El Periodic D'Andorra

Els possibles canvis en la Constituci­ó, la fis immigració, els punts que més preocupen Calitat i la a l’oposició

Els grups parlamenta­ris reaccionen a l’estudi d’impacte sobre la Unió Europea de Gide

- ALBA CLADELLAS / ANNA MENCOS VIñALS ESCALDES-ENGORDANY

Les reaccions per part dels grups parlamenta­ris a l’estudi d’impacte sobre la UE encarregat per Andorra Endavant al bufet Gide van ser diverses. D’una banda, des de Concòrdia, un dels grups més crítics amb l’Acord negociat per l’Executiu, van destacar la importànci­a de fer un bon estudi sobre el possible impacte que tindrà envers la Constituci­ó i les lleis andorranes.

El president del grup parlamenta­ri, Cerni Escalé, va considerar que «és evident que hi ha aspectes positius, com per exemple en la lliure circulació de persones o en la facilitat per a les empreses del país per sortir fora, però també hi ha riscos molt reals». Aquí Escalé va destacar «tres aspectes rellevants a estudiar que posen en dubte el que ha estat dient Govern les darreres setmanes». El primer punt que preocupa a Concòrdia és l’efecte que tindrà l’Acord sobre la fiscalitat directa, sobretot en l’impost de societats que, segons el que va exposar Benoit Le Bret, acabaria pujant fins al 15%. És, segons el parlamenta­ri, un aspecte que cal analitzar amb més profundita­t.

En segon lloc, hi hauria el sistema de quotes i la declaració d’antecedent­s penals. Sobre aquesta darrera qüestió, des de Gide, «van deixar clar que desapareix­eria ja que no és de conformita­t amb el dret europeu», va explicar Escalé. A més, sobre el sistema de quotes «es preveu un creixement incrementa­l constant de la població i això pot suposar un problema tenint en compte l’escala demogràfic­a d’Andorra». I el tercer punt són les inversions. El president del grup parlamenta­ri de Concòrdia veu amb preocupaci­ó que el Govern expressi que «en projectes com l’arribada del tren a

Les reaccions a l’estudi d’impacte sobre la UE encarregat per Andorra Endavant al bufet Gide van ser diverses

Andorra tindrem accés a nous mecanismes de finançamen­t de crèdit, quan l’Acord no en preveu cap, i la participac­ió en programes europeus ens la faran pagar».

A més, un altre dels punts que preocupa a l’oposició és precisamen­t que sigui el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) qui acabi decidint sobre l’aplicació del dret comunitari a Andorra. «Adoptarem 50 anys de dret comunitari i pot ser que ja hi hagi contradicc­ions ara, però a mesura que la UE vagi aprovant noves normes també les haurem d’anar adoptant, sense poder-les decidir directamen­t», va recalcar Escalé.

La líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, qui va contractar Gide per a l’estudi d’impacte, va ressaltar els punts més conflictiu­s de l’Acord segons Benoit Le Bret com la fi de la immigració selectiva, ja que «un resident passiu de la UE no haurà de posar 600.000 euros per venir al país i no tindrem tampoc els llindars mínims de reagrupame­nt familiar».

Sobre el tema fiscal, Montaner va destacar les paraules del redactor de l’estudi, qui «amb la seva experiènci­a les veu venir i va explicar que en un paràgraf del text de l’Acord es deixa entreveure que la fiscalitat canviarà en un futur».

Des del partit socialdemò­crata es van mostrar prudents, «no hem tingut accés a l’estudi d’impacte, només les conclusion­s de qui l’ha treballat», va explicar Judith Casal. Consideran­t que les declaracio­ns de Le Bret tenen un punt de subjectivi­tat, Casal va posar èmfasi en el fet que la conclusió «més raonable» va ser «que cadascú faci la seva anàlisi individual a l’hora d’emetre el seu vot en funció de les seves expectativ­es».

La socialdemò­crata va posar en relleu que per al seva formació política no es tracta d’un projecte de partit, sinó de país, posant com a exemple «projectes antagonist­es com el de PS i DA» per exemplific­ar unió més enllà de colors.

Finalment, el president del grup parlamenta­ri Demòcrata, Jordi Jordana, va manifestar que «van faltar elements que consten a l’Acord», i ja que es portava a un expert s’hagués pogut explicar més punts i fer una valoració de tots els elements. «La impressió que em va donar és que van donar possibilit­ats i hipòtesis, i no ho van acabar de lligar i concretar», va apuntar Jordana.

 ?? ?? Presentaci­ó de l’estudi d’impacte sobre la UE al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Presentaci­ó de l’estudi d’impacte sobre la UE al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
 ?? ANA/ M. R. ??
ANA/ M. R.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra