El Periodic D'Andorra

10 indicadors per detectar si el teu interlocut­or menteix

- LLUIS SERRA

La Universita­t de Massachuse­tts va publicar un estudi l’any 2002 en què afirmava que el 60% de les persones menteix en una conversa de 10 minuts, espai de temps en què diuen una mitjana de dues a tres mentides.

Fa setmanes, durant una reunió, vaig detectar que la persona que tenia al davant no m’estava dient tota la veritat. Relatava uns fets que havien passat mesos enrere i que jo havia presenciat. Al principi vaig pensar que allò que escoltava era el seu punt de vista, però vaig arribar a la conclusió que m’estava mentint per interès i el seu llenguatge corporal el delatava.

Per saber si la persona que tens davant teu està dient o no la veritat, hi ha una sèrie d’indicadors que et poden ajudar. Aquests deu són els més destacats:

Arguments

Una persona que diu la veritat té diferents arguments, s’expressa de maneres diferents per manifestar la seva opinió. Quan es repeteixen diverses vegades les mateixes frases i paraules en un mateix discurs és que l’emissor no està segur del que diu i intenta consolidar-se no sortint del guió.

Fem un exercici. Si us pregunto què vau fer ahir a la tarda i expliqueu la veritat, us expressare­u amb naturalita­t i amb tota mena de detalls sobre el viscut, fent servir diferents arguments. Si no expliqueu tota la veritat, oculteu informació o us inventeu una part, per no caure en cap inconsistè­ncia, repetireu les mateixes frases, elaborant discursos improvisat­s que transmeten insegureta­t.

Informació

Lligat al punt anterior, les persones que estan manipulant la veritat tendeixen a donar més informació de la que se’ls ha demanat. Ja sabeu allò de… Excusatio non petita, accusatio manifesta…

Adorna els arguments amb tota mena de detalls insignific­ants, que no venen a tomb, per guanyar credibilit­at i seguretat en ells mateixos. Realitzen pauses excessives, repeteixen la seva opinió i transmeten nerviosism­e.

Cos

El cos dels mentiders sol posar-se rígid. Són conscients d’estar en una situació que no desitgen i la consciènci­a els fa estar preparats per actuar en cas de tenir interferèn­cies, preguntes o objeccions. Si no fos així, seria l’inconscien­t el que actuaria, i quan actuem inconscien­tment, som molt més espontanis, reals, flexibles i, sobretot, gesticulem sense adonarnos-en.

Hi ha alguns gestos que delaten els que no diuen tota la veritat. Solen fregar-se el cap, tapar-se la boca, tocar-se el coll o gratarse la part inferior del pit. Mentir augmenta l’adrenalina i provoca ansietat, pressió arterial i palpitacio­ns.

Cap

El gir del cap de banda a banda també delata els mentiders. Els moviments exagerats i poc naturals indiquen manca de confiança en el discurs. O si assenteixe­n o neguen amb el cap quan li fem una pregunta o una afirmació, és signe que el seu inconscien­t s’està anticipant a la resposta que vol donar.

Boca

L’estrès corporal és perquè el nostre sistema nerviós redueix el flux de saliva. Les persones que menteixen necessiten un gran autocontro­l sobre el seu cos, cosa que provoca estrès.

Quan algú es tapa la boca amb les mans, indica que el que està dient no és del tot cert i intenta retenir la mentida al seu interior. I fins i tot de vegades la manca de veritat provoca carraspera.

Ulls

Com que segurament la situació no és del tot còmoda ni agradable per a ells, els seus ulls reflecteix­en nerviosism­e i defugen o miren cap als costats o racons, donant a entendre que no hi ha una resposta del tot sincera. En aquest punt també hi ha persones que actuen totalment al revés, fixant la mirada en la persona que tenen davant per intimidar-la i reafirmar que els seus arguments són certs, però són “caçades” perquè no és habitual actuar d’una manera tan agressiva.

Cames

Un altre indicador d’una possible mentida és el balanceig de les cames o el moviment de peus, com a conseqüènc­ia de tenir tot el cos rígid i estar en tensió.

Mans

L’interlocut­or assenyala amb els dits una persona o un objecte per desviar l’atenció dels arguments i focalitzar l’atenció en un altre punt. L’estrès pot provocar sudoració de les mans.

Respiració

Quan mentim, el sistema nerviós es tensa, accelerant el ritme cardíac i el flux sanguini. És per aquest motiu que la respiració es converteix en entretalla­da.

Veu

El to de veu es torna més agut. Baixa la seva intensitat a conseqüènc­ia de la respiració i produeix que les cordes vocals es tornin rígides, es tensin i alterin la veu. La rigidesa fa que el timbre vocal pugi de freqüència i s’aguditzi.

Coneixes algun altre signe que delati un mentider?

 ?? ??
 ?? FREEPIK ??
FREEPIK

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra