Kitchens & Bath­rooms

VOGUE Living Australia - - Kitchens & Bathrooms -

Mel­bourne in­te­rior de­sign firm Do­herty De­sign Stu­dio was com­mis­sioned to com­bine a Ja­pa­nese style with a coun­try farm­house feel at this week­ender in Beech­worth, Vic­to­ria. The clients, who had lived and worked in Ja­pan for a num­ber of years, wanted it to re­flect the sim­ple de­signs and well-or­dered, com­pact spa­ces they had ad­mired dur­ing their stay. They didn’t de­sire a large home, pre­fer­ring to foster a feel­ing of in­ti­macy and con­nec­tion to the sur­round­ing en­vi­ron­ment. Here, di­rec­tor Mardi Do­herty ex­plains how the firm bal­anced a rus­tic aes­thetic with a Ja­pa­nese sen­si­bil­ity.

All the de­sign el­e­ments were se­lected to sit to­gether in quiet har­mony with each other.

We achieved this by adopt­ing a lay­ered tex­tu­ral de­sign in a restrained colour pal­ette of blue, grey and white. The colour blue was cho­sen as the clients wanted the week­ender to be re­lax­ing and tran­quil. “All the de­sign el­e­ments were se­lected to sit in quiet har­mony with each other” mardi do­herty

In the kitchen and din­ing area, cus­tom con­crete bench­tops pro­vide a ro­bust work sur­face and com­ple­ment other el­e­ments in the home.

The blue-tiled splash­back adds a dra­matic back­drop and the tiles were se­lected for their wabi-sabi colour vari­a­tions that in­ter­act with nat­u­ral light. A poured ter­razzo floor was cho­sen for its tex­tu­ral ma­te­rial in­ter­est and dura­bil­ity. The mo­saic-tiled cube form at the end of the is­land bench wraps around a set of draw­ers and is in­cor­po­rated to con­nect to the din­ing space op­po­site, which has a mar­ble-topped pedestal ta­ble and built-in ban­quette, both of which fea­ture the same white glass mo­saic tiles. This pur­pose-de­signed nook is rem­i­nis­cent of Ja­pa­nese chabu­dai ta­bles, where peo­ple are seated closely around ta­bles with short legs. The bath­room is di­vided into two zones — a nod to Ja­pa­nese bathing tra­di­tions. The wash nook, which has a bowl-like matte black ce­ramic basin and con­trast­ing Brod­ware brass tap­ware, is lo­cated in the hall­way. In the main bath­room, a shower sits be­side a free­stand­ing oval bath for the pur­pose of wash­ing be­fore bathing. This area car­ries on the blue-and-white mo­saic tiles theme from the kitchen, and has views to the out­side through a large win­dow. An am­ber glass wall light, brass floor tap and brass towel rail com­plete the re­fined look. Visit do­her­ty­de­sign­stu­dio.com.au

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.