BUY­ERS’ MAR­KET

When it comes to up­dat­ing your home and life­style, only the best will do – so here’s a roundup of the lat­est and great­est prod­ucts out there

Belle - - Belle P Romotion -

A MOD­EST UP­DATE of an in­ner-city apart­ment turned into a com­plete re­vamp by Felic­ity Watts. wattsstu­dio.com.au How did you be­come in­volved with this project and what was the client’s brief? The scope quickly grew into a com­plete re­fur­bish­ment. The whole- oor apart­ment, in a 10-year-old bou­tique block, was stripped back to the bare bones. We re-de­signed the spa­ces to max­imise func­tion, while main­tain­ing style and lux­ury. What were the chal­lenges and how did you re­solve them? The orig­i­nal oor­plan had the en­try straight from the el­e­va­tor in to the open-plan kitchen and liv­ing. By in­tro­duc­ing black steel glass doors we were able to cre­ate a pri­vate en­try foyer, which as­sists with the acous­tics, heat­ing and cool­ing and the sense of ar­rival. The client wanted a gas re­place – a chal­lenge as it could not be ued di­rectly up and out, so we opted for a rear ue that ex­hausts di­rectly out the wall be­hind. One of the big­gest chal­lenges was man­ag­ing the de­liv­ery of large fur­ni­ture items and ma­te­ri­als, ne­ces­si­tat­ing ‘crane day’ which was ex­cit­ing but nerve-wrack­ing! De­scribe the com­pleted in­te­rior? This epit­o­mises lux­ury downsizing. A mix of new and vin­tage pieces were sourced to com­ple­ment the client’s ex­ten­sive art and an­tiques col­lec­tion. These, to­gether with top fin­ishes, time­less style and metic­u­lous de­tail­ing cre­ate unique char­ac­ter and lux­ury. The lay­er­ing of tex­tures and the rich colour pal­ette con­trib­ute to the am­bi­ence. What are some favourite el­e­ments? Were there any de­vices used to max­imise the sense of space? A favourite is the join­ery, cus­tom de­signed to max­imise space. Also, the leather-wrapped desks and lights that were re­cessed in to the cab­i­netry in the study. What in­formed the se­lec­tion of fur­ni­ture, art, ttings and nishes? The clients have lived in many coun­tries and have beau­ti­ful art­works and arte­facts from which we drew in­spi­ra­tion for the pal­ette. Were the own­ers happy with the ex­e­cu­tion? How do they use the space? They are thrilled, and use the apart­ment as their Mel­bourne base dur­ing the week.

came to­gether in a har­mo­nious man­ner in this Syd­ney ter­race by Wil­liam Smart. smart­de­sign­stu­dio.com How did you be­come in­volved with this project and what was the client’s brief? The clients had seen our Man­da­long House project, a re­fined up­dat­ing of a tra­di­tional house. They wanted more light and open­ness in their house and a uid con­nec­tion be­tween inside and out­side. What were the chal­lenges and how did you re­solve them? The house had a tra­di­tional Vic­to­rian for­mat and the for­mal rooms were dark. Bring­ing in light was a chal­lenge. A sky­light now runs the length of the kitchen and the for­mal rooms open onto a light-filled gen­er­ous liv­ing/din­ing/kitchen space. We have used height to counter the nar­row site and the house doesn’t feel con­stricted. There was no con­nec­tion be­tween the in­doors and the Ja­panese gar­den out­side, so we took the level change in­ter­nally. The liv­ing/din­ing/ kitchen now has very high ceil­ings and ows di­rectly onto the ter­race and grassed area. Mar­ry­ing old and new was an­other chal­lenge. A curved ceil­ing con­nects the ex­ist­ing house to the new ex­ten­sion. De­scribe the com­pleted in­te­rior? The older work of Ál­varo Siza in­formed the ar­chi­tec­ture, es­pe­cially where the stone and tim­ber fold around cor­ners in quirky ways. The in­te­ri­ors are con­tem­po­rary, lay­ered with muted blues, mauves, caramel and greys. It’s so­phis­ti­cated fam­ily liv­ing. What are some favourite el­e­ments? Were there any de­vices used to max­imise the sense of space? The spa­tial qual­i­ties are my favourite thing, achieved with high ceil­ings and large vol­umes. I also love the mar­ble handrail on the stair that con­nects the for­mal and ca­sual liv­ing rooms. What in­formed the se­lec­tion of fur­ni­ture, art, ttings and nishes? The nishes are light and neu­tral to al­low the owner’s con­tem­po­rary art to shine. The fur­ni­ture had to be suit­able for a fam­ily with young boys, so blue vel­vet and khaki leather up­hol­stery were cho­sen. Were the own­ers happy with the ex­e­cu­tion? How do they use the space? They are de­lighted and wouldn’t change a thing. Ev­ery corner of the house has been thought out and there’s a place for ev­ery­thing. They spend more time at home than be­fore.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.