El Periodic D'Andorra

La llei de la CASS incrementa­rà les pensions a l’estranger

El text implicarà a les persones que visquin fora del país i hagin cotitzat menys de 15 anys El síndic general, Carles Ensenyat, al·lega que el text podria estar enllestit al mes de juliol

- EL PERIÒDIC ESCALDES-ENGORDANY @PeriodicAN­D

El síndic general, Carles Ensenyat, va anunciar ahir que la modificaci­ó de la llei de la CASS que reguli les pensions per a les persones que viuen fora d’Andorra i hagin cotitzat menys de 15 anys estigui enllestida abans del mes de juliol. Així ho va explicar Ensenyat en el marc de la presentaci­ó del Cartell del 31è aniversari de la Constituci­ó.

El síndic va explicar que la solució que s’ha trobat va ser la de revalorar les pensions per als jubilats que hagin cotitzat menys de 15 anys i visquin fora d’Andorra amb la mitjana de l’IPC europeu, argumentan­t que «és la fórmula que considero que és la més equànime, la més justa».

El copríncep francès, Emmanuel Macron, va veure dubtes al fet que aquestes pensions no s’augmentess­in, i va plantejar als grups parlamenta­ris a la sindicatur­a que podria haver-hi indicis d’inconstitu­cionalitat, i per tant s’hauria de demanar un dictamen i portar-lo al Tribunal Constituci­onal. El recurs però, no ha estat necessari, ja que s’ha arribat a un compromís dels grups que es faria una modificaci­ó de la llei de la CASS. Per això, l’acció de Macron va decaure, ja que la solució arribava a partir dels grups parlamenta­ris.

El síndic, doncs, va voler treure importànci­a al tema, pel fet que «només ha tardat 15 dies, tampoc ha tardat gaire més a entrar en vigor al pressupost de la CASS», afegint que «moltes vegades, una vegada aprovat volem que surti publicat immediatam­ent».

L’APDA/

INSPECTORS DE El síndic, d’altra banda, es va mostrar sorprès perquè l’argument d’una de les inspectore­s de l’APDA que va deixar el càrrec fos l’horari, ja que «l’horari és públic, entres al web i et surt». Tot i així, va informar que la comissió legislativ­a d’interior està treballant en la modificaci­ó de la llei, afegint que «la intenció és que aquests funcionari­s siguin públics, amb la qual cosa es faria un concurs públic amb transparèn­cia».

 ?? CONSELL GENERAL ?? El síndic general, Carles Ensenyat, ahir al Consell General.
CONSELL GENERAL El síndic general, Carles Ensenyat, ahir al Consell General.
 ?? CONSELL GENERAL ?? Presentaci­ó del cartell del 31è aniversari de la Constituci­ó per Mersi Studio.
CONSELL GENERAL Presentaci­ó del cartell del 31è aniversari de la Constituci­ó per Mersi Studio.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra