El Periodic D'Andorra

30 treballado­rs peruans més podrien arribar en les pròximes setmanes

Castillo afirma que els contractat­s tindran les mateixes condicions que els anteriors assalariat­s

- LAURA GóMEZ RODRíGUEZ

Lorenzo Castillo PRESIDENT DE L’ASSOCIACIó RESIDENTS PERUANS

«Tenim coneixemen­t que en les setmanes vinents vindran entre 20 i 30 persones contractad­es per la mateixa empresa infractora». Aquestes van ser les declaracio­ns que el president de l’Associació de Residents Peruans a Andorra, Lorenzo Castillo, va fer a EL PERIÒDIC en ser preguntat per la situació dels treballado­rs ‘abandonats’ al Principat. A més, Castillo va afegir que saben que «les condicions de contractac­ió són les mateixes amb les quals van ‘contractar’ als altres treballado­rs», els quals es troben en una difícil situació arran de l’abandoname­nt que van patir per part de l’empresa contractan­t.

El president va mantenir que aquesta contractac­ió no és efectiva perquè «cap treballado­r pot començar a treballar si no tenen la residència». Així, Castillo va exposar que, fins al moment, han mantingut conversaci­ons amb la ministra de Presidènci­a, Treball, Economia i Habitatge, Conxita Marsol; amb el secretari d’Estat, Jordi Puy, i amb el Raonador del Ciutadà, Xavier Cañada, els quals s’han mostrat «oberts a col·laborar» per solucionar la greu situació.

En aquesta línia, el president de l’associació va manifestar que «el Raonador ha dit que ajudarà en tot el que estigui a la seva mà, perquè es tingui o no la residència, el que s’està fent és un delicte». Per aquesta mateixa raó, també va afirmar que «estem esperant alguna resposta o inici de procés per via penal per part del Govern». Una qüestió que va «Sabem que els donen 30 euros a la setmana, o cada dues, per menjar i un pis. Ningú sobreviu amb això»

Conxita Marsol

MINISTRA DE PRESIDèNCI­A, TREBALL, ECONOMIA I HABITATGE

«El fet que no hi hagin denúncies formals per part dels treballado­rs ens afecta, perquè no tenim tota la informació»

Xavier Cañada RAONADOR DEL CIUTADà «Estem acumulant i analitzant tota la informació que tenim per presentar-la al ministeri fiscal»

expressar el Raonador del Ciutadà ahir durant una roda de premsa, en la qual va assegurar que tenen un expedient d’ofici «obert» que es va iniciar en considerar que «hi ha una vulneració de drets humans en aquest

cas». A més, Cañada va manifestar que des de l’oficina del Raonador estan «acumulant i analitzant tota la informació que tenim per presentar-la al ministeri fiscal». Paral·lelament, també va insinuar que la situació d’irregulari­tats amb els treballado­rs peruans es pot tractar d’un cas de «tràfic d’éssers humans», una declaració en la qual va coincidir amb el president Castillo, qui va dir que «hi ha un delicte penal de tràfic de persones».

Respecte a l’empresa infractora, el president de l’Associació de Residents Peruans va mantenir que «no són les mateixes empreses» infractore­s que van ser protagonis­tes d’un cas similar, sinó que «són unes noves empreses que s’han sumat», va afegir.

Un fet que Castillo veu com una afectació conjunta: «La solució és que no vinguin altres treballado­rs a passar la mateixa situació i els mateixos problemes que estan tenint els que han vingut perquè no s’ho mereixen». Amb tot plegat, Castillo n’és coneixedor de la situació en la qual es troben els treballado­rs ‘abandonats’: «Els donen 30 euros a la setmana o cada dues per menjar i els ubiquen en pisos. És cert que no els abandonen al carrer, però 30 euros a la setmana no és res, ningú sobreviu amb això. Per aquesta raó vam intentar contactar amb la persona que els porta i no hi ha hagut manera».

Per la seva part, la ministra Conxita Marsol, va assegurar ahir al Consell Econòmic i Social que les empreses responsabl­es d’aquest tipus de situacions «són les mateixes de sempre», en un intent de ressaltar la bona feina que fan «la gran majoria d’empreses al país», i de tirar pilotes fora. Així i tot, la ministra també va ratificar que «no és tolerable» l’engany amb el qual van arribar els treballado­rs peruans al Principat, fent una crida als diversos afectats per tal d’efectuar denúncies dels fets, perquè «el fet que no hi hagi denúncies» perjudica la presa d’accions legals. Amb tot plegat, també va insinuar la possibilit­at de no permetre a les empreses contractar treballado­rs de fora d’Europa.

Davant de la polèmica i de l’intercanvi d’opinions dels mandataris i els implicats en la situació, el president de la Confederac­ió Empresaria­l Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va tocar un altre tema com és la regulació de la contractac­ió estrangera: «Nosaltres hem parlat amb l’Associació de Contractis­tes i ells saben que les empreses estan complint amb totes les condicions laborals que estan vigents a Andorra». Un fet que va emmarcar dins de les bones praxis que fan algunes empreses i les quals també va reconèixer la ministra Marsol.

D’altra banda, Cadena va posar l’accent en què la problemàti­ca rau en el fet que «aquestes persones moltes vegades arriben subcontrac­tades amb feines temporals». Un problema que el president, a més d’identifica­rho, demana «clarificac­ió», amb l’objectiu «que se sàpiga exactament el fet que aquestes empreses puguin ser definides com a treball temporal».

Una proposta que Cadena acompanya d’una sèrie de mesures preventive­s i sancionado­res envers les empreses infractore­s: «Les empreses establerte­s al país fan una remuneraci­ó adient, però sempre hi ha excepcions. Amb aquestes últimes, si els incomplime­nts són reiteratiu­s, s’ha d’aplicar la normativa i s’ha de fer alguna mena d’inhabilita­ció per les faltes». Un plantejame­nt que el president del CEA demana a Govern controlar, mitjançant una autoritzac­ió per exercir la professió al Principat.

 ?? EL PERIÒDIC ?? Imatge de dos treballado­rs en una obra.
EL PERIÒDIC Imatge de dos treballado­rs en una obra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Andorra