El Periodic D'Andorra

Tor fa èmfasi en els discapacit­ats, les dones i els infants a l’ONU

La ministra va assistir al segment d’alt nivell del Consell de Drets Humans

- JOAN JIMéNEZ

Les sessions d’alt nivell de la 55a sessió regular del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides (OHCHR) van finalitzar ahir a Ginebra, Suïssa, amb la presència de la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, amb altres alts mandataris de tot el món com el secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, l’Alt Comissiona­t pels Drets Humans de l’ONU, Volker Türk, o el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albarés, entre d’altres. L’agenda de la ministra andorrana va combinar les sessions del propi OHCHR amb diverses reunions bilaterals amb altres estats o organitzac­ions.

TOR DAVANT DEL CONSELL DE DRETS HUMANS/

La ministra Tor va dirigir-se ahir a l’OHCHR recordant que, actualment, «la humanitat fa front a reptes globals d’unes dimensions inèdites: conflictes armats, pobresa extrema, fam, desigualta­ts, canvi climàtic i desplaçame­nts forçosos». Aquests reptes estant tenint com a conseqüénc­ia diverses violacions dels drets humans, i per aquest motiu va fer una crida a «refermar el compromís envers tots els drets humans» apel·lant al restablime­nt de la universali­tat dels drets humans de la Declaració Universal.

En aquesta línia, la ministra va recalcar el compromís andorrà envers als drets humans posant d’exemple la iniciativa ‘Drets Humans 75’, on el Principat vol destacar els drets de les persones amb discapacit­at. Aquest projecte conmemora l’aniversari de la Declaració Universal amb tres objectius principals centrats en la universali­tat, el progrés i el compromís sota la direcció de Drets Humans de Nacions Unides. La iniciativa culmina amb una reunió d’alt nivell al desembre de 2023 en la qual s’anunciaran compromiso­s i idees globals per a una visió de futur sobre els drets humans.A més, Tor va fer èmfasi en què l’Executiu andorrà treballa per a què els joves puguin comptar com a referents a personalit­ats públiques amb diversitat funcional.

Seguidamen­t, la ministra va recalcar el compromís d’Andorra amb la protecció dels drets de la infància des d’una perspectiv­a integrada i centrada en els seus pròpis drets. I, per últim, Tor va fer una darrera crida per un «multilater­alisme més multilingü­e, que garanteixi la seva inclusió i eficàcia i que no deixi ningú enrere».

SUïS/

REUNIó AMB L’AMFITRIó La primera de les reunions de Tor a Ginebra va ser al dilluns amb el seu homòleg de Suïssa,

Ignazio Cassis. En aquesta ocasió, els dos ministres va tractar les relacions bilaterals entre ambdós països, les quals van descriure com «excelents» i «sòlides» per compartir reptes comuns tant al continent europeu com fora d’aquest, i voler afrontarlo­s mitjançant un «fort compromís amb el multilater­alisme».

MULTILATER­AL/

DONES EN L’àMBIT A través de la invitació del ministre Albares, Tor va assistir a un esdevenime­nt paral·lel envers la representa­ció de les dones en l’àmbit multilater­al celebrat dins del marc de la sessió del Consell de Drets Humans.

La ministra andorrana va recalcar que l’empoderame­nt femení és una de les línies prioritàri­es pel Ministeri d’Afers Exteriors andorrà, i que per això es va destinar el 20,65% del pressupost total de cooperació al desenvolup­ament l’any 2023 en projectes a favor de dones i nenes de tot el món. Per últim, Tor va posar en èmfasi que per, primera vegada en la història, Andorra presenta la candidatur­a d’una experta nacional, Jelena Pià, qui participar­a a les eleccions del Comitè de les Nacions Unides per a l’Eliminació de la Discrimina­ció envers la Dona (CEDAW) pel període 20252028.

ROJA/

ACORD AMB LA CREU La tanda d’esdevenime­nts de dilluns va finalitzar amb la firma d’un acord de collaborac­ió pels propers tres anys amb la presidenta del Comitè Internacio­nal de la Creu Roja (ICRC), Mirjana Spoljaric. Tor va realçar que aquest acord neix de les prioritats mútues de l’Executiu andorrà i de la Creu Roja envers l’assistènci­a i el dret internacio­nal humanitari­s.

TROBADA AMB LA DIRECTORA GENERAL DE

GINEBRA/

L’OFICINA DE En els dies posteriors, la ministra s’ha pogut reunir amb la directora general de l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra, Tatiana Valovaya, amb qui han tractat diverses temàtiques en favor de fer més inclusiva la tasca de les Nacions Unides i dels estats membres que inclouen el multilingü­isme (tema del qual Andorra ja va presentar una resolució amb Colòmbia per afavorir la diversitat d’idiomes l’any 2022), les reunions híbrides i la paritat.

TOR-TüRK/

REUNIó L’alt comissiona­t de les Nacions Unides pels Drets Humans, Volker Türk,harebut alaministr­a andorrana, on Tor ha refermat el compromís nacional amb el respecte i la promoció dels drets humans, en particular els de les dones i els infants, i fent especial referència a la iniciativa del Principat envers els drets de les persones amb discapacit­ats.

Tor va intervenir en dues reunions sobre les dones en el multilater­alisme, educació i digitalitz­ació

DIGITALITZ­ACIó/

EDUCACIó I Així mateix, Andorra ha estat present a l’esdevenime­nt paral·lel d’alt nivell organitzat pel ministre d’Afers Exteriors d’Estònia, Margus Tsahkna, el viceminist­re de Costa Rica, Rodolfo Solano, i el ministeri d’Afers Exteriors d’Ucraïna, que ha girat entorn de la digitalitz­ació i l’educació. La sessió ha volgut aprofundir en com es poden potenciar les eines digitals per alleujar els reptes com l’accessibil­itat a l’educació, l’alta càrrega de treball dels professors o la promoció de l’alfabetitz­ació digital, a més d’esmentar diferents aspectes com l’agressió dins de l’àmbit educatiu.

Per últim, Tor va trobar-se amb representa­nts de Costa Rica, Colòmbia, Mònaco, Eslovènia, Estònia i l’OIF.

 ?? GOVERN D’ANDORRA ?? Tor durant la seva intervenci­ó. ▶▶
GOVERN D’ANDORRA Tor durant la seva intervenci­ó. ▶▶

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra