualsevol controvèrs­ia entre països l’han de resoldre entre ells sense perjudicar al contribuen­t: «Perquè realment l’únic que volen és quedar-se els diners». L’experta va detallar que, per aquest motiu, els convenis tenen «clàusula de procedimen­t amistós». Tot i així, l’experta en fiscalitat va apuntar que, en aquest cas, «les dues administra­cions s’han de posar d’acord i donar una resposta al contribuen­t».

Tanmateix, Raventós va assegurar que el principal conflicte d’un tema de fiscalitat en persones residents a Andorra, es dona perquè «no hi pot haver una doble imposició sobre una persona [...] S’entén que les relacions vitals dels propietari­s són on està més integrat aquell contribuen­t».

D’altra banda, la ponent va explicar que quan es parla de «la planificac­ió fiscal, abans s’entenia que es parlava de pagar impostos o per pagar els mínims possibles», però «ara la planificac­ió fiscal és per no pagar més del qual correspon».

Finalment, Raventós va incidir en una de les recomanaci­ons més importants, que està adreçada sobretot a persones amb certa capacitat econòmica i aquelles interessad­es en la fiscalitat, i és que aquell trasllat de residència no sigui fictici. En primer lloc, va assegurar que el més recomanabl­e pels propietari­s és «que es treguin de sobre els béns que tinguin a Espanya i s’emportin els diners al país de residència».

Stella Raventós ESPECIALIS­TA EN FISCALITAT «Abans la planificac­ió fiscal era per no pagar els impostos. Ara és per no pagar més del que correspon»

 ?? A.C. ?? Una imatge de la conferènci­a ‘Espanyols residents a Andorra. Prevencion­s i riscos fiscals al 2024’.
A.C. Una imatge de la conferènci­a ‘Espanyols residents a Andorra. Prevencion­s i riscos fiscals al 2024’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra