Inside Out (Australia) - - Inside Renovation -

“The bun­ga­low has two brick col­umns at the front then these cool ren­dered pyra­mids on top, so we took the lan­guage of those when we were thinking about the ex­ten­sion at the back and what it could be,” says ar­chi­tect Monique. To help Sa­mara and Dan un­der­stand how the shapes would trans­late to a raked ceil­ing, Monique and her team made a balsa-wood model of the project with the new ex­ten­sion. “It re­ally helped,” says Sa­mara.

Un­der­pin­ning a fab­u­lous form was a strong fo­cus on func­tion­al­ity. “We al­ways ask our­selves ‘How do you get the gro­ceries into the house re­ally quickly?’”says Monique. “We cre­ated a new in­for­mal en­try that comes right into the guts of the kitchen.” The side door at the back of the kitchen has the added bonus of pro­vid­ing cross ven­ti­la­tion and welcoming nat­u­ral light.

The kitchen it­self is packed with stor­age to face the de­mands of fam­ily life. There’s even a hid­den iron­ing sta­tion worked into the is­land bench. “It means the ritual of iron­ing can be done in the main space – the hero area of the house,” says Monique. “We thought if you were spend­ing any time iron­ing it would be bet­ter to be in that space than cooped up in a small room.”

Home­owner Sa­mara with her daugh­ters Eve and Lola.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.