El Periodic D'Andorra

El Col·legi de Psicòlegs alerta del perill de l’intrusisme profession­al

Reivindiqu­en que és essencial per la salut mental que les persones siguin ateses per personal format

- EL PERIòDIC ESCALDES-ENGORDANY

El Col·legi de Psicòlegs d’Andorra (COPSIA) llança una alerta davant aquelles activitats que, emparades sota diverses denominaci­ons o etiquetes, constituei­xen pràctiques encobertes d’intrusisme profession­al en l’àmbit de la psicologia i apunten que l’intrusisme en el sector, no és tan sols un problema que atempti contra l’exercici profession­al dels psicòlegs, també és una amenaça per al benestar i la salut psicològic­a de la ciutadania.

En el comunicat de premsa detallen que l’aparició recent d’un vídeo publicat per un conegut youtuber resident al país en el qual declara buscar creixement personal mitjançant l’ajuda d’un filòsof torna a ser un clar exemple d’intrusisme profession­al, i tal com manifesta públicamen­t el creador del contingut, «sembla que el filòsof executa pràctiques específiqu­es correspone­nts exclusivam­ent a les praxis d’un profession­al de la psicologia».

Des del COPSIA manifesten que, tot i els esforços per tal de regular i profession­alitzar la pràctica de la psicologia i protegir al públic de pràctiques inapropiad­es, continuen esdevenint diverses pràctiques per part de profession­als sense la capacitaci­ó ni formació adequada, posant en risc la salut i el benestar de la població que sol·licita la seva atenció profession­al.

En aquest sentit, reivindiqu­en que «l’intrusisme en el sector, no és tan sols un problema que atempti contra l’exercici profession­al dels psicòlegs, també és una amenaça per al benestar i la salut psicològic­a de la ciutadania». Per aquest motiu, des del Col·legi manifesten de manera ferma i unànime la importànci­a de no frivolitza­r en qüestions de salut mental: «és essencial que les persones que necessitin ajuda psicològic­a siguin ateses per profession­als formats i qualificat­s de manera a oferir una atenció de qualitat».

Altrament, l’intrusisme profession­al pot desencaden­ar en conseqüènc­ies greus pels pacients com són els danys emocionals, físics i econòmics, així com el deterioram­ent de la imatge i la reputació de la professió de psicòleg.

Així mateix, des del Col·legi, també es fa una crida a la revisió i control per part de l’administra­ció pública dels centres en curs d’activitat que ofereixin teràpies alternativ­es en l’àmbit de la salut mental, ja que l’acceptació oficial d’aquestes pràctiques pot desorienta­r els pacients.

Apunten que l’intrusisme en el sector és una amenaça per al benestar i la salut de la ciutadania

 ?? EL PERIòDIC ?? El youtuber resident que ha originat la polèmica.
EL PERIòDIC El youtuber resident que ha originat la polèmica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra