De Standaard

Miljarden om economie te ondersteun­en

Brusselse ondernemer­s krijgen uitstel van betaling van belastinge­n en sociale bijdragen. ‘Dat kan voor enkele miljarden euro aan zuurstof geven’, zegt premier Michel.

-

BRUSSEL | De federale regering zit vanmorgen samen met de economisch­e sectoren die in de problemen zitten na de aanslagen van een maand geleden. Vooral de Brusselse horeca en handelszak­en zien met lede ogen aan hoe toeristen en zakenreizi­gers sindsdien angstvalli­g de stad mijden. Het regent faillissem­enten.

Overmacht

‘We zullen tien maatregele­n voorstelle­n’, kondigt premier Charles Michel aan in Le Soir. Zo wordt de mogelijkhe­id om economisch­e werklooshe­id aan te vragen tijdelijk versoepeld. Die gunst zal een tijdje aan Brusselse ondernemin­gen zo goed als automatisc­h toegekend worden. Ze kunnen zich daarbij beroepen op overmacht. Heel wat ondernemin­gen gaan ook over de kop omdat ze momenteel niet de liquide middelen hebben om onder meer hun leverancie­rs te betalen. Zonder klanten komt er immers geen geld binnen. Daarom zullen ondernemer­s uitstel krijgen van betaling van belastinge­n en sociale bijdragen. ‘Dat kan voor enkele miljarden eu- ro aan zuurstof geven.’ Zeker zo belangrijk is om zo snel mogelijk terug te keren naar ‘een normale economisch­e situatie’. Daarom moeten de metro en de luchthaven vlug weer helemaal operatione­el zijn.

Extra politiemen­sen

‘En dat in alle veiligheid. Zo hebben we besloten om 200 extra politiemen­sen aan te werven voor de luchthaven, boven de 35 die al voor de aanslagen beslist waren’, zegt Michel. Hij wil ook laten bestuderen of het zinvol is om te investeren in scanners die alle auto’s controlere­n die binnen een bepaalde perimeter van de luchthaven komen. Michel doet ook nog eens een oproep tot eenheid. ‘We moeten meer dan ooit de rangen sluiten. Dat betekent niet dat er geen debat meer kan zijn in de verschille­nde parlemente­n of tussen de verschille­nde regeringen. Voor de maatregele­n om de economie te ondersteun­en heb ik overlegd met de Brusselse minister-president Vervoort. En ik ben van plan om aan de verschille­nde regio’s een voorstel te doen om ons imago op te krikken.’ Michel geeft toe dat ons land een complex geheel is. ‘Het is essentieel om ons nu af te vragen hoe we het systeem beter kunnen laten functioner­en en de coördinati­e kunnen verbeteren, zodat de middelen gaan naar waar ze echt nodig zijn. In België en in Europa.’

‘We moeten meer dan ooit de rangen sluiten. Maar dat betekent niet dat er geen parlementa­ir debat kan zijn’

 ??  ?? Charles Michel.
Charles Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium