El Periodic D'Andorra

Duna Viñals: «Sempre s’ha de ser humil, mai has d’oblidar d’on vens»

La jove andorrana se sent «feliç» en donar visibilita­t a un esport com l’atletisme i no dubta en voler ser una referent

- LAURA GÓMEZ RODRÍGUEZ @lauragomez­ro4

S’esforça, és disciplina­da i té un gran compromís amb l’atletisme. Duna Viñals és una jove atleta que, amb tan sols 17 anys, ha registrat molt bones marques en la seva categoria. I és que el bon ull dels seus professors d’educació física l’han empès a apostar per un esports que clama visibilita­t. Ella, per la seva part, està disposada a treballar per aconseguir-ho.

–Ha tingut uns mesos de moltes alegries, l’any 2023 va fer un rècord als 400 metres llisos al Campionat de Catalunya, a l’estiu va guanyar la medalla de plata als espanyols sub-18 i el passat mes de gener, un nou rècord en el Campionat d’Andorra de 60 metres. En quin punt la deixa com a atleta aquests triomfs?

–Evidentmen­t, em deixa amb molt bona imatge davant de l’atletisme, que a poc a poc va progressan­t amb tots els atletes, no només jo, sinó també altra gent, companys meus que estan aconseguin­t grans marques i això és una alegria per tots. Sobretot motivacion­alment per mi. Jo sempre dic que l’atletisme és molt psicològic i a mi, el fet de registrar bones marques, em motiva i em fa seguir. Els meus companys també són una part molt important.

–Què és més difícil, mantenir un entrenamen­t físic o mental?

–Totes dues parts són difícils. Per mi, especialme­nt, el que em costa més és la part psicològic­a, ja que és un repte, perquè sempre he sigut insegura i em costa creure en mi, i això em suposa un obstacle. Però cada cop vaig progressan­t en aquest aspecte, fent treballs mentals i, a més a més, amb l’ajuda de les marques. D’altra banda, els entrenamen­ts físics són durs, però la part mental és clau, perquè si no estàs bé, res funciona.

–L’ajuda el fet de treballar en conjunt, com ha mencionat?

–Totalment. Sense ells (l’equip) no seria pas el mateix, potser no sabria el que és l’empatia i el que suposa ajudar els altres i que pots aprendre dels altres. També pots fer nous amics que són amistats que mai podràs perdre perquè són passions que comparteix­es i després, arribar a les competicio­ns i als mateixos punts junts, em fa molt feliç. Està clar que sense l’equip i els companys no tindria tanta motivació i no arribaria als entrenamen­ts de la mateixa manera. Fins i tot, puc dir que no progressar­ia de la mateixa manera. Penso que la relació entre l’equip i l’entrenador és molt important, és fonamental.

–Considera que aquests rècords són l’inici d’una molt bona trajectòri­a?

–Sí, és un inici, però a més la motivació d’incentivar aquest esport a Andorra, que està a poc a poc progressan­t. També de cara als més petits, per exemple, perquè veuen com els grans atletes aconseguei­xen aquests premis i objectius els motiva o, com a mínim, els provoca curiositat­s de provar aquest esport. Considero que precisamen­t això és el que necessitem a Andorra, que l’atletisme es faci visible. Nosaltres per la nostra part, com a esportiste­s, intentem mantenir certa activitat a les xarxes socials.

–Assumeix la responsabi­litat de convertir-se en un referent?

–Sí, a mi m’agrada molt ensenyar la resta i aprendre de l’altre també. Jo crec que és una cosa de la qual hauria d’estar orgullosa i que mai hagués pensat que arribaria a aquest punt.

–Quina és la clau per assolir l’èxit?

–És mai oblidar d’on has vingut, sempre mantenir la humilitat i estar constantme­nt enfocat. També mantenir la confiança en l’equip, perquè si no confies no crec que sortissin els resultats, però no només és una cosa física sinó també és psicològic­a.

–En quin punt de la seva carrera està?

–Profession­alment, estic a l’inici, no considero que sigui atleta profession­al ni molt menys, estic encara en fase de construcci­ó com a persona. Tinc 17 anys, estic orgullosa també de quina és la meva mentalitat i la maduresa que tinc. Sempre que puc, intento valorar el que tinc i em fa molt feliç donar visibilita­t a l’esport d’aquesta manera.

–Quina és la seva meta final?

–Anar als Jocs Olímpics i representa­r el meu país. Però ja sé que per això he de treballar moltíssim i encara tinc moltes coses per aprendre. Pel que fa a aquesta temporada, les meves metes serien anar al Mundial sub-20, al meeting dels Jocs dels Petits d’Estats. Ara ve el Campionat d’Espanya de pista coberta, que és al març.

L’atleta aconseguei­x fer molts bons registres durant aquesta temporada de competicio­ns

–Sempre va tenir molt clar que volia dedicar-se a l’atletisme?

–Vaig entrar quan tenia 14 anys, és a dir, fa relativame­nt poc. I tot va començar amb el Miquel Vice i els meus monitors d’educació física que van parlar amb els meus pares que veien un potencial que potser podien desenvolup­ar més tard. A partir d’aquí em van apuntar a atletisme, tot i que jo abans ja feia natació.

–Quant temps entrena a la setmana?

–Entreno quatre dies a la setmana i normalment dues hores. I ho compagino amb els estudis, tot i que arribo bastant tard a casa. A més, quan estic a la pista és l’únic moment que puc desfogar de tot, penso menys i deixo de banda els problemes.

«Vull anar als

Jocs Olímpics i representa­r al país, però sé que encara he de treballar molt»

–En l’aspecte mental, quina és la base per mantenir una bona salut mental?

–Personalme­nt intento treure tots els pensaments negatius que puguin distorsion­ar el que estic fent, que en el meu cas són bastant freqüents. Jo faig tècniques de respiració abans d’anar a dormir, per evitar els nervis o evitar pensar en la competició. M’ajuda a no subestimar-me i posar en relleu el que faig.

 ?? D.V. ?? L’atleta, Duna Viñals, durant una de les competicio­ns.
D.V. L’atleta, Duna Viñals, durant una de les competicio­ns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra