El Periodic D'Andorra

Els joves en la presa de decisions francòfone­s

Inés Bafaluy i Marc Salinas representa­ran a Andorra al Parlament dels Joves de l’OIF per tractar de fer escoltar la veu de la joventut a l’organitzac­ió

- JOAN JIMÉNEZ ESCALDES-ENGORDANY

Inés Bafaluy i Marc Salinas seran els dos joves representa­nts d’Andorra al Parlament dels Joves de l’Organisati­on Internatio­nale de la Francophon­ie (OIF) que se celebrarà a principis de juliol a Montreal, Canadà. Bafaluy és una noia de 19 anys que està estudiant matemàtiqu­es i informàtic­a a l’escola d’enginyers INSA de Tolosa. Després de participar en altres fòrums internacio­nals de joventut com el de la Unesco, Bafaluy va aplicar a aquesta oportunita­t motivada per participar en iniciative­s que permetin a la joventut expressar la seva voluntat. D’altra banda, Salinas és un noi de 18 anys que està estudiant el primer any del Prépa francés en estudis científics per accedir a escoles d’enginyeria. A proposta d’una amiga seva, va informar-se sobre el programa del Parlament dels Joves i va decidir aplicar pel seu gran interès en la política i poder participar-hi de primera mà al mateix temps que coneix gent d’arreu del món i conèixer diferents perspectiv­es dels altres països francòfons.

Un món francòfon

L’OIF va néixer amb la idea d’impulsar la cooperació internacio­nal multilater­al entre tots aquells països que tenen un lligam amb la llengua francesa, i de què l’idioma servís de vincle per a una cooperació més estreta entre els països francòfons en múltiples àmbits i amb un enfocament transdisci­plinari. Els joves representa­nts veuen la importànci­a en què Andorra estigui present en l’organisme, així com en les diferents iniciative­s com el Parlament dels Joves, ja que «és important això, que tinguem veu en aquest Parlament com a andorrans, per defensar el que representa el nostre país en la francofoni­a i també les seves particular­itats. És una situació molt interessan­t que tenim aquí a Andorra i penso que sí que tenim dret a tenir aquesta veu al Parlament».

Des de la perspectiv­a de Bafaluy i Salinas,

«Andorra és un país independen­t, però sempre hem tingut aquest lligam cultural i històric amb França i la llengua francesa».

Seguint en aquesta línia, ambdós joves veuen que aquests lligams culturals, de proximitat i lingüístic­s fan que Andorra pugui participar en aquest organisme i veuen les diferents utilitats i oportunita­ts que pot suposar la presència andorrana en diferents àmbits.

A més, aquests vincles també permeten una major afinitat entre el collectiu jove francòfon, que poden unir les seves veus per expressar la seva voluntat i necessitat­s i que aquesta tingui un impacte significat­iu en la presa de decisions polítiques que també els afecta amb ells. Per això, el Parlament dels Joves s’ofereix com una oportunita­t que, com mencionen els dos joves andorrans: «va molt més enllà de la llengua francesa i va més enllà anant cap a la divulgació i el treball conjunt. És fer descobrir als joves que és el món de la política i treballar en diferents temàtiques».

El francès com a vincle de cooperacci­ó entre els joves

Els representa­nts al Parlament dels Joves veuen en l’OIF el vehicle per poder arribar a assolir, de forma conjunta entre els diferents països de la francofoni­a, diferents objectius que afavoreixi­n a tots els ciutadans dels seus estats membres i afrontar millor diferents reptes compartits. En paraules de Bafaluy; «l’OIF permet crear un lligam entre molts països per treballar conjuntame­nt i recolzar-se per poder millorar i cooperar en diferents àmbits».

Per tal de poder avançar significat­ivament en camps de millora per a la societat, la veu dels joves esdevé essencial per tal de poder arribar a aplicar mesures concretes amb un impacte significat­iu i positiu pel conjunt de les diferents societats francòfone­s. Un exemple el trobem en el canvi climàtic, en el qual, segons Salinas, «és un dels reptes més grans que ha d’afrontar la humanitat, per no dir el més gran, i poder posar els joves a l’acció des d’un bon principi és una bona iniciativa que permet assegurar-se que comencin a reflexiona­r sobre com solucionar aquests problemes, ja que són els que hauran d’habitar al món amb les dificultat­s que tindrà».

La tasca dels joves representa­nts

Tant Bafaluy com Salinas ja s’estan preparant per poder acomplir una bona tasca a Montreal aquest pròxim estiu i ja comencen a explorar diferents possibilit­ats sobre diverses temàtiques que volen posar sobre la taula del Parlament dels Joves.

Els joves parlamenta­ris acompliran un rol dins de l’organitzac­ió de manera què les decisions que prengui el Parlament dels Joves seran traslladad­es a l’Assemblea Parlamentà­ria de l’OIF, on els polítics hauran d’escoltar i analitzar aquestes decisions. Tal com explica Salinas: «és l’oportunita­t, per a nosaltres com a joves, de poder començar a donar direccions per als adults. I després, amb l’Assemblea Parlamentà­ria, tindrem l’oportunita­t de poder començar a proposar aquesta idea de canvis sistèmics, que no es poden fer només des d’Andorra o França o des d’un sol estat, són canvis que requereixe­n un acord internacio­nal que, tot i ser molt difícil, és necessari».

Els interessos dels joves andorrans

El ja mencionat canvi climàtic és un dels majors interessos que tenen els representa­nts. Durant l’esdevenime­nt, els dos joves parlamenta­ris volen treballar en possibilit­ats d’adaptació de les diferents societats francòfone­s a aquest nou escenari i possibles vies de cooperació entre aquestes perquè sigui el més eficaç possible. Segons Bafaluy: «la gent ha d’assumir una responsabi­litat major i tenir en compte constantme­nt la lluita col·lectiva que tots estem duent a terme contra el canvi climàtic. S’han de realitzar esforços individual­s per part de cadascú. És crucial conscienci­ar a les persones sobre aquesta responsabi­litat i compromís que tots hem d’assumir. La consciènci­a sobre la importànci­a de les accions individual­s ja està creixent». En clau andorrana, tant Bafaluy com Salinas volen remarcar els efectes que està tenint el canvi climàtic al nostre país, remarcant els canvis que estem experiment­ant en els nostres ecosisteme­s de muntanya que estan afectant el model econòmic del país.

Un altre aspecte que volen remarcar a Montreal és el reforçamen­t de la cooperació entre joves i entre la joventut i les generacion­s posteriors perquè es plasmi en

La llengua francesa es mostra com un vehicle de cooperacci­ó entre els joves

«idees concretes i coordinade­s. Vulguis o no, el fet d’anar a un parlament on també hi haurà els consellers generals ens permetrà directamen­t parlar amb els decision makers d’Andorra que podran tenir un pes i poder treballar conjuntame­nt i fer una mica de sinergia tots junts».

Un altre aspecte a posar sobre la taula és la igualtat de gènere, fent èmfasi en l’àmbit de l’accés a l’edu

cació. Ambdós representa­nts coincideix­en en què encara es pot avançar en gran mesura en aquest aspecte dins de la comunitat francòfona. Segons els joves, «en l’àmbit de l’OIF, penso que hi ha països on les dones no tenen les mateixes oportunita­ts que els homes en l’àmbit d’educació. Això hauria de ser una prioritat de l’organisme d’ajudar-nos els uns als altres en aquest sentit. A Andorra tenim l’oportunita­t d’ajudar». Els representa­nts han adquirit diversos coneixemen­ts en anteriors experiènci­es que, amb la seva perspectiv­a jove, confien a poder aportar perspectiv­es significat­ives que puguin ajudar a impulsar la igualtat de gènere dins de la comunitat francòfona.

Però Andorra no pot ajudar només en aquest àmbit, ja que el país, amb el seu estatus de país desenvolup­at, pot donar suport per reduir les desigualta­ts mundials. En paraules dels representa­nts: «sovint ens ho diuen perquè siguem conscients de la sort que tenim aquí a Andorra. Però no t’adones de la sort que tenim fins que no et ve algú d’un altre país i que et diu, mirant-te els ulls, com és la situació del seu país. I realment t’adones que un canvi ha de ser fet, ja que no entens per què no tothom s’ha unit per ajudar a aquests països a millorar».

De joves a joves

Els joves representa­nts van voler adreçar-se als joves lectors del país fent èmfasi en una sèrie d’idees clau. Bafaluy va animar als joves a explorar les oportunita­ts que poden aprofitar ja què «sovint no som conscients de tot el que podem fer i que és molt important ser actius a la societat on visquem i realment agafar totes les oportunita­ts que ens trobem per davant, donant les nostres idees i treballant conjuntame­nt amb els altres joves o amb les altres generacion­s»

Per últim, Salinas va fer un crit a la joventut a tenir motivació per poder canviar les

Marc Salinas

JOVE REPRESENTA­NT A L’OIF «Quan tens ganes de canviar les coses i d’aportar la teva veu, sovint se t’escolta i se’t té en considerac­ió»

Inés Bafaluy

JOVE REPRESENTA­NT A L’OIF

«És molt important ser actius a la societat on visquem i realment agafar totes les oportunita­ts donant les nostres idees»

coses, ja què «quan tens ganes de canviar les coses i d’aportar la teva veu, sovint se t’escolta i se’t té en considerac­ió, és només fer-ho amb respecte i amb bona intenció. Si tingués un missatge per transmetre als joves, és que no es quedin en el conformism­e i que vegin més enllà del mateix moment. A vegades, costa molt veure més enllà de la teva pròpia vida senzilla, però el món és molt complex i penso que els joves tenim un rol important a jugar».H

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra