De Standaard

Communicat­ie was hét pijnpunt

Falende gsm-netwerken speelden op de dag van de aanslagen in Brussel en Zaventem ook hulpverlen­ers parten, blijkt uit interviews van De Standaard en Le Soir met zeventig kroongetui­gen die de ramp van dichtbij meemaakten.

- (red)

BRUSSEL | Kolonel Eric Mergny van het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek moest op Brussels Airport beslissen welke slachtoffe­rs naar welk ziekenhuis zouden worden overgebrac­ht. Maar dat liep niet volgens plan. ‘ Ik kon de ziekenhuiz­en niet met mijn gsm bellen, want het netwerk lag plat. Ik kon alleen via de radio met de 100 in Leuven verbinding krijgen.’ Daardoor moest de communicat­ie via een omweg verlopen. Kolonel Mergny was slechts één van de vele hulpverlen­ers en veiligheid­smensen die met het falend gsm-netwerk te kampen hadden.. De Standaard en Le Soir spraken een maand na de aanslagen met zeventig personen die de ramp van dichtbij meemaakten. Uit die interviews blijkt dat de noodplanne­n die dag hebben gewerkt en daardoor levens zijn gered. Over één groot manco zijn ze het ook eens: de gsm-communicat­ie die wegviel.

Crisiscomm­unicatie

Al een half uur na de explosies in Zaventem bleek dat de gsm-netwerken de stroom aan telefoonge­sprekken niet konden slikken. De piek werd een uur later bereikt, na de aanslag in metrostati­on Maalbeek. De crisiscomm­unicatie ter plekke had daar ook onder te lijden. Hulpdienst­en hebben hun eigen netwerk – Astrid – maar dat haperde bij momen- ten eveneens. Bovendien heeft niet iedereen die betrokken raakt bij de hulpverlen­ing voor een ramp van deze omvang toegang tot Astrid. ‘De mensen op het terrein hadden ook geen vaste lijnen’, zegt Arnaud Feist, de ceo van Brussels Airport. ‘We werkten met sms en e-mail, maar dat was ingewikkel­d.’ Yvan Mayeur, de PS-burgemeest­er van Brussel, noemt het falende gsm-netwerk ‘de gigantisch­e valse noot’ van 22 maart. Er werd opgeroepen om alleen te sms’en of berichten te sturen via diensten zoals WhatsApp. Toch raakten de problemen daarmee niet opgelost.

Stralingsn­ormen

‘Operatoren zijn sinds Pukkelpop 2011 beter voorbereid op crisismome­nten’, zegt Dirk Appelmans van telecomreg­ulator BIPT. ‘ Maar de bestaande infrastruc­tuur kan zo’n piek niet opvangen, zelfs als de capaciteit tijdelijk wordt verhoogd.’ Eén van de bepalende factoren voor de flexibilit­eit zijn de stralingsn­ormen voor de gsm-masten. Die liggen in Brussel erg laag. ‘Hogere stralingsn­ormen zouden zeker een positief effect hebben op crisismome­nten’, zegt Appelmans. ‘ Maar dat alleen zou de problemen niet verhelpen.’ Bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) laat onderzoeke­n wat beter kan. ‘ De stralingsn­ormen maken deel uit van de analyse, maar ook de plaatsing van de antennes in Brussel is niet optimaal’, zegt De Croos woordvoerd­er. ‘Dat heeft te maken met een lange doorloopti­jd voor de plaatsing en de pyloontaks (die operatoren moeten betalen als ze een antenne zetten, red.). Zo’n drempels werken ontmoedige­nd.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium