El Periodic D'Andorra

L’Agència de Protecció de Dades obre 11 expedients d’ofici durant el 2023

Els incomplime­nts han estat pel deure d’informar i la vulneració de la confidenci­alitat, entre d’altres

- EL PERIòDIC

L’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) va publicar ahir dimarts la seva memòria anual correspone­nt al 2023. Quant a les dades més rellevants, destaca l’obertura d’expedients d’ofici per primera vegada des de la creació de l’Agència el 2005, amb un total d’11. Els incomplime­nts han estat diversos, com ara el del deure d’informar, la vulneració de la confidenci­alitat de les dades per

L’APDA considera que encara s’ha de treballar per generar més cultura de protecció de dades

sonals o la no notificaci­ó d’una violació de seguretat, entre d’altres. La seva naturalesa ha estat privada (sis) i pública (cinc), mentre que els resultats han estat de set resolucion­s d’arxiu, una sanció en forma d’advertènci­a i una sanció en forma d’amonestaci­ó. Actualment, hi ha dos expedients que es troben en curs.

Des de l’APDA es considera que «encara avui s’ha de treballar per generar més cultura de protecció de dades general al país», per la qual cosa alerten que «es podrien obrir expedients molt més sovint».

D’altra banda, la xifra de DPDs notificats a l’APDA per les entitats

privades el 2023 ha estat de 250, una xifra molt pròxima a les notificaci­ons realitzade­s el 2022 (258), si bé es continua consideran­t que és una xifra baixa, tenint en compte els sectors d’empreses del país.

El total de notificaci­ons de violacions de seguretat han sigut 25, 14 procedents del sector privat i 11 del públic. En aquest sentit, cal remarcar que 16 han estat violacions accidental­s o sense intenciona­litat, tres han tingut intenciona­litat desconegud­a i sis han tingut intenciona­litat per danyar al responsabl­e, a l’encarregat o a les persones afectades. Quant a l’origen, 18 han passat únicament a Andorra i les set restants han estat de nivell internacio­nal. A més, 14 s’han produït a causa d’un error humà, nou per un acte maliciós extern i dues per un error tècnic intern.

Pel que fa a les reclamacio­ns, durant el 2023 se n’han rebut 16 (dues menys que l’any anterior) sobre la instal·lació de dispositiu­s d’enregistra­ment audiovisua­l, l’incomplime­nt del principi de minimitzac­ió i d’exactitud de les dades personals. Les inadmissio­ns s’han dut a terme per ser qüestions d’àmbit domèstic, per no haver-hi prou indicis de vulneració de les dades personals o per haverhi un procés judicial obert.

Finalment, l’any passat es van

publicar cinc guies, es va realitzar una campanya audiovisua­l i es va fer gairebé una quarantena d’aparicions als mitjans de comunicaci­ó del país. També es van dur a terme vuit accions formatives entre escoles, AMPA, l’UdA i el Govern.

 ?? ARXIU ANA ?? Una roda de premsa de l’APDA.
ARXIU ANA Una roda de premsa de l’APDA.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra