El Periodic D'Andorra

Reconeixem­ent facial i prevenció de delictes

- XAVIER RIBERT

L’any 2002 el cineasta Steven Spielberg ens va ensenyar a través de la pantalla un món completame­nt diferent del que vivíem. Un món apassionan­t i futurista, on la policia nord-americana és capaç d’arrestar i jutjar assassins abans que aquests puguin cometre els crims. Així doncs, la idea de l’ús de sistemes capaços de predir futurs crims es va veure per primera vegada a la pel·lícula Minority Report, adaptació del relat escrit per Phillip K. Dick l’any 1956. Tot i que els mecanismes que s’utilitzen en aquesta història són éssers humans que tenen visions sobre el futur (els anomenats precogs), el que en aquell moment ens semblava una ciència-ficció molt llunyana, actualment està a l’ordre del dia en la investigac­ió i prevenció de delictes en molts països. En efecte, l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA, per les seves sigles) per part de les autoritats policials permet, entre altres coses, el reconeixem­ent de persones delinqüent­s i la predicció de delictes. Un bon exemple de policia predictiva el podem trobar en un sistema d’IA dissenyat per un grup d’investigad­ors de la Universita­t de Chicago, capaç de predir amb una setmana d’antelació en quines zones de la ciutat hi haurà més delinqüènc­ia. L’eina té un percentatg­e d’encert del 90%, el qual el fa destacar entre molts altres sistemes de policia predictiva. D’acord amb la presentaci­ó que es va fer del sistema a la revista Nature Human Behaviour, el model es va entrenar amb dades històrique­s de delictes violents i contra la propietat de la ciutat de Chicago durant els anys 2014 i 2016. Després de processar la informació, l’eina anticipa les zones amb més alts nivells de criminalit­at i en les quals és més probable que es cometin delictes.

No hi ha dubte que és una gran ajuda per les autoritats policials i un mecanisme molt útil per evitar o disminuir la criminalit­at. No obstant això, els dilemes que planteja Minority Report són perfectame­nt extrapolab­les en aquest cas: com han d’actuar les autoritats policials tenint aquesta informació? Poden intervenir en els barris més perillosos segons la IA sense que s’hagi comès cap delicte? Què passaria si es detingués una persona innocent a qui la IA ha qualificat erròniamen­t com a delinqüent? Com podem veure, una de les màximes preocupaci­ons d’aquests sistemes és que se’n faci un ús desmesurat, augmentant el risc de sobre vigilància i abusos policials. A més, també existeix el risc de generar grans desigualta­ts entre els ciutadans i de ser un mètode extremadam­ent invasiu de la seva privacitat. Això últim està present, en especial, en l’ús de sistemes de reconeixem­ent automàtic d’individus en espais públics (per exemple, les càmeres de seguretat intel·ligents installade­s al carrer).

Per tots aquests motius, la Unió Europea no és partidària d’utilitzar sistemes de policia predictiva ni biomètrics de vigilància massiva en temps real. De fet, a la Proposta de Reglament d’IA es troben integrats dins dels sistemes prohibits o de risc inadmissib­le, excepte en casos d’investigac­ió de delictes greus i amb prèvia autoritzac­ió judicial. Per tant, la qüestió de com la Unió Europea ha d’utilitzar les noves tecnologie­s per prevenir delictes i garantir la seguretat dels ciutadans ha estat un punt de discussió candent durant anys. El marc existent a la Unió Europea pel que respecta a la cooperació policial – conegut com a Prüm I – permet a les autoritats consultar les bases de dades nacionals dels altres estats membres pel que respecta a les dades d’ADN, empremtes dactilars i matriculac­ió de vehicles. Des de desembre de 2021 les institucio­ns europees han treballat per tirar endavant una Proposta de Reglament per actualitza­r la legislació Prüm. Finalment, el passat dia 8 de febrer el Parlament Europeu va aprovar dita Proposta amb 451 vots a favor, 94 en contra i 10 abstencion­s. El

principal objectiu de Prüm II és reforçar, racionalit­zar i facilitar l’intercanvi de dades entre els estats membres i Europol, així com proporcion­ar eines millorades per tal de lluitar de manera eficaç contra la delinqüènc­ia i el terrorisme. Entre aquestes eines millorades es troben els intercanvi­s automatitz­ats de dades sobre imatges facials i registres policials, a través d’un sistema central que connecti amb els sistemes nacionals. A efectes pràctics, significa que hi haurà una gran base de dades amb els rostres de milions de ciutadans que estiguin sent investigat­s. D’entrada, el marc que crea Prüm II pot ser contradict­ori amb la línia que la Unió Europea sempre havia adoptat amb l’ús dels sistemes de reconeixem­ent facial. Això es deu al fet que el reconeixem­ent facial massiu comporta, inevitable­ment, riscos per a la protecció de dades personals. El que alerten diversos experts és que si un rostre s’assembla molt al d’un delinqüent podria generar problemes, ja que el que fa la tecnologia és donar un llistat dels rostres amb més percentatg­e de similitud, de manera que qui tingui el percentatg­e més alt probableme­nt sigui el delinqüent, però la resta de rostres que figuren a la llista no tenen per què ser-ho.

Personalme­nt, em decanto per pensar que és una manera que ha tingut la Unió Europea de justificar l’ús de les noves tecnologie­s per prevenir delictes, procurant no desviar-se de la postura que sempre ha mantingut. És cert que aquests sistemes són, en molts casos, invasius de la nostra privacitat. Però també és cert que l’amenaça de delinqüènc­ia i terrorisme cada cop és més alta i que els ciutadans demanem més seguretat. I, ens agradi més o menys, en un món tan globalitza­t les millors eines que existeixen per prevenir delictes són les tecnològiq­ues. Per suposat, no crec que haguem de renunciar per complet a la nostra privacitat ni convertir la nostra societat com la que ens mostra Spielberg a Minority Report, però hi ha situacions en les quals, potser, hauríem de ser més flexibles en matèria de privacitat per tal de garantir més la seguretat. Graduat en dret i especialit­at amb dret digital

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra