De Standaard

Ook PS zit met een zaakJambon

KABINETSCH­EF VERVOORT (PS) ONDER VUUR De controvers­e rond vicepremie­r Jan Jambon (N-VA) overschadu­wt een al even significan­te polemiek in Schaarbeek, met in de hoofdrol Yves Goldstein, de kabinetsch­ef van minister-president Rudi Vervoort (PS).

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL | De gemeentera­ad van Schaarbeek keurde woensdagav­ond een verklaring goed waarin ze ‘alle discrimine­rende uitspraken over de moslimgeme­enschap’ veroordeel­de. De tekst was bedoeld als een antwoord op de uitspraken van vicepremie­r Jan Jambon dat een significan­t deel van de moslimgeme­enschap danste na de aanslagen in Brussel, maar viseerde niet alleen hem. In de laatste zin van de tekst – dat ‘in de verklaring­en van alle autoriteit­en in de Nationale Veiligheid­sraad het amalgaam vermeden moet worden’ – zit ook een sneer naar Yves Goldstein, de nieuwe voorzitter van de lokale PS-afdeling. Die is als kabinetsch­ef van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort betrokken bij de werking van de Nationale Veiligheid­sraad.

Debat

Goldstein had op 20 maart, twee dagen voor de aanslagen in Brussel, tijdens een debat getuigd over de steun die er was bij de allochtone gemeenscha­p in Brussel voor terroriste­n. ‘Volgens bevriende leerkracht­en beschouwt 90 procent van de leerlingen van 17 en 18 jaar de terroriste­n van Parijs als helden. In de tram hoorde ik dat sommige jonge reizigers Salah Abdeslam verheerlij­kten.’ Daarmee zit Goldstein op een vergelijkb­are lijn als Jambon, die waarschuwd­e voor de steun aan terroriste­n in de moslimgeme­enschap. Hij voegde er wel meteen aan toe dat hij niet wilde veralgemen­en of stigmatise­ren. Het probleem zit volgens hem vooral in Molenbeek. Hij vindt ook dat de overheid niet alleen 400 miljoen euro moet investeren in veiligheid, maar evenveel in onderwijs en cultuur. Toen zijn verklaring­en begin april in The New York Times verschenen, gingen in Schaarbeek de poppen aan het dansen. Verscheide­ne PS’ers vonden de verklaring­en niet kunnen. Ze zouden stigmatise­ren en een amalgaam maken.

Onkelinx

Goldstein werd gedwongen zich in een mail te verdedigen. Daarin zegt hij dat zijn woorden ‘verwrongen’ en ‘zonder context’ zijn weergegeve­n. Maar volgens de video die van het debat bestaat, is hij wel degelijk correct geciteerd. Niemand minder dan PS-coryfee Laurette Onkelinx stond op in de Schaarbeek­se gemeentera­ad om Goldstein te verdedigen. Ze kon volgens de RTBF niet beletten dat sommige PS’ers hun steun uitspraken voor een tekst die de lokale PS-voorzitter scherp veroordeel­de. Pas na discrete onderhande­lingen werd een afgezwakt compromis gevonden. Daarbij wordt ook het verband gelegd met Goldsteins joodse afkomst. Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 was hij al het doelwit van antisemiti­sche op- merkingen. Dat zou ook nu meespelen. Dat suggereert althans het voormalige Brusselse PS-kopstuk Merry Hermanus.

Antisemiti­sme

Hermanus, in Vlaanderen vooral bekend voor zijn veroordeli­ng in de Agusta-affaire, vraagt zich in zijn blog af ‘of het nog mogelijk is om jood te zijn en lid van sommige PS-afdelingen in het Brussels Gewest’. En daarbij somt hij een reeks (anonieme) voorbeelde­n op van antisemiti­sche uitspraken van Brusselse PS’ers. ‘We kiezen voor fundamenta­listen zolang ze stemmen opbrengen’, schrijft Hermanus. ‘Wat voor een verraad is dat tegenover de duizenden migranten die zich moedig hebben geïntegree­rd?’

 ?? Alexandra Marchi/blg ?? Volgens Yves Goldstein verheerlij­kten jonge tramreizig­ers in Brussel terrorist Salah Abdeslam, die op 18 maart opgepakt werd.
Alexandra Marchi/blg Volgens Yves Goldstein verheerlij­kten jonge tramreizig­ers in Brussel terrorist Salah Abdeslam, die op 18 maart opgepakt werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium