El Periodic D'Andorra

Nous reptes: Europa i la Intel·ligència Artificial

- ALDA RODRíGUEZ RONCHERA Advocada

El nou reglament de la Unió Europea sobre intelligèn­cia artificial (IA), que es promulgarà previsible­ment abans de l’estiu, és una fita cabdal en la protecció de dades i l’ètica en l’ús de la tecnologia.

Aquest marc regulador pretén equilibrar la innovació amb la protecció dels drets individual­s i la seguretat pública i reflecteix la importànci­a global de la protecció de dades i la necessitat d’una regulació coherent en l’àmbit de la IA.

En qualsevol cas, el nou reglament no només té implicacio­ns significat­ives dins de les seves fronteres, sinó que també projecta la seva influència més enllà de la UE. Tercers països que no pertanyen a la Unió Europea es veuen desafiats a complir amb estàndards similars si desitgen fer negocis amb empreses europees o accedir al mercat únic digital.

Per exemple, en el cas de les entitats financeres, que suposen un percentatg­e representa­tiu del PIB del Principat d’Andorra, aquest reglament imposa restriccio­ns en l’ús d’algoritmes de IA per evitar discrimina­ció, biaix i decisions automatitz­ades que puguin ser opaques i implementa mesures per protegir la privacitat i seguretat de les dades financeres dels usuaris.

És per tant essencial que les empreses compleixin amb les restriccio­ns i principis establerts en el reglament, especialme­nt si operen en línia o processen dades de ciutadans europeus, ja que en un panorama internacio­nal com l’actual cada vegada més interconne­ctat, no es poden ignorar els avanços tècnics d’aquesta transcendè­ncia.

L’aprovació d’aquest reglament reflecteix la importànci­a global de la protecció de dades i la necessitat d’una regulació coherent en l’àmbit de la IA, essent crucial que el teixit empresaria­l s’adapti a aquests nous estàndards, promovent la confiança del consumidor i la integritat del sistema econòmic privat en l’era digital..

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra