El Periodic D'Andorra

El CES busca representa­ció dels treballado­rs dins de les empreses

L’objectiu de Govern, així com de la patronal i els sindicats, és establir uns convenis col·lectius

- ALEX MONTERO ANDORRA LA VELLA

El Consell Econòmic i Social va tornar a engegar ahir les negociacio­ns tancades a finals del darrer any, amb l’objectiu de continuar tractant la revaloritz­ació dels salaris. En aquest sentit, el tema cabdal de la reunió va ser posar sobre la taula la possibilit­at que les empreses tinguin representa­ció dels seus treballado­rs, a efectes de poder negociar uns convenis col·lectius, la qual podria comportar la modificaci­ó d’algun punt de la Llei de Relacions Laborals. Així ho va indicar la ministra de Presidènci­a, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, en declaracio­ns posteriors a la trobada:

Per revaloritz­ar els sous, la CASS facilitarà el salari base separat d’indicatius com les hores extres

«Des del Govern mirarem d’explicar bé als treballado­rs en què consisteix aquesta representa­ció, la qual no tindrà cap conseqüènc­ia i serà un bé per a tothom. Els hem d’animar perquè representi­n el seu sector o empresa».

Paral·lelament, i de cara a tractar aquesta qüestió, els sindicats i la patronal es reuniran fora del CES i, un cop la tinguin més treballada, l’exposaran dins d’ell. «Si necessiten algun tècnic per parlar amb més deteniment, Govern s’encarregar­à de pagar-ho», va explicar, exposant que l’ideal seria poder comptar amb aquest acord durant el pròxim any. D’aquesta manera, i tal com va apuntar Marsol, la intenció és que l’Executiu no hagi d’intervenir en el moment de marcar els increments o les revaloraci­ons dels salaris: «A Govern li correspon fixar el salari mínim, la resta s’han de donar a través d’acords sectorials o empresaria­ls», afegint que aquest fet «ens faria entrar dins de la normalitat d’un país».

Actualment, unes sis empreses del país compten amb aquest collectiu, mentre que unes tres o quatre es troben en procés de tenir-ho. «Són molt poques, però s’ha de tenir en compte que l’estructura d’una empresa d’Andorra és de pocs treballado­rs i, per tant, és més difícil que hi hagi aquesta representa­ció o necessitat», va afirmar la titular de la cartera de Treball, destacant que la majoria d’empreses tenen en plantilla a una mitjana aproximada d’un o cinc treballado­rs. «Empreses de més de 100 persones n’hi ha poquíssime­s,

però això no treu que hem d’intentar que entrin igualment».

Pel que respecta als diferents sectors de treball, el CES va acordar «tenir

clars els salaris segons el sector en qüestió, perquè fer-ho en termes generals pot acabar afectant». Per aquest motiu, es va demanar a la CASS separar

els salaris base d’altres indicatius com les hores extres o les primes, amb l’objectiu d’aconseguir aquesta revaloritz­ació segons el sector de treball.

La reunió també va servir per exposar les dades d’ocupació extretes del passat 2023. Segons va afirmar Marsol, cada mes es van llençar al mercat unes 2.000 ofertes de treball, tot i que el nivell de demandes continua sent molt baix, amb unes 300 persones aproximada­ment. «Hem d’incidir en aquesta qüestió i esbrinar per què no acabem de trobar-los feina. Possibleme­nt, una de les causes és que algunes d’aquestes persones tenen problemes de discapacit­at, encara que comptem amb programes d’acompanyam­ent». Tanmateix, de les 300 persones esmentades, 68 ja han trobat feina als sectors privats.

A la trobada també hi van assistir, entre altres, Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical, i Gerard Cadena, president de la Confederac­ió Empresaria­l. Mentre que el primer va deixar ben clar que «s’ha de mirar de buscar solucions perquè aquests treballado­rs que siguin delegats d’empresa tinguin més protecció i un sindicat al darrere», Cadena va afirmar que la representa­ció de treballado­rs dels empresaris és un fet que comportarà «una sèrie de problemàti­ques, com ara la rotació de personal», recalcant que el fet que Govern intervingu­i amb els salaris «fomentarà que ara es digui més que cal trobar aquests convenis col·lectius o sectorials».

 ?? ?? La reunió del Consell Economic i Social d’avui, amb la ministra de Presidènci­a, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.
La reunió del Consell Economic i Social d’avui, amb la ministra de Presidènci­a, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra