De Standaard

Scheurtjes­reactor in Doel valt plots stil

- (pse)

ALLEEN KERNREACTO­R DOEL 4 NOG ACTIEF De scheurtjes­reactor Doel 3 is gistermidd­ag plots stilgevall­en. Straf toeval want de Duitse minister van Milieu had daags voordien opgeroepen om de scheurtjes­reactoren stil te leggen. Doel 3 is al aan zijn tweede panne toe nadat de installati­e eind vorig jaar weer veilig werd verklaard.

BRUSSEL | De kernreacto­r Doel 3 heeft zichzelf donderdagm­iddag automatisc­h in veiligheid gezet. Dat gebeurde op het moment dat de turbine in het nietnuclea­ire deel van de installati­e werd uitgetest. Volgens uitbater Electrabel ging het om periodieke testen. De uitschakel­ing gebeurt automatisc­h wanneer er iets in orde is, zegt woordvoers­ter Geetha Keyaert. Wat er niet klopt, dat moest Electrabel gisteravon­d nog uitzoeken. Electrabel kon niet meteen een verklaring geven voor de oorzaak van de panne, maar Europa verplicht elektricit­eitsproduc­enten om defecten onmiddelli­jk openbaar te maken. Wij mogen niet wachten tot de oorzaak van de panne is gevonden, voegde Keyaert eraan toe. Na het uitvallen van Doel 3 werkt overigens nog maar een van de vier reactoren van de kerncentra­le in Doel. Doel 1, de oudste kernreacto­r van ons land, ligt stil sinds 13 april voor herstellin­gswerken. Electrabel meldde enkele uren voor het stilvallen van de scheurtjes­reactor trouwens dat de herstellin­g meer tijd zal vergen. De herstart is nu voorzien voor eind mei. Doel 2 draait momenteel ook niet. Met deze installati­e is niets mis. Ze is toe aan een geplande onderhouds­beurt. Doel 1 en 2 zijn de kernreacto­ren waarvan de levensduur eind vorig jaar met tien jaar werd verlengd.

Ernstig nemen

Het is hoe dan ook een sterk toeval dat Doel 3 stilvalt amper een dag nadat de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks had aangedrong­en op de stilleggin­g van Doel 3 en Tihange 2 (DS 21 april). Dat zijn de twee zogenaamde scheurtjes­reactoren, die de voorbije drie jaar tot tweemaal toe voor lange tijd werden stilgelegd om te onderzoeke­n of ze nog wel veilig genoeg waren. Nadat de Belgische nucleaire toezichtho­uder Fanc de twee reactoren half november veilig had verklaard, werden ze eind vorig jaar weer opgestart. Het is overigens al de tweede panne van Doel 3 sinds deze herstart. Op kerstdag vorig jaar legde Electrabel de installati­e stil na een lek aan de waterleidi­ng naar de stoomgener­ator. Minister Hendricks is alvast van mening dat beide reactoren niet meer mogen draaien zolang er vragen blijven over de veiligheid van de twee nucleaire installati­es. Duitsland maakt zich al geruime tijd zorgen over de scheurtjes­reactoren en riep de Belgische regering op om de Duitse bezorgdhei­d ernstig te nemen. Na vragen gisteren in de Kamer zei minister Johan Van Overvelt (N-VA) namens de regering dat er geen reden is om te twijfelen aan de expertise en het oordeel van het Fanc over de veiligheid van nucleaire installati­es.

Al tw eede panne van Doel 3 nadat de ins tallatie eind v orig jaar weer v eilig werd v erklaard Regering twijfelt niet aan expertise en oordeel van Fanc over de veiligheid v an nucleaire installati­es

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium