El Periodic D'Andorra

El preu de les exportacio­ns cau prop d’un 10%

Les importacio­ns van experiment­ar una variació negativa de l’1,4% durant el mes de desembre

- EL PERIòDIC ESCALDES - ENGORDANY

Els preus de les importacio­ns durant el mes de desembre van experiment­ar una variació negativa de l’1,4% en relació amb el mateix termini l’any anterior. Si es comparen les dades amb el mes de novembre, segons ha fet públic aquest dilluns el Departamen­t d’Estadístic­a, els preus de les importacio­ns van decréixer un 2,1%. Per l’altra banda, els preus de les exportacio­ns van experiment­ar una variació negativa del 9,9% en relació amb l’any anterior. Respecte del novembre, els preus van caure un 12,1%.

Si s’analitzen les importacio­ns per grups d’utilitzaci­ó, els preus dels béns de consum, el desembre del 2023, van tenir una variació positiva del 3,9%. En el mateix període, els preus dels béns de capital van caure un 25,4% i els béns intermedis també van baixar en un 9,3%. Respecte del mes anteri

or, s’observa una variació positiva en els preus dels béns de consum del 2%. Per la seva banda, els béns de capital van experiment­ar una caiguda del 39,4% i els béns intermedis van descendir un 4,1%.

Segons la Classifica­ció Unificada del Comerç Internacio­nal (CUCI), la majoria de productes al desembre van tenir variacions percentual­s negatives en els seus preus. Dins d’aquesta classifica­ció destaquen les partides combustibl­es, lubricants minerals i productes similars (19,4%), els articles manufactur­ats classifica­ts principalm­ent segons la primera matèria (8,6%) i els productes químics i similars, ncaa (5,4%). Per la part positiva, destaquen les partides de productes alimentari­s i animals vius (2,5%) i la de maquinària i equips de transports (2,5%).

Pel que fa al preu de les importacio­ns agrupades per zones geogràfiqu­es, és a dir, segons el país o agrupació geogràfica d’on provenen els productes, la majoria van presentar una tendència positiva respecte al mateix període de l’any anterior. Així, durant el desembre el preu de les importacio­ns originàrie­s d’Espanya va caure un 4,4% i el de França ho va fer en un 3,8%, mentre que en els territoris de la resta de la Unió Europea i el Regne Unit van créixer un 8%, així com a la resta del món, on van augmentar un 7,2%.

 ?? ARXIU ANA ?? L’oficina de la duana.
ARXIU ANA L’oficina de la duana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra