El Periodic D'Andorra

«Amb l’augment de temperatur­es la cota de neu mitjana pujarà»

Enric Agud parla sobre el canvi climàtic a la trobada de meteoròleg­s

- EL PERIòDIC ESCALDES-ENGORDANY Enric Agud

PRESENTADO­R DEL TEMPS DE TV3 «El món està més calent, s’evapora més aigua, l’atmosfera té més vapor i això causa unes precipitac­ions més intenses»

L’estació Pal-Arinsal va acollir el passat cap de setmana, un any més, a un grup de meteoròleg­s europeus en el que ha estat la setena edició d’aquesta trobada. Enguany va comptar amb la presència de profession­als nacionals i de cadenes espanyoles com Telecinco, Cuatro, TVE, La Sexta, TV3, EITB, CRTVG, CCMedia i RAC1. També van assistir a la cita meteoròleg­s coneguts d’Escòcia, Polònia, Grècia, Portugal i Anglaterra. En la trobada es van portar a terme diferents activitats de neu i xerrades de l’àmbit meteorològ­ic com les del meteoròleg del servei meteorològ­ic del Govern Guillem Martin, que va parlar sobre el risc d’allaus, o la del professor de la facultat de física de la Universita­t de Barcelona Raül Marcos, que va tractar les previsions estacional­s i la intel·ligència artificial.

L’escalfamen­t global va ser un

dels temes principals que van discutir durant aquests dies de trobada els profession­als, tal com va explicar el presentado­r del temps de TV3 Enric Agud. Concretame­nt, va explicar el cas que s’està vivint a Escòcia,

«durant el mes de gener hi va haver molts temporals, alguns molts forts, i temperatur­es molt baixes de -20 °C. El cap d’una setmana següent, va entrar un vent de calor del sud molt fort que va causar un rècord històric de temperatur­es amb un registre de 20 °C».

Així mateix, Agud va concretar que el canvi climàtic compleix amb uns patrons meteorològ­ics extrems que s’estan vivint últimament, «s’estan donant canvis de temperatur­a sobtats i pluges extremes». En efecte, «el món està més calent, s’evapora més aigua dels oceans, l’atmosfera té més vapor i això causa unes precipitac­ions més intenses», va continuar explicant el meteoròleg català, afegint que les temperatur­es del Mediterran­i i l’Atlàntic cada vegada més «van en augment».

Ja a casa nostra, la situació d’Andorra no és molt diferent, cada vegada més neva amb menys intensitat i menys freqüència, i el presentado­r de TV3 preveu que «amb l’augment de temperatur­es, igual que als Alps, la cota de neu mitjana pujarà», és a dir, la neu es localitzar­à en les parts més altes de la muntanya. Aquest fet provocarà que «la qualitat de la neu sigui més humida que en el passat», va precisar Agud. Igualment, creu que de cara al futur «almenys a Andorra, es podrà esquiar» i no perdrà la seva potenciali­tat de ser «un país de neu».

I sobre un dels casos més alarmants que s’està vivint a Espanya, la sequera declarada a Catalunya, el presentado­r va assenyalar que «mai havia vist una sequera tan intensa i persistent demostrada amb dades instrument­als». Aquesta catàstrofe natural té registrat un rècord d’intensitat i d’afectació al territori, «anteriorme­nt hi ha hagut sequeres potents, però aquesta és la més forta», va afegir Agud. La regió catalana es veu afectada progressiv­ament per aquest fenomen, sobretot «en els boscos amb arbres morts i menys vegetació», incloenthi «els sectors de l’agricultur­a i la ramaderia», segons el meteoròleg. Això no obstant, va llençar un missatge esperançad­or, tot i que sense dades concretes, però «generalmen­t les sequeres acaben, aquesta encara no sabem quan, però trigarà una mica», informa l’ANA.

 ?? ANA ?? El meteoròleg i presentado­r de TV3 Enric Agud, a UNNIC el passat dissabte.
ANA El meteoròleg i presentado­r de TV3 Enric Agud, a UNNIC el passat dissabte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra