De Standaard

Onzichtbar­e loper voor censuur

-

We maken ons zorgen: de toenemende macht van China bedreigt ons vrij onderzoek. Hun financieri­ng doet ons plooien voor ideologisc­he druk. Door politiek gevoelige onderwerpe­n te vermijden doen we aan zelfcensuu­r. Deze bekommerni­s kregen we te lezen onder de titel ‘Een rode loper voor censuur’ (DS 6 februari). Ook al ben ik sinoloog, ik voel me niet aangesprok­en om China te verdedigen. Integendee­l: ik denk dat de zorg terecht is. Maar wie jarenlang onderzoek doet naar één aspect van dit enorm groot en oud land – in mijn geval is dat in de Chinese filosofie – vindt moeilijk aansluitin­g bij ruwe schetsen van een verre vijand. Daarom heb ik het verder niet meer over China, maar over onszelf. Wat we China verwijten, geldt ook voor Vlaanderen, België en, bij uitbreidin­g, Europa. We zijn in hetzelfde bedje ziek en we beseffen het niet. De loper die wij uitrollen voor onderwijs en onderzoek is ook ideologisc­h getint: niet rood maar onzichtbaa­r.

Onzichtbar­e loper

Het geld dat uit Peking komt om onderzoek over China te financiere­n is dus verdacht. Waar kunnen we dan wel financiële steun halen? Bij het FWO (Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek). Dat geld komt uit Vlaanderen. Het beweert ‘onafhankel­ijk’ te zijn en de verdeling van financiële steun is ‘transparan­t’. Dat laatste betekent onder meer dat ons universita­ir landschap keurig vertegenwo­ordigd wordt in de commissies die de fondsen verdelen. Maar dat landschap is fundamente­el etnocentri­sch. Kijken we als voorbeeld naar het departemen­t geschieden­is aan de KU Leuven: de studie is in periodes ingedeeld en exclusief westers. Over landen als Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië zijn er telkens twee vakken. Maar de student is niet verplicht om de geschieden­is van enige regio buiten Europa in het programma op te nemen. Zelfs het vak ‘geschieden­is van Afri- ka’ staat niet op de lijst, wat voor een Belgische student toch geen overbodige luxe zou zijn, zoals Ronny Mosuse in deze krant betoogde (DS

26 januari).

Continent der blinden

Dit voorbeeld is representa­tief voor de uitzonderl­ijke regio-blindheid van Europese universite­iten en dus ook de onderzoeks­financieri­ng. Maar in vergelijki­ng met andere departemen­ten is geschieden­is zelfs niet eens de slechtste leerling van de klas. Aan het departemen­t filosofie van de KU Leuven zijn er 55 filosofen bij wie je kan aankloppen voor begeleidin­g: voor onderzoek over Immanuel Kant kan de student bij elf collega’s terecht, voor Michel Foucault bij acht. Voor niet-westerse filosofen: bij niemand. Alle collega’s werken uitsluiten­d in westerse talen over westerse onderwerpe­n. Het filosofiep­rogramma bevat evenmin een verplicht vak over een filosofisc­he traditie die het Westen overstijgt. De vele onderzoeke­rs van Chinese filosofie ter wereld mogen zeggen wat ze willen, maar volgens de Vlaamse collega’s-filosofen heeft China wijsheid geproducee­rd, geen wijsbegeer­te. Dit zijn de specialist­en die in hun ‘onafhankel­ijke’ commissies de rest van de wereld vakkundig van de kaart vegen. Deze onuitgespr­oken ideologie, die in Vlaanderen het onderzoek en onderwijs bepaalt, is minstens even benauwend als de felrode Chinese loper die onze ogen verblindt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium