Planet ocean

An­chored on the water­front, this re­mod­elled Palm Beach home basks in the plea­sures of the seashore.

Belle - - Coa S Ta L Home S - Pho­to­graphs FELIX FOR­EST

An old beach house in Palm Beach got a glam­orous up­date by Id\stu­dios AI that re­con­nects the prop­erty to its beau­ti­ful oceanic sur­rounds with no loss of pri­vacy. What was the brief? We were asked if we were in­ter­ested in up­grad­ing a beach house. We felt the up­grade would miss op­por­tu­ni­ties for bet­ter out­looks that could be gained with a new build. Knock­ing down the old tim­ber-framed house al­lowed us to use con­crete slabs and steel por­tals to max­imise op­er­a­ble glass walls span­ning the can­tilevered floor and roof struc­tures. This ap­proach led to strong clean lines from in­doors to out, with gen­er­ous over­hang­ing ter­races to the first floor and float­ing roof planes above. What were some of the challenges of the site? To over­come pri­vacy is­sues we de­signed a dra­matic two-storey, sawn-cut sand­stone-clad blade wall and po­si­tioned it close to the bound­ary. We opened up the house with ex­ten­sive floor-to-ceil­ing glass but lay­ered large-leafed plant­ing for pri­vacy. What do you con­sider when de­sign­ing for a coastal set­ting? You must cap­i­talise on the views and the water­front liv­ing ex­pe­ri­ence. We main­tain a ca­sual, so­phis­ti­cated, ex­pe­ri­en­tial base de­sign phi­los­o­phy with seam­less in­te­gra­tion and flow of in­ter­nal and ex­ter­nal spa­ces. Durable fin­ishes and fit­tings were a must and us­ing as many nat­u­ral ma­te­ri­als as pos­si­ble. De­scribe the com­pleted home? Un­der­stated and ca­su­ally so­phis­ti­cated – we wanted it to feel light, airy, open and coastal with­out seem­ing con­trived. The prop­erty’s con­nec­tion to the wa­ter’s edge is mag­i­cal, framed by the dra­matic two-storey sand­stone wall sal­vaged from the orig­i­nal home, next to a tree that casts beau­ti­ful light pat­terns. The ar­chi­tec­ture is dra­matic but un­der­stated, with over­hang­ing planes of ter­races and beau­ti­fully in­te­grated cus­tom zinc ‘shark nose’ roof gut­ters fram­ing roof planes. How does the project re­spond to its coastal con­text? Out­looks from the liv­ing spa­ces are sec­ond to none in how they cap­ture and ges­ture to their set­ting. How do the own­ers use the space? Orig­i­nally in­tended as a week­ender, the house is now the own­ers’ full-time home. They say it is a joy to live in as it is so filled with light and con­nected to the wa­ter. id­stu­dio­sai.com

These pages The radical re­design led to strong clean lines from in­doors to out on both lev­els, with gen­er­ous over­hang­ing ter­races on the first floor and float­ing roof planes above. On the up­per ter­race is the Gloster ‘Grid’ out­door mo­du­lar sofa in Seag­ull

This page A large-scale work by In­dige­nous artist Mavis Ngal­lametta sets the tone in the liv­ing room. Al­tone ‘Sky’ round cof­fee ta­ble and satel­lite ta­ble fin­ished in ash-stained sable, both from Fan­uli. ‘Kashi’ hand-wo­ven bam­boo silk rug in Liquorice from

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.