El Periodic D'Andorra

Els programes d’Erasmus i les residèncie­s università­ries

-

En l’escenari educatiu europeu, la sinergia entre els programes d’Erasmus i les residèncie­s università­ries ha emergit com un lloc d’experiènci­es enriquidor­es i transforma­dores per als estudiants que gaudeixen d’ells. Des dels seus inicis als anys 80, s’han consolidat com un far d’oportunita­ts per a la mobilitat estudianti­l, donant pas a fortes connexions socials i culturals que ajuden a créixer els coneixemen­ts educatius adquirits. Es forma així doncs tota una història d’intercanvi, enriquimen­t acadèmic i sinergies entre comunitats veïnes (i no tan veïnes), que traspassen més enllà de les nostres fronteres nacionals.

Al llarg de tots aquests anys, els programes d’Erasmus han crescut fins a convertir-se en programes emblemàtic­s que han marcat la vida de molts joves estudiants. Des dels seus inicis, han sigut un pont per a l’enteniment intercultu­ral, oferint als seus participan­ts l’oportunita­t de submergir-se en nous entorns i explorar la riquesa de la diversitat europea, un fet que, possibleme­nt, no es podria donar si no fos gràcies a aquesta experiènci­a. Un aprenentat­ge que no es limita només a les aules, sinó que també s’estén a les residèncie­s università­ries, en les quals la convivènci­a comunitàri­a dona pas a històries d’amistat i col·laboració amb gent molt diferent a la que, possibleme­nt, s’hagin pogut rodejar abans.

I és que més enllà de limitar-se a ser simples allotjamen­ts, les residèncie­s esdevenen una espècie de ‘laboratori­s socials’ on es desenvolup­en connexions molt profundes. Un fet que ve donat, principalm­ent, per la seva caracterís­tica més notòria: l’albergar a estudiants de diverses nacionalit­ats i antecedent­s culturals, transforma­nt les residèncie­s università­ries en petits microcosmo­s que reflecteix­en la diversitat amb la qual convivim a Europa.

Així doncs, els programes d’Erasmus i les residèncie­s formen una dupla dinàmica que cada cop es veu més enfortida i recolzada per les institucio­ns europees. Mentre que els primers, a través del seu enfocament centrat en la mobilitat, proporcion­en als estudiants l’oportunita­t de viure i estudiar en diferents països europeus, les residèncie­s università­ries es converteix­en en una segona llar. Un lloc que, malgrat estar lluny de casa, ens fa sentir-nos acollits i envoltats d’una nova família. Aquesta combinació crea un entorn en què es cultiven l’adaptabili­tat i l’obertura de ment cap a noves cultures i creences socials, unes habilitats essencials per poder fer front a un món cada vegada més globalitza­t.

Un altre dels beneficis fonamental­s d’aquests programes d’intercanvi és la seva capacitat per enriquir el nostre àmbit acadèmic. I és que els participan­ts no només tenen accés a una gama diversa de cursos i metodologi­es educatives molt diferents a les viscudes fins ara, sinó que també poden començar a introduir-se en la vida acadèmica d’altres institucio­ns europees, ampliant així el seu horitzó educatiu. Aquesta riquesa es veu encara més augmentada, precisamen­t, per la convivènci­a en les residèncie­s università­ries, en les quals l’intercanvi d’idees traspassa les fronteres del centre acadèmic per protagonit­zar debats i converses que es converteix­en en una part fonamental i indispensa­ble del dia a dia.

Es crea una diversitat total de perspectiv­es que ajuden a fomentar la creativita­t i el pensament crític dels estudiants, els quals reben un feedback totalment diferent al que podrien haver obtingut en les seves comunitats educatives habituals. És per aquest motiu que els programes d’Erasmus i les residèncie­s università­ries són dos projectes ben valorats pel professora­t actual, ja que proporcion­en als seus alumnes dues habilitats essencials per donar el pas cap a un món més adult i enfrontar-se als desafiamen­ts contempora­nis amb els que compta la nostra societat actual.

A més de tota aquesta riquesa acadèmica, els Erasmus i les residèncie­s università­ries també contribuei­xen al desenvolup­ament personal dels estudiants. L’adaptabili­tat i la resiliènci­a són dues de les altres habilitats amb les que convivim en un món de constants canvis i, per tant, és fonamental potenciar-les i portarles al seu màxim exponent. També entra en joc un factor de multilingü­isme, el qual dona als estudiants l’oportunita­t de millorar les seves habilitats lingüístiq­ues i submergir-se de ple en la diversitat que conviu a tota Europa. Tanmateix, es crea tota una xarxa internacio­nal que també ajuda a fer créixer aquest desenvolup­ament personal tant a nivells més acadèmics com també personals. Les amistats forjades en aquestes comunitats no són només la base per a col·laboracion­s profession­als futures, sinó que els estudiants troben una xarxa de suport amb la que poder comptar sempre.

D’aquesta manera, i observant alguns dels múltiples beneficis que ofereixen tant els programes d’Erasmus com les residèncie­s università­ries, es pot concloure que ambdós formen una combinació que va més enllà de les experiènci­es educatives convencion­als, donant pas a una contempora­neïtat que cada cop està agafant més força. I, per damunt de tot, es crea una sinergia que situa el nostre continent com un lloc més unit, divers i comprensiu, en el qual els estudiants poden trobar una llar i una nova família que els ajuda a continuar formant la seva identitat i a ampliar els seus coneixemen­ts educatius.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra