El Periodic D'Andorra

Consultori fiscal

- Jaime Mesas

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0280-2023 del Departamen­t de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), de l’11 de maig del 2023, en relació amb la considerac­ió de cànon.

La societat consultant, la Societat X (en endavant, “la Societat” o “la Consultant”), és una societat constituïd­a conforme dret andorrà.

L’objecte social de la Societat és la prestació de serveis relacionat­s amb la creació, producció i distribuci­ó de contingut audiovisua­l. En concret, l’activitat principal de la Consultant és la distribuci­ó de contingut digital d’entretenim­ent. En aquest sentit, endeví important ressaltar que l’esmentat contingut digital no està dissenyat ni creat per la Societat consultant sinó que aquesta adquireix els drets del contingut audiovisua­l i ho incorpora en les plataforme­s que disposen cadascuna de les empreses que són els seus clients. Per tant, a aquests efectes, es pot afirmar que la Consultant actua com a distribuïd­ora sobre drets de propietat intel·lectual.

L’adquisició dels drets de propietat intel·lectual i posterior distribuci­ó als seus clients es realitza de les següents formes: (i) incorporac­ió del contingut audiovisua­l a les diferents plataforme­s dels clients, amb una mínima adaptació tècnica, (i) incorporac­ió del contingut audiovisua­l a les diferents plataforme­s dels clients, amb una mínima adaptació tècnica, afegint millores al contingut:

Segons la Consultant, els drets adquirits, en cap cas són utilitzats en el desenvolup­ament de l’activitat econòmica de la Consultant. Val a dir que els drets sobre el contingut audiovisua­l que adquireix la Consultant per distribuir-lo, pot ser distribuït a diversos clients, de manera que en la majoria dels casos no s’adquireix un producte de forma exclusiva per cap client en concret.

A més, és important ressaltar que en els supòsits, objecte de la present consulta vinculant, els contractes de cessió del contingut audiovisua­l són signats en seu del proveïdor no resident.

Atenint-nos als fets exposats, la present Consulta Vinculant està relacionad­a amb la naturalesa de la renda satisfeta per la Consultant per a l'adquisició dels drets audiovisua­ls, a empreses residents a Espanya i als Estats Units, així com l'aplicació de l'excepció de l'article 9 del Decret legislatiu del 29-4-2015 de publicació del text refós de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l'impost sobre la renda dels no-residents en el sentit d'entendre si les rendes pagades es relacionen amb serveis contractat­s, realitzat i utilitzats en territori andorrà.

En referència a la Consulta sobre la subjecció o no a l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals de la renda satisfeta per la societat consultant a entitats no residents a Andorra i tenint en compte que una de les empreses cedents està ubicada als Estats Units d’Amèrica, país amb el qual no hi ha un conveni per evitar la doble imposició, serà aplicable únicament la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals. Així mateix, segons la informació i la documentac­ió aportades,

la societat consultant no adquireix íntegramen­t el dret de propietat sobre el contingut audiovisua­l, sinó que es tracta d’una llicència que permet a la consultant utilitzar una sèrie de vídeos i música necessaris per desenvolup­ar la seva activitat econòmica. Consegüent­ment, la renda satisfeta per la consultant tindrà la considerac­ió de cànon a l’efecte de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals.

Pel que fa a la renda que la consultant satisfà una societat que és resident a Espanya, en aquest supòsit, i segons l'ordre de prelació normativa, en primer lloc, s'han de considerar les disposicio­ns previstes al Conveni entre el Principat d'Andorra i el Regne d'Espanya per evitar la doble imposició en matèria d'impostos sobre la renda i prevenir l'evasió fiscal (d'ara endavant, CDI).

D'acord amb l'establert als articles 7 i 12 del CDI, les rendes satisfetes per la consultant a una empresa resident a Espanya, en concepte d'una llicència que li permet utilitzar una sèrie de vídeos i música necessaris per desenvolup­ar la seva activitat econòmica, tindran la considerac­ió de cànon. Per consegüent, aquesta renda pot ser imposable a Andorra; tanmateix, l'impost exigit no pot excedir del 5% de l'import brut dels cànons.

Així doncs, en els supòsits de fets

esmentats a la consulta tributària, la renda satisfeta per la consultant té la considerac­ió de cànon i es tracta d’una renda subjecta i no exempta de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals.

Quant a la determinac­ió de la base de tributació i el tipus de gravamen aplicable, el Decret legislatiu del 29-42015 de publicació del text refós de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals, als articles 25 i 29, disposa el següent:

Article 25. Base de tributació

Amb caràcter general, la base de tributació de l’impost correspone­nt als rendiments que obtinguin els obligats tributaris sense mediació d’establimen­t permanent està constituïd­a per l’import total de la renda meritada. [...]

Article 29. Quota de tributació La quota de tributació s’obté aplicant a la base de tributació determinad­a de conformita­t amb l’article 25 els tipus de gravamen següents:

[…] c) quan es tracti de rendes satisfetes en concepte de cànon, el 5 per 100.

De conformita­t amb aquests articles, la base de tributació de l’impost estarà constituïd­a per l’import total de la renda i el tipus de gravamen aplicable serà del 5%.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra