El Periodic D'Andorra

La Coordinado­ra reclama la regulació dels preus de lloguer

Argumenten que s’ha de revertir els preus dels contractes actuals

- EL PERIòDIC ESCALDES-ENGORDANY

La Coordinado­ra de l’Habitatge exigeix al Govern la regulació dels preus d’arrendamen­ts d’habitatges. Així ho va comunicar ahir en un post de les seves xarxes socials. I és que argumenten que s’ha de revertir els preus dels contractes actuals en què s’ha practicat «un augment abusiu». Per això volen que es retorni al preu de mercat de l’any 2019. A més, volen que el preu dels lloguers sigui a partir d’indicadors sòlids.

D’altra banda, la Coordinado­ra de l’Habitatge també va exigir la creació immediata del registre de la propietat per identifica­r els grans tenedors en funció del nombre de propietats, a més d’identifica­r els pisos buits fora del mercat immobiliar­i i passar al mercat aquests habitatges per tal de ser identifica­ts. La tercera petició per part de la coordinado­ra va ser actualitza­r el cadastre per determinar les propietats sense legítim propietari, i regular la inversió estrangera. Per aquesta petició la coordinado­ra vol que es restableix­i la moratòria en matèria d’inversió estrangera, aturar els permisos constructi­us atorgats fins a la data i que no s’hi hagin començat materialme­nt fins que es disposi un estudi de la capacitat de càrrega del medi natural d’Andorra; prohibir l’establimen­t de societats en pisos destinats a l’habitatge i prohibir segones residèncie­s al país per als estrangers.

Respecte als pisos turístics, la coordinado­ra vol que Govern els reguli. Així, exigeix que es destinin un màxim d’un 20% dels edificis plurifamil­iars a pisos turístics, aturar l’atorgament d’autoritzac­ions de pisos turístics fins a estabilitz­ar el mercat de lloguer, i augmentar les exigències dels pisos turístics en un

termini de tres mesos.

Per últim, la coordinado­ra vol que l’Executiu destini els recursos tècnics, humans i necessaris per garantir el compliment per part dels propietari­s del sistema de pròrrogues, fer un detallat dels casos en què les pròrrogues del lloguer no serien aplicables i aplicar les sancions correspone­nts en cas d’incomplir la llei,amb «endurir les condicions de la llei s’eviten les argúcies d’alguns propietari­s»; i finalment fer un seguiment dels casos més desfavorab­les i garantir-los a l’accés d’un habitatge digne.

La coordinado­ra exigeix regular els pisos turístics, augmentant les exigències d’aquests

 ?? M.L. ?? Imatge de les torres d’Escaldes-Engordany.
M.L. Imatge de les torres d’Escaldes-Engordany.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra