Mod­ern clas­sic

A SUR­PRISE NOTE FROM THE PAST CHANGED THE COURSE OF THIS HOME’S FU­TURE

Better Homes and Gardens (Australia) - - Garden Walkaround -

When Bec and David Smith started plan­ning their ren­o­va­tion, they wanted an ul­tra-con­tem­po­rary de­sign, within the bounds of the area’s her­itage re­quire­ments. But when a let­ter from the house’s orig­i­nal builders dat­ing back to 1902 fell out from be­hind an ar­chi­trave, David and Bec chose to pre­serve the orig­i­nal house, adding a mod­ern edge to the rear with a can­tilevered ‘cube’.

BRING­ING IT TO­GETHER

The up­dated plans imag­ined a new life for the site, while re­spect­ing its his­tory. Bec had been col­lect­ing can­tilevered build­ing looks from mag­a­zines, and David had long been a fan of the ver­ti­cal groove Axon Cladding. To­gether with their builder Kane Harrison, the Smiths were able to get pre­cisely the look they wanted; a slick, min­i­mal­ist, mod­ern ad­di­tion that was also a fam­ily-friendly liv­ing area.

NEW BE­GIN­NINGS

To­day, when you pass through the house down the orig­i­nal tim­ber hall­way with its pretty rosettes and pe­riod fea­tures, you ar­rive in a stun­ning, spa­cious fam­ily area in a mod­ern, ver­ti­cally clad struc­ture that re­minds David of a ‘float­ing box’.

BEAU­TI­FUL, IN­SIDE AND OUT

Care­fully placed fea­tures link the old and new, such as the Sydney sand­stone wall and clever use of fit­tings. Not just beau­ti­ful on the in­side, the at­ten­tion to de­tail on the ex­te­rior has made this build truly ex­cep­tional. Axon cladding with 400mm groove spac­ing was used for the new can­tilevered sec­tion, painted in Du­lux Step­ney Grey and fea­tur­ing a sub­tle ver­ti­cal groove that’s rem­i­nis­cent of ver­ti­cal joint tim­ber. More than just a pretty fa­cade, the Axon cladding clev­erly hides the roofline and so­lar pan­els, giv­ing the mod­ern sec­tion its clean lines and an­gles. And be­cause it’s ex­tremely durable and weathers well, the Smiths don’t have to spend their week­ends main­tain­ing it. In­stead, they en­joy their fam­ily home with its at­ten­tion to de­tail and crafts­man­ship that would have made the orig­i­nal builders proud. The new ex­ten­sion is a stun­ning ad­di­tion to the orig­i­nal house, with a fo­cus on de­tail that ex­tends from the style of cladding to the colour scheme, bring­ing the two to­gether.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.