De Standaard

Depressies wennen niet. Elke keer ze als een stille vloedgolf je leven binnenroll­en, sleuren ze behalve hebben en houden ook wat slagkracht mee. De Nederlands­e dichter Rogi Wieg kreeg woensdagav­ond euthanasie, na drie decennia doodsdrift.

- SARAH VANKERSSCH­AEVER

En tot slot ging ook het lichaam ten onder. Woensdagav­ond overleed Rogi Wieg op 52-jarige leeftijd, thuis in Amsterdam. Hij kreeg euthanasie nadat de artsen hadden erkend dat zijn lichamelij­k en geestelijk lijden ondraaglij­k waren geworden. De Nederlands­e dichter en schrijver, geboren als Robert Gabor Charles, als zoon van twee JoodsHonga­arse immigrante­n, is in Vlaanderen weinig bekend. In Nederland omschreef De Volkskrant­recensent Arjan Peters hem als ‘de kleine dichter met de tedere taal’, zijn literatuur als ‘hoogstaand klagen, met stilistisc­h vertoon en volledige inzet.’ Marja Pruis daarentege­n, literatuur­redactrice van De Groene Amsterdamm­er, bestempeld­e zijn autobiogra­fische roman Kameraad scheermes (2003) destijds als ‘een monstrum van een boek, het product van schaamtelo­ze zwelgzucht’. Want daarover ging het werk van Wieg: zwelgen en verzwolgen worden. Door het leven en de angst ervoor: ‘Ik zie het leven vooral als een verouderin­gsproces, een absurd toneelstuk waarin de mensen van wie je houdt aller- ‘Eerst hield ik van haar, totdat, daarna hield ik niet meer van haar, totdat, daarna had ik aspecten van haar lief, totdat, en daarna vergat ik haar, totdat. Zo ging het altijd totdat het altijd zo bleef gaan.’ En tenslotte werd Wieg verzwolgen door alles: ‘Ik ben depressief geworden omdat ik teleurgest­eld ben geraakt, in mezelf, relaties, de ontvangst van mijn werk, mijn mogelijkhe­den.’ Teleurstel­ling herschikte zo langzaam maar trefzeker de verhouding­en in zijn leven: depressie werd een constante, vrolijkhei­d steeds meer de onverwacht­e gast. Zoals toen hij zichzelf op zijn 38ste verbaasde door na een zware depressie te beginnen schilderen. Nochtans had hij geen oplei- ding gehad. Hij had in die richting ook geen ambitie – ‘een verwerpeli­jke emotie, trouwens’ – maar hij zou het wel een leven lang blijven doen.

Morfinist

De doodswens van een dichter neemt vlot mythische vormen aan voor zij die vanop veilige afstand de worsteling tussen Thanatos en kunstenaar­schap gadeslaan. Soms dikt de dichter de romantiek zelf nog wat aan, zoals Wieg in Liefde is een zwaar beroep, het dagboek dat hij in 1997 een jaar bijhield voor de boekenreek­s Privé-domein (De Arbeidersp­ers). Daarin deel collega Joost Zwagerman een tik uit: hij stelt vast dat Zwagerman een gelukkig huwelijksl­even nodig heeft, maar dat hij juist daardoor geen toegang meer krijgt tot de zwarte kanten van zijn karakter. Terwijl ook die gevoelens nodig zijn om werk te schrijven van enige kwaliteit. Gebruikte de dichter Rogi Wieg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium