El Periodic D'Andorra

Els treballado­rs extracomun­itaris hauran d quatre anys d’experiènci­a per accedir a la q ’ acreditar ota general

Excepciona­lment, hi ha 300 treballado­rs que podran passar a la quota general

- ANNA MENCOS VIñALS MINISTRA DE PRESIDèNCI­A, ECONOMIA, TREBALL I HABITATGE

Els treballado­rs extracomun­itaris que vulguin venir a treballar al país hauran de tornar a acreditar quatre anys d’experiènci­a per accedir a la quota general a partir de l’1 d’abril. Així es va sotmetre ahir al matí al Consell Econòmic i Social la proposta de modificaci­ó de reglament de la quota general de treballado­rs que, en principi, s’aprovarà al Consell de Ministres.

La ministra de Presidènci­a, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va recordar que aquest reglament s’havia aprovat l’octubre de l’any passat per tal de flexibilit­zar les condicions de les persones que venien a treballar a Andorra a nivell d’experiènci­a, així com donar compliment a les necessitat­s i les demandes dels sectors. A més, el reglament permetia reduir l’experiènci­a per poder acollir-se al règim general, a una temporada al país.

Durant la sessió d’ahir, el que es va decidir va ser tornar al sistema antic i, per tant, a partir del dia 1 d’abril s’hauran d’acreditar quatre anys d’experiènci­a per treballar a la quota general. La ministra va detallar que

anys es poden acreditar de diferents maneres: «Poden ser tres anys al teu país i una temporada a Andorra, dues temporades a Andorra i dos al teu país, o tres temporades al Principat i un any al teu país». Marsol va explicar que el motiu pel qual s’ha decidit que els quatre anys d’experiènci­a tornessin a ser necessaris és perquè per un costat hi ha una necessitat de donar un servei de més qualitat i amb més experiènci­a, però també perquè «és una reacció al creixement d’aquest país».

Tanmateix, la ministra va apuntar que en el darrer any, el Principat ha crescut 4.000 persones, fet que provoca que es faci complicat «continuar assumint aquestes quantitats de peraquests

El president de la CEA va incidir en la necessitat de disposar d’un 30% addicional per a arribar a 390 treballado­rs

sones perquè ens tensa el mercat de l’habitatge, les infraestru­ctures i la situació general del país». Aquesta modificaci­ó del reglament ha estat parlada amb les diferents associacio­ns del sector, les quals tenen aquest perfil de treballado­r, destacant que «tothom ha entès que era necessari fer aquest pas».

Tenint en compte que l’antic reglament era de l’octubre de l’any passat i que, en el cas d’algunes contractac­ions que s’han fet per aquesta temporada en les quals els empresaris havien comunicat als seus treballado­rs que podrien continuar acollint-se a la quota general, s’ha posat una excepciona­litat per solucionar aquesta casuística: «Hi ha 300 treballado­rs que podran passar a la quota general en el criteri d’una temporada d’experiènci­a», va esmentar Marsol. En aquest sentit, la ministra va alertar que les persones que sollicitin aquest traspàs hauran de continuar treballant per a la mateixa empresa i, per tant, «no podran canviar de sector». Des de la CEA i el conjunt del sector empresaria­l s’ha demanat que aquesta excepciona­litat de 300 treballado­rs pugui ampliar-se fins a un 30% en cas de necessitat, tot i que Marsol no va avançar si la proposta serà favorable o no, va recordar que a l’estiu es tornarà a obrir una nova quota i, per tant, «si alguna empresa té alguna mancança també la podrà cobrir».

Des de la visió de la patronal, el president de la CEA, Gerard Cadena, va manifestar que la voluntat de l’empresaria­t és que l’excepciona­litat dels treballado­rs que es podran quedar a Andorra amb només una temporada d’experiènci­a arribi fins a les 400 persones en comptes de 300. Tot i això, va incidir en la necessitat de disposar d’aquest 30% addicional en cas de necessitat i situar-se així sobre els 390 treballado­rs. Si aquesta demanda finalment és favorable «arribaríem a trobar un casament entre les necessitat­s reals que nosaltres havíem previst i la quota que puguem donar», va indicar.

Al seu torn, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va reiterar que la seva participac­ió en la reunió del CES d’aquest dimarts va tornar a centrar-se en la problemàti­ca de l’habitatge, una crisi que «es va demorant i demorant» i de la qual es continua sense disposar de dades. «Nosaltres el que veiem és que ja ens hem menjat gairebé sis mesos d’aquest any i només tenim tres anys més per poder resoldre la problemàti­ca», per la qual cosa, va afegir, «veiem que això no avançarà». En la mateixa línia, va criticar la «barreja de conceptes» que fa el Govern amb els pisos socials, els quals es destinen a persones amb dificultat­s, i els pisos de protecció oficial o de lloguer a preu assequible, que són els que, segons Ubach, més necessita el país.

Conxita Marsol

«Hi ha una necessitat de donar un servei de més qualitat, però també és una reacció al creixement del país»

«Hi ha 300 treballado­rs que podran passar a la quota general en el criteri d’una temporada d’experiènci­a»

Gerard Cadena PRESIDENT DE LA CEA

«Si és favorable trobaríem un casament entre les necessitat­s que nosaltres havíem previst i la quota que puguem donar»

MANIFESTAC­Ió DE L’1 DE MAIG Tanmateix,

/ Ubach va confirmar la manifestac­ió que tindrà lloc el proper 1 de maig de manera conjunta entre els sindicats i la Coordinado­ra per un Habitatge Digne. Precisamen­t, va exposar que el procedimen­t «ja està en marxa» i que ahir hi ha unes primeres reunions per establir l’horari exacte i el recorregut. A més, també es va aprofitar per confeccion­ar la iniciativa legislativ­a popular (ILP) que es vol posar en marxa, un treball que posteriorm­ent es vol extrapolar als grups parlamenta­ris «perquè també se la puguin mirar i se la facin seva».

En aquest sentit, el sindicalis­ta va criticar novament que l’habitatge és un tema que «no preocupa» al Govern ni tampoc «als grups parlamenta­ris de l’oposició», els quals, de moment, no s’han posicionat a favor de la protesta. La concentrac­ió, però, també servirà per manifestar-se per altres problemàti­ques existents al país com ara els salaris, les pensions o el sistema sanitari. «El Govern està deixant podrir les pomes al cistell», va criticar.

 ?? ?? Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que va tenir lloc ahir dimarts.
Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que va tenir lloc ahir dimarts.
 ?? SFG ??
SFG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra