El Periodic D'Andorra

Crematoman­ia, l’obsessió per acumular diners

- OMAR ELBACHIRI

Cert és que tots volem tenir diners per així eliminar les preocupaci­ons econòmique­s i, si és possible, també reduir la jornada laboral. Però una cosa és estalviar tenint un objectiu en ment i una altra és fer-ho per por a malviure. Doncs, la crematoman­ia és justament això mateix, però es presenta de dues maneres diferents. Una seria per la por a la penúria i l’altra, per la necessitat d’acumular béns materials (joies, terrenys, locals, pisos, accions bancàries, etc.) és a dir, la persona necessita sentir-se segura econòmicam­ent d’alguna manera i diversific­a el seu patrimoni.

Malauradam­ent, també hi ha gent que confon entre pagar al comptat les compres amb finançar-les en còmodes quotes i que, desgraciad­ament, acaben limitant el seu estil de vida. Però, així i tot, els compensa viure d’aquesta manera perquè s’han acostumat a conviure amb els deutes i fer-ho d’una altra manera els resulta estrany. Prioritzen la sensació de seguretat encara que sigui fictícia perquè en qualsevol moment, el banc o l’entitat financera dels crèdits pot tallar l’aixeta i reclamar jurídicame­nt els diners prestats. Aquesta situació la podem veure amb els desnonamen­ts o amb l’expropiaci­ó dels vehicles o els mobles quan la gent deixa de reemborsar els crèdits. Per tant, es pot dir que la por a no tenir suficients diners és una font de malestar.

Però cercar la seguretat econòmica sense tenir un objectiu en concret, només condueix a la desesperac­ió perquè no disposem de cap camí traçat i encara menys, d’una quantitat estipulada per garantirno­s l’estil de vida desitjat. Aleshores i per acabar, hi ha un estudi on es veu que la tranquil·litat econòmica s’aconseguei­x tenint estalviats 50.000 euros, tenir-ne més no ens canvia la sensació de seguretat subjectiva. Així doncs, qui els tingui, hauria de començar a gaudir més de la vida i deixar d’estalviar tants diners.

La tranquil·litat econòmica s’aconseguei­x tenint estalviats 50.000 euros

 ?? ??
 ?? EL PERIÒDIC ??
EL PERIÒDIC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra